aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΓΙΑ ΝΑΠΑΟ κόσμος το 'χει τούμπανο κι οι σύλλογοι κρυφό καμάρι

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι οι σύλλογοι κρυφό καμάρι

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Ο Νούνο Γκόμες διετέλεσε βοηθός προπονητή στον Οθέλλο, τον οποίο κατάγγειλε για πλαστογράφηση, διπλά συμβόλαια (το δικό του και του τέως προπονητή Γκουστάβο Μαντούκα), καθώς και για τη μη καταβολή εξάμηνων δεδουλευμένων του. Η καταγγελία έγινε εκ των υστέρων, μετά τη λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών, την οποία ο σύλλογος της Αθηένου δεν έχει ακόμα αντικρούσει, τουλάχιστον δημόσια.

Το ποιος έχει δίκαιο, ποιος άδικο και αν υπάρχει ποινικό αδίκημα θα το κρίνουν τα αρμόδια σώματα, αφού η υπόθεση έχει πάρει τη νομική οδό. Η καταγγελία ωστόσο, ως γεγονός, φέρνει ξανά στην επιφάνεια ένα άλυτο πρόβλημα του κυπριακού ποδοσφαίρου, που ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι οι σύλλογοι κρυφό καμάρι.

Με άλλα λόγια: τα σωματεία, σχεδόν όλα, αδυνατούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις φορολογικές τους υποχρεώσεις έναντι του κράτους, όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν. Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αντέχουν μόνο όσο βαστούν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα και η τσέπη του προέδρου.

Γι’ αυτό καταφεύγουν (κακώς) στα διπλά συμβόλαια με αμφιλεγόμενες ή μη μεθόδους. Μην κοιτάτε που η καταγγελία έσκασε σε βάρος μιας μικρής ομάδας (εάν κι εφόσον αποδειχθεί η καταγγελία του Γκόμες). Αν το κάνουν οι μικροί, προφανώς το κάνουν και οι μεγάλοι.

Για να είναι σε θέση όλοι οι κυπριακοί σύλλογοι, όχι μόνο μερικοί, να δηλώνουν προς φορολόγηση μέχρι και το τελευταίο ευρώ με το οποίο αμείβουν όσους εργοδοτούν, είτε θα πρέπει να πολλαπλασιάσουν τα έσοδά τους (ως διά μαγείας) είτε να ρίξουν τον προϋπολογισμό τους σε ρεαλιστικά δεδομένα. Δεν τολμούν όμως να πράξουν το δεύτερο, καθώς πιστεύουν (ορθά ή λανθασμένα) πως μόνο ο ψηλός προϋπολογισμός φέρνει τις αγωνιστικές επιτυχίες, τα κέρδη και την ικανοποίηση των οπαδών.

Κλείνοντας, μια εύλογη απορία: Εάν όντως ισχύει ότι ο Οθέλλος κατέθεσε συμβόλαιο μηνιαίων απολαβών 300 ευρώ στον Μαντούκα και 150 ευρώ στον βοηθό του, δεν υπήρχε ένας αρμόδιος στην ΚΟΠ να διερωτηθεί τι γίνεται; Σ’ αυτόν τον τόπο βέβαια μάθαμε να αντιδρούμε εκ των υστέρων και μόνο όταν θιγούν τα συμφέροντά μας. Όχι άμα υπογράφουμε το δεύτερο συμβόλαιο «για το αρχείο της ομάδας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ