aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΚυβέρνηση και ΚΟΑ: Στρουθοκαμηλίζουν για την κάρτα φιλάθλου

Κυβέρνηση και ΚΟΑ: Στρουθοκαμηλίζουν για την κάρτα φιλάθλου

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ

Για άλλη μια φορά στις ελληνικές καλένδες οδηγήθηκε το θέμα της κάρτας φιλάθλου από τον ΚΟΑ και την Κυβέρνηση. Σχεδόν τρεις μήνες μετά την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, δεν έχει ληφθεί απόφαση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Μέχρι και πρόσφατα από πλευράς Κυβέρνησης, ιδιαίτερα διά του υπουργού Δικαιοσύνης, υποδεικνυόταν με έντονο τρόπο ότι η κάρτα φιλάθλου είναι το κύριο «φάρμακο» για καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και του χουλιγκανισμού. Διατυμπάνιζαν μάλιστα ότι, παρά τις όποιες αντιδράσεις, η κάρτα φιλάθλου θα ήταν σε ισχύ με την έναρξη του Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

Λέχθηκαν πολλά σχετικά με την αναγκαιότητα εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου μέχρι να πειστεί η Βουλή να ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία, αλλά και μετέπειτα σε διάφορα εμπόδια που προβάλλονταν. Επαναλήφθηκαν με τον ίδιο επίμονο τρόπο και σε σχέση με την ταχεία προώθηση της διαδικασίας προσφορών για την ανάθεση του έργου από τον ΚΟΑ.

Ακόμα και μετά την κατακύρωση της προσφοράς, ζητείτο η έγκαιρη εξέταση προσφυγής από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών (ΑΑΠ), ενώ έγινε και προσπάθεια να θεωρηθεί ο διαγωνισμός ως έργο που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Αναθεωρητικής Αρχής.

Μετά την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής που ακύρωσε την απόφαση του ΚΟΑ για ανάθεση του έργου σε συγκεκριμένη κοινοπραξία (SPACE Hellas και την εκκλησιαστικών συμφερόντων Hellenic Technical), έπρεπε να γίνει κατακύρωση στον επόμενο στην κατάταξη προσφοροδότη (Logicom Solutions). Ωστόσο, ο ΚΟΑ διέκοψε τη διαδικασία και για σχεδόν τρεις μήνες δεν προχώρησε ούτε βήμα.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος εισαγωγής της κάρτας φιλάθλου μετά την κατακύρωση, υπολογίζεται σε τέσσερις μήνες. Δηλαδή, η κάρτα φιλάθλου θα μπορούσε να εφαρμοστεί με τα πρώτα στάδια του φετινού πρωταθλήματος, αν το επιθυμούσαν ΚΟΑ και Κυβέρνηση.

Η πρόθεση του ΚΟΑ να αποφύγει την εξέταση της απόφασης της ΑΑΠ εκφράστηκε με ένσταση ως προς την αρμοδιότητα της Αρχής να εξετάσει την προσφυγή επειδή ήταν «σύμβαση παροχής υπηρεσιών», για την οποία δεν έχει αρμοδιότητα η ΑΑΠ, και όχι «δημόσια σύμβαση». Ωστόσο, όπως διεφάνη μέσα από την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής, κάτι τέτοιο δεν ευσταθούσε. Ακόμα και μέσα από τα πρακτικά της Επιτροπής Αξιολόγησης, γίνεται λόγος για «δημόσια σύμβαση», οπότε προκαλεί ερωτηματικά η προσπάθεια να αποφευχθεί η κρίση από το αρμόδιο νομικά όργανο της απόφασης του ΚΟΑ.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο ΚΟΑ με την ανακοίνωση της επιλογής της συγκεκριμένης κοινοπραξίας (και όχι σε κάποιο προηγούμενο στάδιό της) ενημέρωνε τον δεύτερο προσφοροδότη ότι ήταν «εκ παραδρομής» που στην προκήρυξη αναφερόταν το δικαίωμα και η δυνατότητα προσφυγής στην Αναθεωρητική Αρχή.

Αρχικά ενδιαφέρθηκαν έξι εταιρείες και κοινοπραξίες, εκ των οποίων οι τέσσερις κρίθηκαν ότι πληρούσαν τα κριτήρια. Τελικά όμως προσφορές υπέβαλαν μόνο δύο προσφοροδότες, αφού μεταξύ άλλων απαιτείτο και δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από τον ανάδοχο, κάτι που ήταν αποτρεπτικό για ορισμένους από τους ενδιαφερόμενους.

Το γεγονός ότι ο ΚΟΑ προσπάθησε να αποφύγει την κρίση της απόφασης ανάθεσης από την Αναθεωρητική Αρχή, αλλά και το γεγονός ότι σχεδόν τρεις μήνες μετά την απόφαση το δ.σ. του ΚΟΑ δεν προχώρησε στην εφαρμογή της, παρά το γεγονός ότι αποτελεί νομική υποχρέωση, προκαλεί ερωτηματικά.

Ο ΚΟΑ, κατά την εξέταση προσωρινών μέτρων ώστε να μην κατακυρωθεί η προσφορά, είχε προβάλει ένσταση επικαλούμενος το δημόσιο συμφέρον και την επείγουσα ανάγκη για υλοποίηση του έργου και εφαρμογή του Νόμου για καταστολή της βίας στα γήπεδα.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος του ΚΟΑ ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής είχε υποστηρίξει ότι ήταν θέμα δημοσίου συμφέροντος να μην εκδοθούν προσωρινά μέτρα, με τα οποία ο ΚΟΑ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στη σύμβαση με τη Space Hellas – Hellenic Technical, επειδή θα προκαλούσε σημαντική καθυστέρηση. Σημείωσε ότι «εάν δεν λειτουργήσει με την έναρξη του παγκύπριου πρωταθλήματος τον προσεχή Αύγουστο, θα λειτουργήσει τον μεθεπόμενο Αύγουστο».

Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών εξέτασε την προσφυγή εντός δύο μηνών, προφανώς αντιλαμβανόμενη και τους σοβαρούς λόγους του κατεπείγοντος της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου. Αντίθετα, ο ΚΟΑ, που επικαλείτο λόγους δημοσίου συμφέροντος, σχεδόν τρεις μήνες μετά την απόφαση της ΑΑΠ δεν προέβη σε οποιανδήποτε ενέργεια.

Ποιος θα φέρει την ευθύνη;

Το ερώτημα είναι ποιος θα φέρει την ευθύνη για τη μη εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου αυτή τη φορά (αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης έθετε προηγουμένως αυτό το ερώτημα ενώπιον των βουλευτών και των αντιδρώντων) εάν προκληθούν επεισόδια με την έναρξη του πρωταθλήματος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ