aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΜόνο η Ανόρθωση τα είχε καταφέρει...

Μόνο η Ανόρθωση τα είχε καταφέρει…

ΤΟΥ ΕΥΤΥΧΙΟΥ ΓΙΑΞΗ (ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΑΚ ΣΤΟ ΡΑΖΓΚΡΑΝΤ)

Μπορεί οι κυπριακές ομάδες να είναι αήττητες εντός συνόρων με τις βουλγαρικές, καθώς η ισοπαλία (1-1) της ΑΕΚ με τη Λουντγκόρετς ήταν η έβδομή μας σε δέκα αναμετρήσεις κι από εκεί και πέρα μετράμε τρεις νίκες, όμως η προϊστορία των αγώνων μας στη Βουλγαρία είναι, αντιθέτως, κάκιστη, αφού σε εννέα αγώνες μετράμε μία μόλις νίκη κι οκτώ ήττες!

Τη μοναδική μας επιτυχία επί βουλγαρικού εδάφους την κατέγραψε η Ανόρθωση, στη μοναδική της επίσκεψη στη συγκεκριμένη χώρα. Ήταν το καλοκαίρι του 1994, όταν αντιμετώπισε τη Σιούμεν, στον επαναληπτικό του προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και μετά από εντός έδρας νίκη με 2-0, επικράτησε με 2-1, παίρνοντας το πρώτο της «διπλό» στην Ευρώπη και παράλληλα την πρώτη της πρόκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Στα άλλα οκτώ παιχνίδια μας στη Βουλγαρία, οι κυπριακές ομάδες ηττήθηκαν, αν κι υπήρχε ακόμη μία αναμέτρηση με «ιστορικό» χρώμα, καθώς η ήττα της Ομόνοιας με 2-1 στη Σόφια από τη Σλάβια το 1990, για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (δεν υπήρχαν ακόμη προκριματικοί), ανατράπηκε στην παράταση (4-2) στον επαναληπτικό που διεξήχθη στο Μακάρειο, με το τριφύλλι να παίρνει την πρώτη πρόκριση κυπριακής ομάδας στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Οι άλλες επτά αναμετρήσεις έφεραν αποκλεισμούς για τις ομάδες μας, παρότι σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχασαν στους εντός έδρας αγώνες τους. Στην πρώτη Κυπρο-βουλγαρική «μονομαχία», το 1983/84, η Ομόνοια έχασε 0-3 στη Σόφια από την ΤΣΣΚΑ και παρά τη νίκη με 4-1 στο Μακάρειο, αποκλείστηκε λόγω του εκτός έδρας γκολ. Δύο χρόνια αργότερα και μετά από εντός έδρας 2-2, ο ΑΠΟΕΛ αποκλείστηκε στην παράταση (4-2) του επαναληπτικού στη Σόφια από τη Λοκομοτίβ. Μεσολάβησαν οι προκρίσεις Ομόνοιας (επί Σλάβια) κι Ανόρθωσης (επί Σιούμεν) για να φτάσουμε στη δεύτερη και τελευταία μέχρι τώρα συνάντηση των γαλαζοκιτρίνων με Βούλγαρους, το 1999, όταν μετά το 0-0 στο Μακάρειο ηττήθηκαν με 2-0 στη Σόφια από τη Λέφσκι.

Τα τέσσερα τελευταία μας παιχνίδια στη Βουλγαρία είχαν κοινά στοιχεία. Ήταν όλοι αγώνες της Ομόνοιας, για την ίδια διοργάνωση (προκριματικά Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ), με τα πρώτα παιχνίδια στο ΓΣΠ (όλα ισόπαλα!) που οδήγησαν σε εκτός έδρας αποκλεισμούς. Το 2000 το τριφύλλι έχασε 2-1 από τη Νεφτοχιμίκ Μπουργκάς (0-0 το πρώτο παιχνίδι), το 2004 ηττήθηκε 3-1 στην παράταση από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας (1-1 στο ΓΣΠ), το 2006 μετά από λευκή ισοπαλία στο ΓΣΠ έχασε 2-1 από τη Λίτεξ Λόβετς και το 2007, μετά το 1-1 της Λευκωσίας, ηττήθηκε 2-1 από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ