aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚυπριακό πρωτάθλημα: Πρωτόκολλο σε τρεις φάσεις

Κυπριακό πρωτάθλημα: Πρωτόκολλο σε τρεις φάσεις

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Η ΚΟΠ ανακοίνωσε χθες το Πρωτόκολλο διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την ιατρική συμβουλευτική ομάδα της και έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας. Έχει άμεση ισχύ και εφαρμογή και περιλαμβάνει τρεις φάσεις, κατά τις οποίες παρατίθενται οι υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων. Όπως αποκλειστικά είχε αποκαλύψει το «Goal» από τις 25 Μαΐου 2020, η επιστροφή στη δράση σε επίσημους αγώνες θα γίνει στην παρουσία φιλάθλων με το 33% της μέγιστης χωρητικότητας του γηπέδου, ενώ μετά τις 18 Σεπτεμβρίου θα φτάσει το 50%. Στην παρούσα φάση, στα επίσημα φιλικά σε εγκεκριμένα γήπεδα Α’ Κατηγορίας θα επιτρέπεται η παρουσία 500 οπαδών.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι τα προληπτικά μέτρα ή/και τα μέτρα ασφαλείας που περιγράφονται στο Πρωτόκολλο, υποβάλλονται από την ΚΟΠ ως «εισηγήσεις καλής πρακτικής» και έχει νομική υπόσταση και μετατράπηκε σε υποχρέωση των εμπλεκομένων, μετά την έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του Κράτους. Αναφέρεται, επίσης, ότι σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας αναθεωρούν τα μέτρα, θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα και το Πρωτόκολλο της ΚΟΠ.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τροποποιήσεις κανονισμών που προνοούν ότι με την έναρξη των προπονήσεων «απαγορεύεται το φτύσιμο από τους ποδοσφαιριστές», «η αλλαγή θα πρέπει να γίνεται τηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων», «οι παίκτες που γίνονται αλλαγή θα πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στα αποδυτήρια» και ότι «ποδοσφαιριστής ο οποίος τραυματίζεται θα προσεγγίζεται μόνο από ένα άτομο». Συνιστάται να αποφεύγονται οι ομαδικοί πανηγυρισμοί παικτών στα γκολ, οι αθλητές και το προσωπικό των ομάδων μεταβαίνουν στα στάδια με ιδιωτικά οχήματα.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, εισιτήρια θα πωλούνται με προπώληση μόνο σε κατόχους κάρτας φιλάθλου ούτως ώστε να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση θετικού κρούσματος. Η προπώληση των εισιτηρίων και η διάταξη των θεατών θα πρέπει να γίνεται με τρόπο ούτως ώστε να υπάρχει μία θέση κενή ανάμεσα στον κάθε θεατή καθώς και μια σειρά καθισμάτων κενή ανάμεσα στην κάθε σειρά καθουμένων θεατών. Στις κενές σειρές, θα μπορούν να καθίσουν φίλαθλοι που είναι της ίδιας οικογένειας ή παρέας με τα άτομα που κάθονται στην πάνω και κάτω σειρά. Τα στάδια θα πρέπει να φροντίσουν ούτως ώστε η άφιξη και η αναχώρηση των φιλάθλων να γίνεται τμηματικά για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις εισόδου και εξόδους, ενώ είναι απαραίτητη η τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο.

Ο κάθε θεατής προτρέπεται να χρησιμοποιεί μάσκα στις μετακινήσεις του, αλλά δεν θα υποχρεούται να φοράει αυτή ενώ είναι καθήμενος. Δεν επιτρέπεται οι θεατές να τραγουδούν ή να ζητωκραυγάζουν δυνατά, ομαδικά. Αυτό είναι σημαντικό καθότι κατά το δυνατό τραγούδι και ζητωκραύγασμα διασπείρονται σταγονίδια και ως εκ τούτου προκαλείται αυξημένος κίνδυνος τυχόν μετάδοσης του κορωνοϊού.

Στα στάδια που θα φιλοξενήσουν Αγώνες Β’ Γ’ και Επίλεκτης Κατηγορίας και  Γυναικών θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο 300 φιλάθλων με προπώληση, ενώ χωρίς προπώληση ο μέγιστος αριθμός θεατών αυτομάτως μειώνεται σε 150. Στους αναπτυξιακούς αγώνες ποδοσφαίρου θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο 100 φιλάθλων.

Σαράντα οκτώ ώρες πριν την έναρξη των αγώνων πρωταθλήματος και των ευρωπαϊκών αγώνων, οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να φροντίσουν ώστε οι παίκτες και το προσωπικό τους να κάνουν διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό. Θα απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις πριν την έναρξη του αγώνα, στο ημίχρονο και μετά το τέλος του αγώνα.

Μόνο το θετικό κρούσμα θα μπαίνει σε απομόνωση

Σε περίπτωση που ποδοσφαιριστής ή μέλος της προπονητικής ή υποστηρικτικής ομάδας του Σωματείου εντοπιστεί θετικός στον ιό Covid-19, το άτομο αυτό θα μπαίνει σε απομόνωση και παρακολούθηση βάσει των Οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. Η προπόνηση ή αγώνας τη συγκεκριμένη ημέρα θα αναβάλλονται και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, ποδοσφαιριστές και προσωπικό, θα πρέπει να υποβληθούν εντός 24 ωρών σε διαγνωστικό τεστ. Η επιστροφή του στις προπονήσεις θα επιτραπεί μετά τη διενέργεια τριών διαγνωστικών εξετάσεων, με πέντε μέρες διάστημα μεταξύ των εξετάσεων, και νοουμένου ότι τα αποτελέσματα και των τριών αυτών εξετάσεων είναι αρνητικά. Όσα μέλη της ομάδας έχουν αρνητικά τεστ θα μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες της ομάδας με καθημερινή κλινική παρακολούθηση για 7 μέρες. Οι προπονήσεις της ομάδας για την περίοδο των 7 ημερών θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, και οι στενές επαφές του θετικού κρούσματος θα προπονούνται σε ξεχωριστή ώρα από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Την 7η μέρα, θα πρέπει να διενεργηθεί δεύτερο διαγνωστικό τεστ σε όλη την ομάδα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ