aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ«Μας ενώνει αυτός που "και νεκρός ενίκα"»! (ιστορική αναδρομή στον Κίμωνα)

«Μας ενώνει αυτός που “και νεκρός ενίκα”»! (ιστορική αναδρομή στον Κίμωνα)

Με αφορμή την ανέγερση του ΑΕΚ Αρένα, η διοίκηση της ΑΕΚ θυμήθηκε τον Στρατηγό Κίμωνα. «Στην Αρένα θα είναι αλλιώς! Μας ενώνει αυτός που “και νεκρός ενίκα”! Η Ιστορία, η πόλη, η ομάδα και το σπίτι μας!», γράφει αναλυτικά στον επίσημο λογαριασμό της ΑΕΚ στο Facebook.

Για σκοπούς Ιστορίας αναφέρουμε εν τάχει πιο κάτω ποιος ήταν ο Κίμωνας και πως βγήκε η φράση και «νεκρός ενίκα»: Ο Κίμωνας ήταν Αθηναίος Στρατηγός που πολέμησε τους Πέρσες. Το 450 π.Χ. ο Κίμων έπλευσε στην Κύπρο, με 200 τουλάχιστον συμμαχικές τριήρεις, για να εκδιώξει τους Πέρσες και να αποκαταστήσει την Αθηναϊκή κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο. Στην Κύπρο πολιόρκησε το Μάριον και το Κίτιον. Εικάζεται πως το Μάριον κυριεύτηκε, όμως η πολιορκία του Κιτίου τραβούσε σε μάκρος, και επιπλέον οι αμυνόμενοι είχαν στις επάλξεις τους τοξότες, που προκαλούσαν φθορά στους πολιορκητές.

Οι πολιορκητές υπέφεραν και από έλλειψη εφοδίων. Στο Κίτιον ο Κίμων άφησε την τελευταία του πνοή, είτε από τραύμα, είτε από αρρώστια, είτε από πείνα. Πριν πεθάνει έδωσε εντολή να λυθεί η πολιορκία και να επιστρέψουν στην Αθήνα, χωρίς να γνωστοποιήσουν το θάνατό του: επί 30 ημέρες όλοι νόμιζαν ότι στρατηγούσε ο Κίμων. Κατά την επιστροφή, έγινε ναυμαχία και πεζομαχία στη Σαλαμίνα της Κύπρου, όπου οι Αθηναίοι νίκησαν (μεταθανάτια αμοιβή του Κίμωνα – από τη νίκη αυτή έμεινε η φράση «και νεκρός ενίκα»). Η σορός του επιστράφηκε στη πόλη των Αθηνών και τάφηκε με μεγάλες τιμές στις Μελίτιδες Πύλες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ