aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚύπρος: Ευρωπρωτιά απ’ την ανάποδη, χειρότερος όλων ο ΑΠΟΕΛ

Κύπρος: Ευρωπρωτιά απ’ την ανάποδη, χειρότερος όλων ο ΑΠΟΕΛ

Στη χθεσινή έκδοση του «Goal» αναφερθήκαμε στο καμπανάκι κινδύνου από την τελευταία μελέτη του διεθνούς κέντρου αθλητικών σπουδών CIES. Μεταξύ άλλων σημειώναμε ότι η Κύπρος με δέκα παίκτες στο εξωτερικό (70% σε κορυφαίες κατηγορίες) είναι πολύ κοντά στον πάτο σε σχέση με άλλες χώρες, αφού στον πίνακα είναι 107η στον κόσμο και 48η στην Ευρώπη! Δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία από τον παγκόσμια άτλαντα του CIES, που βρίσκεται στο Νεσιατέλ και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της ΦΙΦΑ και του Πανεπιστημίου της ελβετικής πόλης, συνεχίζουν να είναι αποκαρδιωτικά για το ποδόσφαιρο μας.

Κι όχι μόνο επειδή, όπως δημοσιεύσαμε χθες, έξι ομάδες από το Τοπ 10 της Ευρώπης σε λεπτά συμμετοχής ξένων είναι κυπριακές. Και σε κάποιους άλλους τομείς το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι ουραγός και στον πυθμένα της αντίστοιχης κατάταξης. Ένας άλλος σημαντικός δείκτης στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου είναι τα λεπτά συμμετοχής των ποδοσφαιριστών που αναδείχθηκαν από τον σύλλογο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το CIES καθορίζει διάστημα τριών χρόνων για ποδοσφαιριστές ηλικίας από 15 μέχρι 21 ετών.

Με λίγα λόγια στη συγκεκριμένη έρευνα σε όλη την Ευρώπη αναζητούνται τα λεπτά συμμετοχής των παικτών που «ανέδειξε» η κάθε ομάδα. Ο επτάκις πρωταθλητής Κύπρου, ΑΠΟΕΛ κατέχει την πρωτιά από την ανάποδη σε όλη τη «Γηραιά ήπειρο», αφού το ποσοστό συμμετοχής των παικτών που ανέδειξε είναι 0%! Ούτε ένας ποδοσφαιριστής, δηλαδή, που έπαιξε στην τρέχουσα περίοδο δεν ήταν στον ΑΠΟΕΛ στα εφηβικά του χρόνια. Η Δόξα Κατωκοπιάς ακολουθεί στις θέσεις του πυθμένα με 0,1%, η ΑΕΚ με 0,6% και η Ανόρθωση 1,8%.

Διαβάστε επίσης: Ξενομανία: Έξι κυπριακές ομάδες στο Τοπ 10 της Ευρώπης!

Το καλύτερο ποσοστό στην Κύπρο στη συγκεκριμένη κατηγορία (Club-trained) έχει ο Εθνικός με 11,4 % και στη συνέχεια το Παραλίμνι 10,9%, ο Απόλλων 8,9%, η ΑΕΛ 8,4%, η Νέα Σαλαμίνα 8,4%, ο Ολυμπιακός 5,5% και η Ομόνοια 3%. Την πρώτη τριάδα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχουν η Σίγμα Όλομουτς Τσεχίας με 66,7% (!), η Ζίλινα Σλοβακίας με 60% και η ουγγρική Ντέμπρετσεν με 58,1%. Είναι ενδεικτικό ότι ομάδες στην Ισπανία όπως η Θέλτα, η Εσπανιόλ και η Μπιλμπάο έχουν ποσοστό πάνω από 40%.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ