aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΓΙΑ ΝΑΠΑΚούμας: «Πρωτάθλημα δύο ομίλων με αυστηρές ποινές μέχρι και διαγραφή»

Κούμας: «Πρωτάθλημα δύο ομίλων με αυστηρές ποινές μέχρι και διαγραφή»

Τις αποφάσεις και τα μέτρα για τα στημένα παιχνίδια, μετά από εκθέσεις που αποσταλήκαν από την UEFA για το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας, ανακοίνωσε ο Γιώργος Κούμας, μετά τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Ο διοικητικός ηγέτης της ΚΟΠ, αφού ενημέρωσε ότι η δράση θα επαναρχίσει την ερχόμενη Παρασκευή, ανέλυσε όλες τις αποφάσεις που θα ισχύουν από αμέσως επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο 2019-2020.

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα: «Μετά τα τελευταία γεγονότα και καθόλη τη διάρκεια της σεζόν στη Β κατηγορία, το Δ.Σ. αποφάσισε και ανέστειλε το πρωτάθλημα. Θα επαναρχίσει με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. την Παρασκευή. Εκμεταλλευόμενοι τη διακοπή, ετοιμάσαμε ένα πλαίσιο για τους πειθαρχικούς κανονισμούς και τον τρόπο διεξαγωγής. Σε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ αποφασίσαμε νέους κανονισμούς και νέο τρόπο διεξαγωγής που θα αφορούν στην Β κατηγορία. Όχι αυτοί που είναι στην πρώτη κατηγορία.

Σήμερα η Β κατηγορία έχει 30 αγώνες. Με το νέο τρόπο διεξαγωγής θα είναι 28. Οι δυο ομάδες που πέφτουν από την πρώτη κατηγορία θα ηγούνται των δυο γκρουπς. Μετά θα μπουν στους δυο ομίλους οι υπόλοιπες μαζί με τις τέσσερις που ανεβαίνουν από την τρίτη. Θα διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα 14 αγώνων, οι τέσσερις πρώτες ομάδες των δυο ομίλων θα κάνουν τη Β Πρέμιερ και θα παίξουν για την άνοδο και ο άλλος όμιλος η Β στάνταρ για την παραμονή. Στο Β γκρουπ τέσσερις ομάδες θα πέφτουν. Με το τέλος του πρώτου γύρου, θα γίνεται στρογγυλοποίηση των βαθμών προς τα πάνω και οι βαθμοί θα μοιράζονται.

Υπάρχει και η οικονομική πτυχή. Η ΚΟΠ προσφέρει στα σωματεία 20.000 ευρώ στο κάθε σωματείο για τα τηλεοπτικά, τις διαιτησίες όλων των σωματείων για όλα τα τμήματα που είναι μεταξύ 25-32.000 ευρώ και 10.000 ευρώ για τα οδοιπορικά. Σύνολο 60.000 ευρώ. που παίρνουν οι ομάδες από την ΚΟΠ. Η ομοσπονδία θα προσφέρει σε όλες τις ομάδες του Β πρέμιερ 30.000 ευρώ. Στο Β στάνταρ 15.000 ευρώ. Οι Β πρέμιερ θα είναι 100.000 ευρώ περίπου και του στάνταρ 75.000 ευρώ. Βάσει των κριτηρίων ένας σωστός προϋπολογισμός είναι στις 150.000 ευρώ. αν και δεν τηρείται. Προσφέρουμε περίπου το 33% του προϋπολογισμού των σωματείων. Ο λόγος που το κάνουμε είναι οι παράγοντες που αγαπούν το ποδόσφαιρο να έρθουν πίσω στα σωματεία τους με τη βοήθεια της ΚΟΠ. Να σταματήσει η κατάσταση που έχουμε σήμερα. Με έγκριση της ΟΥΕΦΑ, άμα έχουμε φάκελο που εμπλέκονται δυο σωματεία, θα τιμωρούνται και τα δυο άμεσα με αποκοπή οποιασδήποτε βοήθειας έχουν να παίρνουν από την ομοσπονδία. Στο δεύτερο φάκελο, θα είναι -3 και 5.000 ευρώ πρόστιμο, στον τρίτο -6 και 10.000 ευρώ, στον τέταρτο 20.000 ευρώ και απευθείας υποβιβασμό. Αν έχει ήδη πέσει η ομάδα, τότε θα διαγράφεται. Στον πέμπτο φάκελο, θα διαγράφεται. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος που αφορά στον τρόπο διεξαγωγής και τις ποινές.

Στο δεύτερο σκέλος να αναφέρουμε ότι θα δημιουργηθεί μια επιτροπή μαζί με εμπειρογνώμονες της ΟΥΕΦΑ που θα έρχονται στην Κύπρο. Στην πρώτη περίπτωση έχει να κάνει με τα σωματεία. Έχει να κάνει με διαιτητές, ποδοσφαιριστές, παρατηρητές που είναι μέρος του παιχνιδιού. Αυτή η επιτροπή θα αξιολογεί τους πάντες και θα έχει το δικαίωμα να τους παραπέμπει στον αθλητικό δικαστή. Σωματείο που θα βοηθήσει για να διαλευκανθεί η υπόθεση του φακέλου, θα απαλλάσσεται. Το κομμάτι αστυνομία παραμένει ως έχει. Θα πηγαίνουν στην αστυνομία. Μίλησα με τον υπουργό και του μετέφερα μια πρόταση. Θα επιλέξουν κάποια μέλη της δύναμης να πάνε στην ΟΥΕΦΑ για να τύχουν εκπαίδευσης ανάγνωσης φακέλων.

Οι φάκελοι θα έχουν διάρκεια ζωής δυο ετών και μετά θα διαγράφονται. Της επιτροπής θα προεδρεύει ο γενικός διευθυντής, ένας πρώην προπονητής, ένας πρώην διαιτητής και κάποια από την ΟΥΕΦΑ. Σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι αποφάσεις του Δ.Σ. και ευελπιστούμε πως θα βρει κι αυτή το δρόμο της όπως την πρώτη. Θέλω να απολογηθώ στους προέδρους γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία η ΚΟΠ και ο πρόεδρός της πήραν μονομερώς αποφάσεις αλλά ήταν τόσο κρίσιμη η κατάσταση που έπρεπε να λάβουμε αποφάσεις. Να τελειώσουμε ομαλά το πρωτάθλημα και το Καλοκαίρι να τους ακούσουμε. Φτάσαμε ώρα μηδέν και για αυτό πήραμε αυτές τις αποφάσεις»

Το κείμενο ανανεώνεται, ενώ θα ακολουθήσουν φωτογραφίες και βίντεο…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ