aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΜάμας: Σκοπιά, καψιμί και μπάλα

Μάμας: Σκοπιά, καψιμί και μπάλα

Πατάς το όνομά του και ακολούθως το επώνυμό του στο google. Η «καρτέλα» του Ραφαήλ Μάμα εμφανίζεται μπροστά στα μάτια σου. Και εκεί που κοιτάζεις τα βασικά στοιχεία, γεννάται το ερώτημα εάν έχεις κάνει κάποιο λάθος. Τα κοιτάζεις ξανά, αρχίζοντας να πατάς συνδέσμους. Αρνείσαι να τα πιστέψεις. Και διερωτάσαι: «Μα μόνο αυτά τα στοιχεία;».

Και όμως: Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή μόλις 20 ετών και όχι για βετεράνο ή, αν το προτιμάτε, για κάποιον που βρίσκεται στην ωριμότερη ποδοσφαιρικά ηλικία. Γιατί σαν τέτοιος, η αλήθεια είναι, αγωνίζεται ο Μάμας, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς στη φετινή ΑΕΚ. «Ξεχασμένος» για μία τριετία στα γήπεδα της γειτονικής Ιταλίας, μετρώντας ελάχιστες συμμετοχές στη δεύτερη ομάδα της Νάπολι και της ΣΠΑΛ, επέστρεψε στην ΑΕΚ και για καλή του τύχη, συνάντησε τον Νταβίδ Καταλά. Έναν προπονητή που πίστεψε από την πρώτη στιγμή σε αυτόν, τον στήριξε, τον έκανε να αισθανθεί σημαντικός σε ένα σύνολο που σφύζει από λεγεωνάριους, εκτοξεύοντας μέσα σε λίγους μόλις μήνες την καριέρα του.

Έκανε εντυπωσιακή είσοδο στο τρέχον πρωτάθλημα, αποτελώντας έναν εκ των καλύτερων παικτών στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Η μεγαλύτερη αποκάλυψη του μαραθωνίου που ήλθε από την εξωτερική, αφήνει εξαιρετικά δείγματα γραφής με την παρουσία του, κερδίζοντας δικαιωματικά μόνιμη θέση στην ενδεκάδα. Κόβει-ράβει, μοιράζει τελικές πάσες και παραλλήλως, καραδοκεί για να σκοράρει. Προχθές, με δύσκολο σουτ στην κίνηση, δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Φράνσις Ουζόχο, πέτυχε το παρθενικό γκολ στην ανδρική ομάδα και πνίγηκε στην αγκαλιά των συμπαικτών του.

Η τρέχουσα σεζόν, δεν είναι μόνο ξεχωριστή για τον Μάμα επειδή βλέπει το όνειρα που έκανε από πιτσιρικάς στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ, να παίρνουν σιγά-σιγά σάρκα και οστά. Είναι και ιδιαίτερη, αφού ο νεαρός που κλέβει την παράσταση, μπαινοβγαίνει καθημερινώς από την πύλη στρατοπέδου. Ναι, καλά διαβάσατε! Με την επιστροφή από την Ιταλία, έχει καταταγεί απευθείας στο στρατό για να υπηρετήσει τη θητεία του, γεγονός που αυτομάτως του περιορίζει τον χρόνο για να ξεκουραστεί. Παίρνει υπηρεσιακά για να λαμβάνει μέρος στις προπονήσεις και ακολούθως, φεύγει «σφαίρα» για το στρατόπεδο, εκεί που τον περιμένει το συνηθισμένο πρόγραμμα. Σκοπιά, καψιμί… αγκαρία. Επομένως, το γεγονός πως συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο κυπριακό φίλαθλο κοινό σε μία περίοδο που εκτελεί τη στρατιωτική θητεία του, αυτομάτως κάνει πιο ξεχωριστά και πιο σημαντικά τα αγωνιστικά κατορθώματά του.

Όσοι γνωρίζουν πολύ καλά τον Μάμα, τώρα, εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια. Όχι μόνο για την ποιότητά του ως ποδοσφαιριστής, αλλά και τον τρόπο συμπεριφοράς του, η οποία δεν δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για 20άρη. Λένε πως πρόκειται για προσγειωμένο άτομο και πολύ πιο ώριμο σε σχέση με την ηλικία του. Ήταν και παραμένει προσγειωμένος, γνωρίζοντας πως μόνο με σκληρή δουλειά και αφοσίωση θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και να γίνει ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Δεν είναι εκ των παικτών που θα τον εγκαλέσει ο προπονητής επειδή θα φτιάχνει συνεχώς τις κάλτσες ή θα έχει έγνοια στα μαλλιά. Δεν το παίζει φίρμα, την ίδια ώρα που στις δημόσιες τοποθετήσεις του είναι μετρημένος. Ο Μάμας, ξέρει πως τώρα θα βάλει βάσεις που θα μείνουν σε όλη του τη ζωή. Ίσως να νιώθει πως έχασε χρόνο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κέρδισε πολλά για το μέλλον. «Θα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, αυτό υπόσχομαι», λέει ο νεαρός, κάτι που επανέλαβε αμέσως μετά το τέλος του προχθεσινού ντέρμπι με την Ομόνοια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ