aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚούμας: «Ζημιά 4.000.000+10.000.000 ευρώ»

Κούμας: «Ζημιά 4.000.000+10.000.000 ευρώ»

Στην δημοσιότητα βρίσκεται το 5ο μέρος των απαντήσεων του Γιώργου Κούμα, ο οποίος απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις των ΜΜΕ. Η ιστοσελίδα μας, Goal.com.cy, παρέθεσε σχετικό ερώτημα για την οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων μετά την πανδημία του κορωνοϊού και την διακοπή του πρωταθλήματος, ενώ αποκάλυψε και την ζημιά των σωματείων.

Διαβάστε επίσης: Κούμας: «Να εφαρμόζαμε τον υποβιβασμό κατά το ήμισυ; Δεν συμφωνώ»

Η ερώτηση και η απάντηση:

Η «οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων» προβλήθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τον άμεσο τερματισμό των εγχώριων διοργανώσεων. Τα πλείστα σωματεία σε δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων τους, καθώς επίσης και η ανακοίνωση της ΚΟΠ της 15ης Μαΐου 2020, τόνιζαν ότι λόγω κορωνοϊού «ο παράγοντας που επιτείνει την ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία για τα σωματεία είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι». Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον («δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και αβεβαιότητας για το μέλλον») πως σχολιάζετε το γεγονός ότι, ούτε ένα σωματείο δεν έθεσε θέμα δραματικής μείωσης του αριθμού των ξένων παικτών και των ξένων στον κατάλογο Β που θα μείωνε δραματικά τον προϋπολογισμό τους; Απόφαση που ταυτόχρονα θα βοηθούσε τα μέγιστα τους Κύπριους ποδοσφαιριστές και κατ’ επέκταση την Εθνική μας ομάδα να βελτιωθεί και να έχει μεγαλύτερη προοπτική;  

Πάντα σε σχέση με το οικονομικό, πως τεκμηριώνεται η οικονομική ζημιά λόγω της πανδημίας του COVID-19 σε συλλόγους με μικρό όγκο οπαδών; Σε πραγματικούς αριθμούς πόση είναι ζημιά για αυτές τις ομάδες που στους πλείστους αγώνες τους δεν έχουν έσοδα;

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊου έχει προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα Σωματεία και οι συνέπειες θα είναι εμφανείς και στην επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Αποτελεί επίσης γεγονός ότι δεν τέθηκε προς συζήτηση το θέμα μείωσης των ξένων ποδοσφαιριστών, όμως, έχω την άποψη πως δεν χρειάζεται αναπροσαρμογή στους κανονισμούς για να εμπιστευτούν οι ομάδες τους Κύπριους ποδοσφαιριστές. Θεωρώ ότι είναι κάτι που θα έρθει από μόνο του. Οι ομάδες θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους στην επόμενη αγωνιστική περίοδο. Αυτό, από τη μια θα συνεπάγεται μικρότερα συμβόλαια και από την άλλη, θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε Κύπριους ποδοσφαιριστές, κάτι που όπως σωστά έχετε αναφέρει, θα βοηθήσει και την Εθνική μας ομάδα.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, να προσθέσω και το εξής: Οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί και να κερδίζουν θέση στην ομάδα τους, όχι λόγω εθνικότητας αλλά λόγω ικανότητας. Ήδη, από φέτος με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε ομάδες, ακόμα και πρωταγωνίστριες, να δίνουν περισσότερες ευκαιρίες σε νεαρούς Κύπριους ποδοσφαιριστές και σίγουρα, δεν έχουν μετανιώσει για την επιλογή τους.

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας και την οικονομική ζημιά των ομάδων με μικρό όγκο φιλάθλων, ασφαλώς, τα έσοδα τους δεν είναι από τα εισιτήρια, τουλάχιστον στη Β’ φάση του Πρωταθλήματος όπου δεν αγωνίζονται με τις ομάδες που έχουν πολλούς φιλάθλους. Τα Σωματεία αυτά, όπως και όλα τα υπόλοιπα, έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες εσόδων από την στάση πληρωμών από τις τηλεοπτικές πλατφόρμες, από την στάση πληρωμών από χορηγούς, διαφημίσεις στο γήπεδο καθώς και άλλες εισφορές που λάμβαναν από εταιρείες ή πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας που προκύπτουν από τη συνεχή επικοινωνία με τα Σωματεία μας, η συνολική ζημιά των Σωματείων Α’ Κατηγορίας για την ποδοσφαιρική περίοδο 2019-2020, θα προσεγγίσει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Η τεράστια ζημιά όμως, είναι αυτή που έρχεται για την επόμενη αγωνιστική περίοδο και η οποία σίγουρα, δεν θα είναι κάτω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, αν δεν επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. Αν επιτραπεί η μερική παρουσία φιλάθλων, είτε από ξεκίνημα της σεζόν, είτε μετά την έναρξη, ενδεχομένως η ζημιά να περιοριστεί στα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά για τη νέα χρονιά, να αναφέρω τις απώλειες από τα εισιτήρια διαρκείας, πέραν από τις μειώσεις σε χορηγούς και διαφημίσεις.

Αφού μιλάμε για κόστος και ζημιές λόγω του κορωνοϊου, θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης  ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές στο γηπέδων και στα προπονητικά κέντρα των ομάδων που έχουν να κάνουν με την υγιεινή.

Επίσης για να αντιληφθείτε ένα μέρος του επιπρόσθετου κόστους που θα είχαν τα Σωματεία αν συνεχιζόταν το Πρωτάθλημα, το κόστος για τα τεστ κορωνοιου που θα υποβάλλονταν οι ομάδες, θα ανέρχονταν συνολικά στις 215.000 ευρώ. Αν την νέα χρονιά, δεν βρεθεί εμβόλιο,  αυτό το κόστος θα διπλασιαστεί ή ακόμα θα τριπλασιαστεί.

Ως Ομοσπονδία επεξεργαζόμαστε διάφορα μέτρα και σενάρια στήριξης των Σωματείων μας γιατί διαβλέπουμε τον κίνδυνο που υπάρχει και παραμένουμε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το αρμόδιο υπουργείο, στο οποίο πρόσφατα κάναμε συγκεκριμένες εισηγήσεις».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ