aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟ κορυφαίος όλων των «μαέστρων»!

Ο κορυφαίος όλων των «μαέστρων»!

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Το κορυφαίο δεκάρι στη λήξασα ποδοσφαιρική σεζόν αναφανδόν είναι ο Άλεξ Ντα Σίλβα. Ο Βραζιλιάνος στα 33 του χρόνια είχε εκπληκτική παρουσία και από τα πόδια του πολλές φορές εξαρτήθηκε και ο ρυθμός του Απόλλωνα. Η επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας του παραμένει τεράστια, αφού δύσκολα ο καλός Ντα Σίβα θα αγωνιστεί σε έναν «κακό» Απόλλωνα.

Η μπάλα περνά πάρα πολύ από τα πόδια του και όταν ακόμη βρίσκει κλειστούς χώρους έρχεται χαμηλά, σχεδόν κάτω από το κέντρο για να μοιράσει παιχνίδι. Η ικανότητά του και στο σκοράρισμα δεικνύει την πολυδιάστατη προσφορά του, αφού από οργανωτής έχει το χάρισμα να αναδεικνύεται και σε εκτελεστής. Στα τελευταία παιχνίδια και με αρκετή κούραση στα πόδια του, ο χρόνος με την μπάλα στα πόδια μειώθηκε όμως η προσφορά του ήταν ουσιαστική. Ο λόγος ήταν για να μπορέσει να εξοικονομήσει δυνάμεις, ώστε να διατηρήσει χωρίς ίχνος έκπτωσης την ποιότητα.

Ο Ντα Σίλβα αποτελούσε βασικό στέλεχος της ομάδας, αφού αγωνίστηκε στους 35 από τους 36 αγώνες πρωταθλήματος σημειώνοντας δώδεκα γκολ, τα περισσότερα από κάθε άλλον μεσοεπιθετικό στην Κύπρο. Δύο γκολ πέτυχε και στον θεσμό του κυπέλλου σε έξι αγώνες, ενώ ήταν βασικός και στα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας του με τη Ζυρίχη. Σε μια σεζόν που ο Απόλλων ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από πολύμηνους τραυματισμούς, ο Βραζιλιάνος δήλωσε «παρών» σε 43 αγώνες της ομάδας του πετυχαίνοντας 14 τέρματα.

ΡΟΥΒΕΝ ΡΑΓΙΟΣ: ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ…

Η απόκτησή του προκάλεσε ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών της Ανόρθωσης, λόγω ασφαλώς και του καλού ονόματος που κουβαλά. Η απόδοσή του, όμως, μοιραία κυμάνθηκε όπως και της ομάδας του στη διάρκεια της λήξασας σεζόν. Δηλαδή μέτρια. Λίγο πιο κάτω από το μέτριο στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος και λίγο πιο πάνω στο δεύτερο μισό. Παρ’ ότι ο Ρουβέν Ράγιος δεν αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια στη θέση μεσοεπιθετικού, μιας και αρκετές φορές χρησιμοποιείτο στα άκρα, εντούτοις λίγες ήταν οι φορές που κατάφερε να επιπλεύσει με την απόδοσή του. Το παιχνίδι του ήταν στιγμές. Μια καλή ενέργεια, ένα όμορφο γκολ, όμως σπάνια προσέφερε στους οπαδούς μια γεμάτη εμφάνιση. Ακόμη σπανιότερα να συμβεί αυτό σε συνεχόμενους αγώνες. Ο 31χρονος Ισπανός ήταν από τα βασικά στελέχη της ομάδας του αφού αγωνίστηκε σε 30 αγώνες στο πρωτάθλημα, σημειώνοντας οχτώ γκολ, ενώ έπαιξε και σε 4 αγώνες στον θεσμό του κυπέλλου σκοράροντας δύο φορές.

ΦΑΚΟΥΝΤΟ ΜΠΕΡΤΟΛΙΟ: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ…

Οι προσδοκίες στο πρόσωπό του ήταν τεράστιες. Η αποχώρηση του Τομάς ντε Βινσέντι έβαζε τον Φακούντο Μπερτόλιο στη διαδικασία σύγκρισης με τον συμπατριώτη του. Ποτέ, ωστόσο, δεν κατέφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά και του προπονητή του. Ακόμη και όταν αποχώρησαν οι Ρενάν Μπρεσάν και Αντρέα Ορλάντι που λίγο πολύ στον ίδιο χώρο κινούνταν κι έμεινε ως ο μοναδικός μεσοεπιθετικός στην ομάδα, πάλι δεν έπεισε. Είχε τρέξιμο, καλή τεχνική κατάρτιση αλλά το παιχνίδι του ήταν ανούσιο. Έδινε ρυθμό κάποιες φορές που έμπαινε ως αλλαγή, όμως του έλειπε η σταθερότητα. Αυτό ήταν θέμα για τον κ. Κρίστιανσεν που πολλές φορές τον κρατούσε στον πάγκο προτιμώντας να αγωνίζεται με μακρινές διαγώνιες μπαλιές αντί να προσπαθεί με οργανωμένο παιχνίδι. Ο 27χρονος Αργεντινός μέσος έκλεισε τη χρονιά αγωνιζόμενος συνολικά σε 36 αγώνες (33 πρωτάθλημα, 4 κύπελλο, 7 Ευρώπη) και πέτυχε έξι γκολ (5 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο).

ΣΙΛΒΑ ΚΛΕΪΤΟΝ: ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ

Λέχθηκαν αρκετά για την παρουσία του Σίλβα Κλέιτον στην Ομόνοια στη σεζόν που πέρασε. Η συντριπτική πλειονότητα ειδικών και μη, συμφωνούν πως ήταν παταγώδης αποτυχία και η προσφορά του σχεδόν μηδαμινή. Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Καθώς ο 34χρονος Βραζιλιάνος έπαιξε συνολικά σε 41 αγώνες, στοιχείο σημαντικό καθώς δεν ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Ακόμη και τα στατιστικά του είναι σαφώς καλύτερα από άλλους ποδοσφαιριστές με μεγαλύτερα συμβόλαια και μικρότερης ηλικίας. Συγκεκριμένα, ο Κλέιτον έπαιξε σε 33 αγώνες πρωταθλήματος, τέσσερις στο κύπελλο και τέσσερις στην Ευρώπη. Συνολικά πέτυχε δέκα γκολ. Αυτό που επηρέασε στην εικόνα του ήταν αφενός η αρνητική συμπεριφορά της ομάδας του στη μεσοαμυντική λειτουργία, όπου δεν μπόρεσε να βοηθήσει καθόλου. Αντίθετα, είχε παρουσία μόνο στο επιθετικό παιχνίδι όπως δείχνουν και τα εξαιρετικά στατιστικά του.

ΤΖΟΑΝ ΤΟΜΑΣ: ΟΣΟ ΕΠΑΙΞΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Ο τραυματισμός του και η απουσία για σχεδόν τεσσερισήμισι μήνες αναπόφευκτα τον έβγαλαν εκτός ρυθμού. Ο Τζοάν Τομάς που αποτελεί τον… «target man» στο παιχνίδι της ΑΕΚ, κατάφερε να βγάλει την ποδοσφαιρική σεζόν αγωνιζόμενος σε 27 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Η επιρροή του στο παιχνίδι είναι καταλυτική. Κατά την απουσία του η ομάδα του είχε απολέσει βαθμούς απέναντι σε αντίπαλους που ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Θυμίζουμε ότι έφερε ισοπαλίες με Αναγέννηση και ΑΕΖ που υποβιβάστηκαν, αλλά και με τη Δόξα και τον Άρη που κρατήθηκαν στην κατηγορία στις τελευταίες αγωνιστικές. Ο Ισπανός μέσος όσο έπαιξε ήταν πολύ καλός. Το διάστημα όμως της απουσίας του, όπως φάνηκε, επηρέασε συνολικά και την ομάδα του. Αγωνίστηκε σε 18 αγώνες πρωταθλήματος (δύο γκολ) ένα στο κύπελλο και οχτώ στην Ευρώπη (δύο γκολ).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ