aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΜεγάλη πρόκληση για συμμετοχή πέντε ομάδων μας στην Ευρώπη

Μεγάλη πρόκληση για συμμετοχή πέντε ομάδων μας στην Ευρώπη

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Παρά τις αδυναμίες που υπάρχουν σε αρκετά θέματα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου, υπάρχει μια πτυχή που όχι απλώς ξεφεύγει από τη μετριότητα αλλά τα πάει περίφημα. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή προοπτική που ανάγεται μπροστά μας τη φετινή χρονιά. Οι δύο νίκες που πέτυχαν οι ομάδες μας ΑΕΚ και Απόλλωνας απέναντι στις Πέτροκουπ και Ζαλγκίρις, δημιουργούν θετικό πρόσημο και ευοίωνη προοπτική, για να μπορέσουμε από την επόμενη σεζόν όταν θα ξεκινήσει και το Γιουρόπα Λιγκ 2, να αυξήσουμε τους εκπροσώπους μας στους πέντε.

Φέτος η αφετηρία της Κύπρου είναι η 15η θέση (21.625). Μια θέση που αν τη διατηρήσουμε θα μας δώσει το ζητούμενο. Στη 13η και 14η θέση βρίσκονται η Τσεχία (24.800) και η Δανία (24.125). Κάτω από την Κύπρο (21.625), βρίσκονται η Ελλάδα (21.400), η Κροατία (20.750), η Ελβετία (20.000) και 19η η Σερβία (19.625). Θα πρέπει να σημειώσουμε πως Τσεχία, Ελλάδα και Ελβετία εκπροσωπούνται με πέντε ομάδες, οπότε η διαίρεση των βαθμών τους θα είναι διά πέντε, ενώ οι υπόλοιπες ξεκίνησαν τις φετινές διοργανώσεις με τέσσερις ομάδες.

Οι χώρες που θα κερδίσουν την 13η και 14η θέση θα έχουν τον πρωταθλητή τους στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, τον δευτεραθλητή τους στον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, τον τρίτο ή κυπελλούχο στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και τις υπόλοιπες δύο ομάδες 3ος και 4ος  ή 4ος και 5ος στον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ 2.

Ως Κύπρος τώρα, ουσιαστικά μας ενδιαφέρει να κρατηθούμε στην 15η θέση. Αυτό θα σημαίνει από την περίοδο 2020-21 θα έχουμε πέντε ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Η συγκεκριμένη θέση δίνει τη δυνατότητα στον πρωταθλητή και τον δευτεραθλητή (μη πρωταθλητές) να εκκινούν από τον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο κυπελλούχος ή 3ος στη βαθμολογία θα ξεκινά από τον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ οι άλλες δύο θέσεις θα αφορούν τον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ 2.

Οι θέσεις 16η και η 17η έχουν από τέσσερις εκπροσώπους με τον πρωταθλητή να ξεκινά από τον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και οι υπόλοιπες ομάδες που θα εξασφαλίσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο να συμμετέχουν από τον 2ο προκριματικό γύρο στο Γιουρόπα Λιγκ 2.

Η διαφορά από τη 18η θέση μέχρι και την 28η είναι πως ο πρωταθλητής θα ξεκινά από τον 1ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα υπόλοιπα τρία εισιτήρια θα είναι στον  2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ 2.

Αυτό σημαίνει πως ήδη οι αγώνες Άρης-ΑΕΛ είναι ζωτικής σημασίας για την Κύπρο καθώς, τυχόν πρόκριση της ΑΕΛ αποδυναμώνει την προσπάθεια της Ελλάδας να μας προσπεράσει. Αν κατάφερνε και η Σούντουβα να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ερυθρού Αστέρα θα δυσκολευόταν και το έργο της Σερβίας για άνοδο στη 15η θέση. Ωστόσο προκρίθηκαν οι πρωταθλητές Σερβίας. Να σημειωθεί πως η ελβετική Λουγκάνο έχει ήδη θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Βέβαια κάθε προκριματικός γύρος θα φωτίζει περισσότερο την κατάσταση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ