aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΚύπριοι διεθνείς με… ψυχολογικά!

Κύπριοι διεθνείς με… ψυχολογικά!

ΤΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Απ’ τη μια φοράνε τη φανέλα με το εθνόσημο και αντιπροσωπεύουν τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες, απ’ την άλλη αντιμετωπίζουν ψυχολογικά. Αυτό τουλάχιστον πιστοποιείται από ιατρική γνωμάτευση ιδιώτη ψυχολόγου ή ψυχίατρου.

Ο λόγος για διεθνείς ποδοσφαιριστές -κυρίως της Εθνικής Νέων- οι οποίοι κατατάχθηκαν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και εξασφάλισαν αναβολή για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» υπάρχουν 15 περιπτώσεις διεθνών ποδοσφαιριστών οι οποίοι επικαλέστηκαν ψυχολογικούς λόγους προσκομίζοντας και σχετική βεβαίωση κατά την κατάταξή τους στα ΚΕΝ και εξασφάλισαν αναβολή της υποχρέωσης να υπηρετήσουν την πατρίδα. Για το Υπουργείο Άμυνας αυτές οι περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ως προκλητικές και εμπόδιο στον αγώνα που καταβάλλεται για να παταχθεί το φαινόμενο της φυγοστρατίας.

Οι συγκεκριμένοι αθλητές εξασφαλίζουν πριν από την κατάταξή τους το πιστοποιητικό ιδιώτη ψυχιάτρου, και ο ψυχίατρος της Εθνικής Φρουράς που τους εξετάζει υιοθετεί το περιεχόμενο του ιδιώτη συναδέλφου του και ακολούθως υπογράφει για τη χορήγηση της απαλλαγής.

Τα κριτήρια που αφορούν διευκολύνσεις σε εθνοφρουρούς, αφενός για να υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και αφετέρου για να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη σταδιοδρομία τους στον αθλητισμό, καθορίζονται σε μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Υπουργείου Άμυνας.

Το τελευταίο μνημόνιο υπεγράφη το 2015 και η ισχύς του λήγει περίπου σε έναν μήνα. Ήδη μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και ΚΟΑ ξεκίνησαν οι διεργασίες για ετοιμασία νέου μνημονίου.

Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως από τον ΚΟΑ, στο πλαίσιο της ετοιμασίας του νέου μνημονίου, ήδη συζητήθηκε το θέμα με τους αθλητές που παρουσιάζουν βεβαιώσεις από ψυχολόγους ή ψυχιάτρους και δεν υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Το θέμα προβληματίζει και τις δύο πλευρές και αναζητούνται λύσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί λύση σ’ αυτό το πρόβλημα καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη άποψη στον ΚΟΑ, καθότι υπάρχει η θέση ότι τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος δεν αποτελούν εμπόδιο από το να αθλείται ακόμη και στο ψηλότερο επίπεδο.

Την ίδια ώρα από τον ΚΟΑ κατέστησαν σαφές ότι δεν υποστηρίζουν τις πρακτικές που ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται για να αποφεύγουν κάποιοι τη στράτευση. Εκ μέρους του ΚΟΑ, αναφέρθηκε ότι έγινε έρευνα και στο εξωτερικό σε χώρες όπου η στράτευση είναι υποχρεωτική, χωρίς ωστόσο να έχει σχηματιστεί ξεκάθαρη εικόνα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σημειώνεται ότι η εξέταση που περνούν όλοι οι αθλητές για εξασφάλιση των δελτίων υγείας αφορούν μόνο παθολογικές εξετάσεις και ως εκ τούτου ενδεχόμενα ψυχολογικά προβλήματα δεν μπορούν να διαγνωστούν σ’ αυτή την εξέταση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ