aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΚύπριοι στην εποχή του «από σπόντα στο προσκήνιο»

Κύπριοι στην εποχή του «από σπόντα στο προσκήνιο»

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Οι Πιέρος Σωτηρίου και Νικόλας Ιωάννου του ΑΠΟΕΛ, περίμεναν πολύ μέχρι να πάρουν την ευκαιρία τους. Όταν την πήραν, όμως, την άρπαξαν από τα μαλλιά. Για να δούμε αν θα τριτώσει το καλό με άλλον έναν Κύπριο ποδοσφαιριστή, ο οποίος αγωνίζεται στην ΑΕΛ.

Ο Ανδρέας Κυριάκου ήταν ο ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών, στην προχθεσινή νίκη με 1-0 επί της Ανόρθωσης (ο άλλος ήταν ο τερματοφύλακας Ράφαελ Ρόμο. Ο Κύπριος αμυντικός πέτυχε το μοναδικό γκολ του αγώνα και βίωσε τα πρώτα… 15 λεπτά δημοσιότητας, που σύμφωνα με τον Άντι Γουόρχολ, δικαιούται κάθε άνθρωπος. Ο 23χρονος προέρχεται από τα σπλάχνα των γαλαζοκίτρινων της Λεμεσού και τα τελευταία χρόνια έκανε υπομονή, περιμένοντας να πάρει ευκαιρίες. Έχει να λέει ότι αγωνίστηκε για 35 λεπτά τη σεζόν της κατάκτησης του τίτλου. Ήταν στο ΓΣΠ απέναντι στην Ομόνοια (0-1), στις 12 Μαΐου 2012.

Έκτοτε, παραμένει στο έμψυχο δυναμικό, αλλά αγωνίζεται συνήθως σε αδιάφορα παιχνίδια κυρίως του β’ γκρουπ. Στην τρέχουσα σεζόν βρισκόταν στη σκιά κατά κύριο λόγο των Βαλεντίνου Σιέλη και Ντόσα Ζούνιορ, κατά δεύτερο του Κέβιν Λαφράνς. Λόγω της μετεγγραφής του πρώτου στην κορεάτικη Γκάνγουον, του τραυματισμού του δεύτερου και της ανάγκης σε κάποια ματς για μετάθεση στο κέντρο του τρίτου, ο Κυριάκου βρήκε θέση στο αρχικό σχήμα.

Στα τρία τελευταία παιχνίδια ήταν βασικός, ενώ την περασμένη εβδομάδα κλήθηκε από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Χριστάκη Χριστοφόρου για το ματς με την Εσθονία (κόπηκε όμως μία ημέρα πριν από το παιχνίδι). Στα τρία ματς που αγωνίστηκε ανταποκρίθηκε απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους. Τους επίδοξους πρωταθλητές, Απόλλωνα και ΑΠΟΕΛ, μα και την Ανόρθωση, η οποία πίεσε πολύ την ΑΕΛ.

Τρεις δύσκολες εξετάσεις, στις οποίες ανταποκρίθηκε πολύ θετικά και ας είχε καιρό να αγωνιστεί. Η συνέχεια της σεζόν λοιπόν ίσως του δώσει τη δυνατότητα να βρει ακόμη καλύτερο ρυθμό και γιατί όχι, να καθιερωθεί στην οπισθοφυλακή των «λεόντων». Στο χέρι του είναι.

Ωστόσο, δεν μπορεί να μην παρατηρηθεί ότι για να δοθεί η ευκαιρία στον Κυριάκου να δείξει τις δυνατότητές του, συνέβη σχεδόν ό,τι και με τους Σωτηρίου και Ιωάννου. Κύπριοι παίκτες με πλούσιο ταλέντο, οι οποίοι βγήκαν στο προσκήνιο έπειτα από συγκυρίες. Ίσως αυτή να είναι η μοίρα των συμπατριωτών μας. Να περιμένουν αυτό το «από σπόντα στην ενδεκάδα», αφού η εποχή μας επιτάσσει δυστυχώς την προτεραιότητα στους ακριβοπληρωμένους ξένους και κοινοτικούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ