aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ«Κοντά στα €7.000.000 η ζημιά. Μειώσεις απολαβών και το μπαλάκι στον ΠΑΣΠ»

«Κοντά στα €7.000.000 η ζημιά. Μειώσεις απολαβών και το μπαλάκι στον ΠΑΣΠ»

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται το κυπριακό και όχι μόνο ποδόσφαιρο καθώς η πανδημία που ξέσπασε, έχει αλλάξει κατακόρυφα τα δεδομένα σε όλο τον πλανήτη.

ΚΟΠ, σωματεία, ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ βρίσκονται σε συνεχείς επαφές ώστε να βρουν την άκρη και να αποφασιστεί πότε και αν θα αρχίσουν τα πρωταθλήματα, όπως επίσης και τι θα γίνει με τους μισθούς των ποδοσφαιριστών.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νικ Νικολάου, παραχώρησε δηλώσεις στον Active (107.4 & 102.5) και στην εκπομπή «Τα λέμε όλα», και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους ποδοσφαιριστές αλλά και στις σκέψεις της ΚΟΠ και των σωματείων για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Αναλυτικά όλα όσα ανέφερε:

Για το οικονομικό και τα προβλήματα των σωματείων: «Σίγουρα η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια μετά την κρίση. Θα υπάρχουν νέα δεδομένα σε ολόκληρο το ποδόσφαιρο. Θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με την UEFA, θα υπάρξει μείωση στις αξίες και στις απολαβές των παικτών. Ο στόχος είναι η επιβίωση του ποδοσφαίρου που αυτό μας ενδιαφέρει, όπως επίσης και η βοήθεια των σωματείων. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Για την τηλεδιάσκεψη με την UEFA και τις μειώσεις των μισθών: «Έγινε ένας υπολογισμός της ζημιάς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα είναι μερικά δις η ζημιά και αυτό νοουμένου ότι θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα χωρίς φιλάθλους, όπως επίσης και η αρχή της νέας σεζόν. Υπάρχει προβληματισμός για την επιβίωση του ποδοσφαίρου και των σωματείων. Δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η ζημιά γιατί ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα καθώς δεν γνωρίζουμε πότε θα αρχίσουν τα πρωταθλήματα με κόσμο, τηλεοπτικά και χορηγούς. Είναι μια καταρχήν εκτίμηση αλλά όχι η ακριβής. Πρέπει να δούμε πότε θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα κτλπ. Θα είναι μια νέα τάξη πραγμάτων. Στόχος να βοηθηθούν οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία».

Για τις ζημιές των κυπριακών σωματείων: «Είναι τεράστια, την υπολογίσαμε μέχρι το τέλος του Ιούνη. Θα μεγαλώσει και μετά όμως. Είχαμε να παίξουμε σχεδόν ένα πρωτάθλημα, όλα τα πλέι οφ. Το Καλοκαίρι τα σωματεία μας εισπράττουν πολλά χρήματα από τα εισιτήρια διαρκείας που είναι η βάση για τις μετεγγραφές. Είναι σημαντικό κομμάτι, όμως είναι ένα αβέβαιο εισόδημα αφού φαίνεται πως αυτά δεν θα εισπραχτούν. Είναι πολλά τα προβλήματα. Όλα τα μέρη πρέπει να συμβάλουν σε αυτό το κόστος για να επιβιώσει το πρωτάθλημα και να υπάρχει το ποδόσφαιρο. Ως Ομοσπονδία θα κάνουμε ότι μπορούμε. Έχουμε σενάρια, και ανάλογα με τις καταστάσεις θα προχωρήσουμε».

Αν είναι κοντά στα 7.000.000 η ζημιά: «Είναι κοντά, αλλά μέχρι το τέλος της σεζόν. Όμως μπορεί να είναι περισσότερα ενόψει της νέας σεζόν. Αν θα είναι περισσότερα ή λιγότερα, θα δείξει. Εγώ πιστεύω πως θα είναι περισσότερα. Μέχρι τέλος του Ιούνη θα είναι περίπου τόσα. Κάποιες ομάδες δεν θα έχουν εισοδήματα και μετά αρχίζει η επόμενη σεζόν που αρχίζουν πάλι από το μηδέν τα εισοδήματα».

Για τη βοήθεια της ΚΟΠ στα σωματεία Β’ κατηγορίας: «Θα πληρώσουμε ποδοσφαιριστές, είναι μέρος της βοήθειάς μας. Δεν υπάρχει η ρευστότητα για να πληρωθούν οι παίκτες, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τα σωματεία, θα είμαστε σε εγρήγορση. Έχουμε συζητήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών, συζητήσαμε τα θέματα του ποδοσφαίρου και βάλαμε κάποια αιτήματα που πιστεύουμε πως θα βοηθήσουν τα σωματεία μας. Αναμένουμε την θετική ανταπόκριση του Υπουργείο».

Για τα συμβόλαια των παικτών: «Ένα από τα θέματα, είναι και αυτό. Δεν είναι μόνο κυπριακό, αλλά και ευρωπαϊκό. Κάποιες χώρες έχουν συμφωνήσει με τους ποδοσφαιριστές. Εμείς μετά από συνεννόηση με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, υποβάλαμε συγκεκριμένη πρόταση. Μέχρι στιγμής δεν πήραμε απάντηση. Αναμένουμε αντιπρόταση για να δούμε πως θα συνεχίσουμε. Όλα τα μέρη πρέπει να συμβάλλουν στην σοβαρή κατάσταση που υπάρχει».

Για τις μειώσεις των παικτών και τις εισηγήσεις του ΠΑΣΠ: «Αναμένουμε άλλη πρόταση αφού η δική μας απορρίφθηκε. Αυτό είναι το επόμενο βήμα και ελπίζω να υπάρξει συνεργασία. Να βρεθούν οι λύσεις για το καλό του κυπριακού ποδοσφαίρου».

Για το αν μπορούν τα σωματεία να βρουν λύση με τους παίκτες χωρίς τον ΠΑΣΠ και την ΚΟΠ: «Φυσικά. Αυτό το βλέπουμε και σε άλλες χώρες. Κάθε σωματείο κάνει τη δική του συνεννόηση και βρίσκουν λύσεις. Δεν έχουμε λάβει στη Κύπρο διακανονισμούς. Τα λαμβάνουμε από τους φακέλους για τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ».

Για τα κριτήρια: «Συνεχίζεται το σχέδιο κριτηρίων. Είναι δέσμευση της ΟΥΕΦΑ αυτό. Κατανοώντας την κατάσταση, δόθηκε παράταση ώστε να δώσουμε μια ανάσα στα σωματεία για να ανταποκριθούν. Θα δοθεί πιστεύω και στα κριτήρια Ιουνίου ανάλογη παράταση. Έχουμε κάποιες απαιτήσεις, π.χ. υποβολή προϋπολογισμών, όμως αυτό δεν θα ζητηθεί τώρα από τα σωματεία, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί».

Για το αν θα φέρει ο κορωνοϊός το ποδόσφαιρο 15 χρόνια πίσω: «Σίγουρα κάναμε πρόοδο, τα σωματεία μας είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Ανησυχώ, όμως, γιατί με αυτή την κατάσταση θα πάμε αρκετά χρόνια πίσω. Θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή, αφού μειώθηκαν τα έσοδα πρέπει να γίνει και στα έξοδα. Αυτό θα γίνει σε όλα τα πρωταθλήματα. Είμαι αισιόδοξος ότι με την συνεργασία όλων θα ξεπεράσουμε ξανά αυτή την κατάσταση για να βρούμε ξανά τα πόδια μας. Σίγουρα θα μας πάρει πίσω. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σωματεία μας ώστε να επανέλθουμε σύντομα».

Για το αν θα προκύψει μείωση των συμβολαίων σε επόμενες μετεγγραφές: «Πιστεύω ότι όλες οι ομάδες θα επηρεαστούν οικονομικά. Θα προκύψει γενική πτώση των απολαβών. Δεν νομίζω πως είμαστε σε πλεονεκτική θέση, θα επηρεαστούν όλες οι ομάδες στην Ευρώπη. Θα προσαρμοστούμε όμως και πιστεύω πως θα μπορούμε να προσελκύσουμε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές αφού δεν θα βρίσκουν ψηλές απολαβές σε άλλες χώρες».

Για το αν θα προκύψουν κλείσιμο σωματείων: «Ανησυχώ πως θα επηρεάσει κάποια σωματεία. Γι’ αυτό είπα πως παρακολουθούμε την κατάσταση και θα πρέπει να είμαστε εκεί για να πάρουμε τα μέτρα ώστε να μην φτάσουμε εκεί. Θέλει βοήθεια το ποδόσφαιρο, και από το κράτος. Σε πολλές χώρες, το κράτος βοήθησε τα σωματεία, άμεσα ή έμμεσα. Πιστεύω πως και εμάς ένας τρόπος βοήθειας θα είναι και η κυβερνητική βοήθεια».

Για τα σενάρια της ΚΟΠ: «Είχα πει πως εμείς ανάλογα με τις καταστάσεις και τις εξελίξεις, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Υπάρχει μια αβεβαιότητα και ξανά αύριο θα προκύψει συνάντηση με την ΟΥΕΦΑ. Τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες θα προκύψουν εξελίξεις με τα μέτρα. Σε όλα τα σενάρια, θα είμαστε εκεί σε εγρήγορση».

Για τα τηλεοπτικά: «Είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα σε όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό κομμάτι εσόδων. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί από εμάς στο άμεσο μέλλον. Έχει πει και ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ θα έχει τεράστιο κόστος και το ποδόσφαιρο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ