aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΛουντογκόρετς, η δεύτερη… παγκοσμίως!

Λουντογκόρετς, η δεύτερη… παγκοσμίως!

ΤΟΥ ΕΥΤΥΧΙΟΥ ΓΙΑΞΗ (ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΑΚ)

H Λουντογκόρετς εδρεύει στη μικρή πόλη Ράζγκραντ, πληθυσμού 33 περίπου χιλιάδων, που βρίσκεται βορειοανατολικά της χώρας, μόλις 75 χιλιόμετρα νοτιότερα του Δούναβη και της Ρουμανίας. Το όνομά της το πήρε από την ευρύτερη περιοχή, Λουντογκόριε, που σημαίνει «άγρια δάση». Η ομάδα αγωνίζεται στο στάδιο «Λουντογκόρετς Αρένα», η χωρητικότητα του οποίου αυξήθηκε τον περασμένο Ιούλιο σε 11.000 και θεωρείται ένα από τα πιο μοντέρνα γήπεδα της Βουλγαρίας.

Οι «αετοί», όπως είναι το προσωνύμιο της ομάδας, ιδρύθηκαν το 2001, αν και ουσιαστικά πήραν τη θέση της χρεωκοπημένης ομάδας της πόλης, Ράζγκραντ. Μετά από κάποια χρόνια στις μικρές κατηγορίες, το 2010 η Λουντογκόρετς ανέβηκε στη δεύτερη και τότε την αγόρασε ο επιχειρηματίας Κιρίλ Ντομούστσιεφ, με στόχο να την καταστήσει κυρίαρχη στο βουλγαρικό ποδόσφαιρο, κάτι που κατάφερε σε χρόνο… ντε-τε.

Έχοντας στον πάγκο τον γνώριμό μας Ιβάιλο Πέτεφ (αργότερα εργάστηκε σε ΑΕΛ και Ομόνοια), η άνοδος στη «μεγάλη» κατηγορία ήρθε από την πρώτη σεζόν και την περίοδο 2011-12, η Λουντογκόρετς κατόρθωσε, ως νεοφώτιστη, να κάνει το «τρεμπλ» (πρωτάθλημα, κύπελλο, σούπερ καπ), κάτι που στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μόνο η εσθονική Λεβάντια Ταλίν είχε πετύχει προηγουμένως (1999). Από τότε, κατακτά το πρωτάθλημα κάθε χρόνο (επτά σερί), μετρώντας ακόμη ένα «τρεμπλ» (2014).

Σπουδαία επιτεύγματα, πάντως, έχει να επιδείξει και στην Ευρώπη. Αυτό της Πέμπτης με την ΑΕΚ θα είναι το 72ο παιχνίδι της στις διοργανώσεις στην UEFA από το 2012, διάστημα κατά το οποίο έχει βρεθεί δύο φορές σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τρεις σε αυτούς του Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα, το 2013, στην πρώτη της παρουσία σε όμιλο (Γιουρόπα Λιγκ) τερμάτισε πρώτη, στη φάση των  «32» απέκλεισε τη Λάτσιο και χρειάστηκε η Βαλένθια για να της βάλει… φρένο, σε μια πορεία που κατέστησε τη Λουντογκόρετς την πρώτη βουλγαρική ομάδα που νικά οκτώ ευρωπαϊκά παιχνίδια σε μια σεζόν.

Φέτος, η Λουντογκόρετς διεκδικεί το όγδοο σερί πρωτάθλημά της. Βρίσκεται στην πρώτη θέση με 35 βαθμούς, έναν περισσότερο από τη Λέφσκι και τρεις από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, μετρώντας 11 νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα.

Όπως στην ΑΕΚ, έτσι και στη Λουντογκόρετς, ο ένας βαθμός σε τρεις αγώνες στον όμιλο δεν τους αφαιρεί την πίστη. Ο προπονητής της ομάδας, Άντονι Ζντράφκοφ, δήλωσε μετά τον αγώνα με την Ετάρ ότι θέλουν τη νίκη για να εκμεταλλευτούν τις απώλειες των υπολοίπων. «Περιμένουμε να κερδίσουμε την ΑΕΚ. Δεν ξεγράφουμε ούτε ένα παιχνίδι της διοργάνωσης, θα παίζουμε για τη νίκη περιμένοντας τα λάθη των άλλων ομάδων. Το πρωτάθλημα είναι μακρύ, υπάρχουν πολλοί αγώνες ακόμη, δεν θα έλεγα πως αυτή τη στιγμή είναι η προτεραιότητά μας», δήλωσε σχετικά ο 54χρονος Βούλγαρος προπονητής.

Κορυφαίος ξένος με 76 γκολ

Σε τρομερή φόρμα βρίσκεται ο Κλαούντιου Κεσέρου, που σκόραρε πέντε γκολ στα τελευταία δύο παιχνίδια πρωταθλήματος και πάει «ζεστός» στον αγώνα της Πέμπτης. Ο 31χρονος Ρουμάνος επιθετικός της Λουντογκόρετς πέτυχε χατ-τρικ στον κυριακάτικο αγώνα με την Ετάρ (4-1), φτάνοντας τα 13 γκολ στο πρωτάθλημα και τα 90 σε 140 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

«Προτιμώ να βγει πρώτος σκόρερ ο Κοστόφ (σ.σ. της Λέφσκι, επίσης έχει 13) και να πάρουμε το πρωτάθλημα, παρά να βγω πρώτος σκόρερ και να πάρει το πρωτάθλημα η Λέφσκι», δήλωσε μετά τον αγώνα ο Κεσέρου, που -εδώ και καιρό- είναι ο κορυφαίος ξένος σκόρερ στην ιστορία του βουλγαρικού πρωταθλήματος (έφτασε τα 76 γκολ).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ