aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΛευκαρίτης: «Αναστολή και ξανά τον Φεβρουάριο. Κυπριακή ομάδα στην Ευρώπη;»

Λευκαρίτης: «Αναστολή και ξανά τον Φεβρουάριο. Κυπριακή ομάδα στην Ευρώπη;»

Την άποψη πως θα πρέπει ανασταλούν όλα τα πρωταθλήματα και να επαναρχίσουν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες εξέφρασε ο Μάριος Λευκαρίτης. Ο πρώην πρόεδρος της ΚΟΠ και επί σειρά ετών υψηλό στέλεχος της FIFA μιλώντας στον Super Sport FM (104,0) τόνισε πως η επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης δεν εναπόκειται ούτε στη FIFA, ούτε στην UEFA, αλλά ούτε στις οικίες Ομοσπονδίες αλλά αποκλειστικά και μόνο από τις Κυβερνήσεις και την πανδημία του κορωνοϊού.

«Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση. Και η UEFA και η FIFA υπολειτουργούν. Εργάζονται μόνο τα 10 άτομα στα γραφεία. Οι εκτιμήσεις που ακούμε είναι τόσες πολλές από ειδικούς και μη. Ακούμε διάφορες απόψεις και λύσεις. Δεν καταλάβω γιατί σπαταλούν τόσο χρόνο, όταν δεν είναι στο χέρι μας. Υπάρχει κανείς σώφρον που μπορεί να ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα το καλοκαίρι; Τον Ιούνιο; Αυτά είναι απίστευτα. Δεν είναι μόνο για την Κύπρο, αλλά και γενικότερα. Καλά κάνουν τις εκτιμήσεις και τους προγραμματισμούς. Αν υπήρχε περίπτωση να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα όλα μαζί, σημαίνει ότι κακώς βρίσκομαι στο σπίτι. Έπρεπε να είμαι στα γήπεδα να κάνω τον παράγοντα».

Για την «απειλή» της UEFA στις Ομοσπονδίες να μην ακυρώσουν τα πρωταθλήματα της περιόδου: «Έχει κανέναν που δεν θέλει να ολοκληρωθεί η ποδοσφαιρική σεζόν στα γήπεδα; Μόνο παρανοϊκοί θα το ήθελαν. Η κοινωνία θέλει ποδόσφαιρο. Έβλεπα χθες ένα αγώνα που παίχτηκε πριν δύο χρόνια. Έκλεισα αμέσως την τηλεόραση. Από τη θεωρία στην πράξη η απόσταση είναι τεράστια με αυτό το πρόβλημα. Πριν ένα μήνα είχα πει μακάρι να δούμε Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Αν βρεθεί ένα φάρμακο, είναι άλλη κουβέντα. Θα είναι φανταστικό. Όμως, ξέρουμε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Έτσι μας λένε οι ειδικοί. Κανένας δεν ξέρει».

Αν είναι δύσκολο να δούμε αγώνες φέτος: «100%. Μπορεί να παίξει μια κυπριακή ομάδα στην Ευρώπη; Για να παίξει πρέπει να μπει στο αεροπλάνο. Εγώ δεν ξαναμπαίνω σε αεροπλάνο. Δεν το ρισκάρω».

Τι πλάνο πρέπει να έχει η UEFA; «Διάβασα την επιστολή που έστειλε στις ομοσπονδίες. Η τελευταία παράγραφος ήταν μια απειλή που ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να γίνουν πρωταθλήματα, σε κάποιο στάδιο πρέπει να ληφθεί απόφαση για αναστολή και όχι διακοπή. Μόλις μπορέσεις και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, να συνεχίσεις. Όποτε και αν γίνει αυτό. Ακόμα και του χρόνου τον Φεβρουάριο. Η UEFA  θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια».

Πόσο δύσκολο είναι να ασπαστούν την άποψη του και στην UEFA; «Είναι τόσοι πολλοί οι εμπλεκόμενοι στο χώρο του ποδοσφαίρου που από μόνη της η UEFA δυσκολεύεται να πάρει τολμηρές αποφάσεις. Υπάρχει η ECA, η FIFPro και οι λίγκες. Είναι πάρα πολλοί και πρέπει όλοι μαζί να αποφασίζουν. Σωματεία όπως η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπαρτσελόνα είναι με τεράστιες δυνατότητες. Αν πάρει την απόφαση η UEFA από μόνη τη χωρίς να συμβουλευτεί τους υπόλοιπους, ίσως έρθει το τέλος».

Γιατί να μην βάλουμε υπεράνω όλων την υγεία μας και να παίξουμε ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες; «Η ΚΟΠ ορθά πράττει. Είναι σε επικοινωνία με την UEFA και περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είναι δεμένα τα χέρια της ΚΟΠ. Η UEFA δεν είναι όπως παλιά. Τώρα σιγά – σιγά μπήκαν και άλλοι στην εκτελεστική. Εκείνοι που είναι μέσα στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA, έχουν σωματειακή προέλευση. Η FIFA πήρε την πιο ορθή απόφαση γιατί δεν διοργανώνει το Τσάμπιονς Λιγκ. Διοργανώνει παγκόσμια κύπελλα μόνο. Η ευθύνη της είναι μεγάλη. Ο πρόεδρος της FIFA το ξεκαθάρισε πως μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Η UEFA έχει μεγάλες δυσκολίες».

Για την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης: «Είμαι περίεργος να δω τι θα λεχθεί και τι θα αποφασιστεί».

Για την αντιπαράθεση ΚΟΠ και ΠΑΣΠ για τα συμβόλαια: «Είναι αχρείαστη. Το κάθε σωματείο να καθίσει να συζητήσει με τους ποδοσφαιριστές του. Εδώ συζητούσαν ποιος θα πάει στην Ευρώπη. Μα ποια Ευρώπη θα πάμε; Οι ομάδες είναι σε φοβερά δύσκολη θέση. Δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν. Είναι και οι ποδοσφαιριστές, τι θα γίνει; Είναι το πιο δύσκολο αυτό».

Για το ενδεχόμενο επανέναρξης: «Ακούω ότι θα παίξουν κεκλεισμένων των θυρών. Δηλαδή οι ποδοσφαιριστές δεν είναι άνθρωποι; Θα παίζουν και θα μαρκάρουν από τα δύο μέτρα; Θα δημιουργηθούν αποδυτήρια γίγαντες για να είναι δύο μέτρα ο καθένας και οι πάγκοι θα είναι από το κέντρο μέχρι το κόρνερ;»

Για το ότι υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν σωματεία; «Βλέπω ότι στις μικρές κατηγορίες θα είναι τα περισσότερα προβλήματα. Και οι μεγάλες ομάδες κουβαλούν τα δικά τους προβλήματα. Έχουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Ο μισθός των 1.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ σε ένα ποδοσφαιριστή, βγαίνει με πιο πολύ ιδρώτα για να πληρωθεί».

Διαφωνείτε με την Λευκορωσία που συνεχίζει το πρωτάθλημα; «Ουδέποτε είπε η UEFA σταματήστε να παίζετε. Σταμάτησε τις δικές της διοργανώσεις. Στη Λευκορωσία είπαν ότι με βότκα και σάουνα θα λύσουν το πρόβλημα. Θα δούμε μέχρι που θα πάνε και αυτοί».

Μια συμβουλή για όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο: «Θα πρέπει να περιμένουν από την κυβέρνηση και τις αρχές, να δοθεί η κατευθυντήρια γραμμή σε ότι αφορά τον αθλητισμό. Να δοθούν οι γραμμές από τους ειδικούς και μετά η ΚΟΠ θα βρει η λύση. Δεν θα άρχιζα το πρωτάθλημα αν δεν είχα τη γραμμή της UEFA».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ