aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΜε… χρυσή φόρμουλα «ευρωπαίοι» μέσα στο γήπεδο!

Με… χρυσή φόρμουλα «ευρωπαίοι» μέσα στο γήπεδο!

Κατευθυντήριες γραμμές για την ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων και τη διαδικασία επιλογής των ομάδων που θα εκπροσωπήσουν την κάθε χώρα στα ευρωπαϊκά κύπελλα έδωσε χθες η εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου επανέλαβε για άλλη μια φορά την έκκλησή της στις εθνικές ομοσπονδίες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ολοκληρώσουν τις διοργανώσεις τους, πάντοτε βέβαια με πρώτιστο μέλημα την υγεία όλων των συμμετεχόντων από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η κατάσταση της πανδημίας να εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε οι εγχώριες διοργανώσεις που έχουν διακοπεί, να ολοκληρωθούν, επιτρέποντας στα σωματεία να προκριθούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αθλητικά κριτήρια. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, κυρίως για ημερολογιακούς λόγους, θα ήταν προτιμότερο οι διακοπείσες διοργανώσεις, όταν θα επαναρχίσουν, να διεξαχθούν με τέτοια μορφή, ούτως ώστε οι ομάδες να έχουν ακόμη την ευκαιρία να προκριθούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αθλητικά κριτήρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΟΥΕΦΑ.

Με απλά λόγια, για τις χώρες που θα δυσκολευθούν να επαναρχίσουν τις διοργάνωσης ή δεν θα προλάβουν ημερολογιακά, η ΟΥΕΦΑ θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να βρεθεί μία χρυσή φόρμουλα, να επανέλθουν στη δράση έστω με σύμπτυξη των αγωνιστικών, έτσι ώστε οι ομάδες να προκριθούν μέσα στο γήπεδο. Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι ως αποτέλεσμα των παραστάσεων που έγιναν από τις ποδοσφαιρικές αρχές της Σκωτίας και του Βελγίου παραμένει αδιαπραγμάτευτη η αρχή ότι, ο τρόπος επιλογής πρέπει να στηρίζεται σε αθλητικά κριτήρια:

«Ως εκ τούτου, παροτρύνει όλες τις Ομοσπονδίες και τις Λίγκες να εξαντλήσουν όλες τις πιθανές επιλογές για ολοκλήρωση των κορυφαίων διοργανώσεών τους, προκειμένου η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να ακολουθήσει τη φυσιολογική οδό, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, η ΟΥΕΦΑ τονίζει πως, η υγεία των ποδοσφαιριστών, των θεατών και όλων όσων εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο, πρέπει να παραμείνει η κορυφαία προτεραιότητα όλων».

Αν, ένα εγχώριο πρωτάθλημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί για νόμιμους λόγους, η ΟΥΕΦΑ απαιτεί από την επηρεαζόμενη ομοσπονδία να επιλέξει τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις 2020-2021 βασιζόμενη σε αθλητικά κριτήρια από την εγχώρια διοργάνωση της ποδοσφαιρικής περιόδου 2019-2020. Με απλά λόγια, η προσωπική άποψη-εισήγηση που έκανε ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Πρόδρομος Πετρίδη μιλώντας στην ιστοσελίδα μας «Goal.com.cy», όπως σε περίπτωση διακοπής του πρωταθλήματος να θεωρηθεί η φετινή σεζόν ως άκυρη και να παίξουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι τέσσερις ομάδες (ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, Απόλλων, ΑΕΛ) που αγωνίστηκαν και φέτος, δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί στην πράξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ