aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚάθε στροφή και «μπαμ»

Κάθε στροφή και «μπαμ»

Ο καθένας έχει την άποψή του. Όμως, εκτός από τις απόψεις, υπάρχουν και τα γεγονότα. Κι αυτά, με βάση την ανάλυση των πέντε πρώτων αγωνιστικών, οδηγούν αρχικώς στο συμπέρασμα ότι οι 12 ομάδες «σερβίρουν» συναρπαστικότερο πρωτάθλημα, με έντονο συναγωνισμό, διαφοροποιημένα δεδομένα κάθε βδομάδα, όλοι κερδίζουν και όλοι χάνουν και το απρόβλεπτο καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο.

Το γεγονός πως όλοι κατέγραψαν βαθμολογικές απώλειες προφανώς λέει από μόνο του αρκετά. Πολύ περισσότερα, βεβαίως, λέει το γεγονός πως οι «μικροί» όχι μόνο δυσκολεύουν τους «μεγάλους», αλλά τους αναγκάζουν σε πολλές βαθμολογικές απώλειες. Από τους 28 αγώνες που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα, 9 φορές τα αουτσάιντερ σήκωσαν κεφάλι και έκαναν τη ζημιά στα φαβορί. Στους πέντε εξ αυτών κέρδισαν και στους υπόλοιπους απέσπασαν ισοπαλία με το ίδιο σκορ (1-1).

Η συχνότητα των εκπλήξεων είναι μεγάλη, αντιστοιχώντας χοντρικά-χοντρικά σε ένα «μπαμ» κάθε τρεις αναμετρήσεις! Εξίσου ενδιαφέρον είναι το στατιστικό που λέει πως κάθε μια αγωνιστική οι «μικροί» κερδίζουν τον θαυμασμό και, ως εκ τούτου, κανένας αγώνας του πρωταθλήματος δεν έχει σίγουρο νικητή πριν από την έναρξή του.

Συγκεκριμένα, την 1η αγωνιστική η Πάφος FC διέσυρε τον ΑΠΟΕΛ (4-0) και η Δόξα εξήλθε ισόπαλη με την ΑΕΚ (1-1). Την επόμενη στροφή, Ολυμπιακός και Δόξα κέρδισαν ΑΠΟΕΛ (1-0) και Ανόρθωση (2-0), αντιστοίχως. Την 3η αγωνιστική, Πάφος FC και Ολυμπιακός απέσπασαν ισοπαλία απέναντι σε ΑΕΚ και ΑΕΛ (1-1), αντιστοίχως. Η παφιακή ομάδα, ακολούθως, εξήλθε ισόπαλη με την Ομόνοια (1-1) και ο Άρης επιβλήθηκε της Ανόρθωσης (3-2). Στην πιο πρόσφατη αγωνιστική (5η) ο Ολυμπιακός κέρδισε την Ομόνοια (1-0).

Εν ολίγοις, από δύο φορές πάτησαν τη… νάρκη ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, Ανόρθωση, Ομόνοια και μία η ΑΕΛ, με τον συνολικό αριθμό χαμένων βαθμών να ανέρχεται στους 23. ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση έχασαν από 6, Ομόνοια 5, ΑΕΚ 4 και ΑΕΛ 2 ή, αν προτιμάτε, ο Ολυμπιακός πήρε 8 πόντους από τους «μεγάλους», η Πάφος FC 7, η Δόξα 5 και ο Άρης 3.

Στην όλη… εξίσωση, θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός πως σε ορισμένα παιχνίδια όπου τα φαβορί τελικά επικράτησαν, η αντίσταση που προέβαλαν τα αουτσάιντερ ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου με βάση πάντοτε το αγωνιστικό εκτόπισμα. Για παράδειγμα, ο Απόλλων είχε κερδίσει με την ψυχή στο στόμα τον Εθνικό (3-2) και τον Άρη (1-0), η Ομόνοια τη Δόξα (2-1), ο ΑΠΟΕΛ την ΠΑΕΕΚ (1-0), η Ανόρθωση τον Εθνικό (2-1) και η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό (1-0). Πρόκειται για αγώνες που βάδιζαν σε τεντωμένο σχοινί και το αποτέλεσμα κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Δεν αντιλέγει κανείς πως οφείλουμε να περιμένουμε τη συνέχεια της σεζόν ώστε να μπορούμε να εξαγάγουμε οριστικό συμπέρασμα, ωστόσο το πρώτο δείγμα παραπέμπει στο ότι οι «σταθερές» στο τρέχον πρωτάθλημα τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, επίσης, ότι μόλις 7 από τους 28 συνολικά αγώνες κρίθηκαν με περισσότερα από 1 γκολ διαφορά!

2,5 γκολ ανά ματς, 2 μόλις λευκές ισοπαλίες

Η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου δεν είναι κάτι άλλο από το γκολ. Στο τρέχον πρωτάθλημα, λοιπόν, έχουν σημειωθεί 70 τέρματα, κάτι που αντιστοιχεί σε 2,5 γκολ ανά παιχνίδι. Πρόκειται για υψηλό μέσο όρο, οι φίλαθλοι «χορταίνουν» από τέρματα, κάτι που αποτελεί επιπρόσθετο ενισχυτικό στοιχείο ενόψει της συνέχειας. Για να αντιληφθείτε ακόμα περισσότερο τη συχνότητα στο σκοράρισμα, σημειώνουμε το στατιστικό στοιχείο που λέει ότι μόλις δύο αναμετρήσεις έληξαν στο 0-0.

Πρόκειται για τους αγώνες ΠΑΕΕΚ-Άρης (3η αγωνιστική) και Δόξα-Εθνικός (4η αγωνιστική). Η παραγωγικότερη αγωνιστική ήταν η τελευταία (5η), κατά την οποία σημειώθηκαν 18 γκολ, αμέσως επόμενη ήταν η 2η με 15 και έπονται η 1η (14), η 3η (13) και η 4η (10). Στην πρεμιέρα ωστόσο δύο ματς είχαν αναβληθεί λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Ομόνοιας και της Ανόρθωσης. Επομένως, τα 14 γκολ σε 4 ματς συνιστούν τον μεγαλύτερο μέσο όρο ανά παιχνίδι (3,5) από όλες τις υπόλοιπες αγωνιστικές.

Γηπεδούχοι με ποσοστό επιτυχίας 46,4%

Το ποσοστό επιτυχίας των γηπεδούχων ομάδων είναι καταφανώς μεγαλύτερο στα πρώτα… μέτρα της φετινής διαδρομής. Συγκεκριμένα, 13 φορές έφτασαν στο ζητούμενο, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό επιτυχίας 46,4%. Οι φιλοξενούμενοι ανίχνευσαν το μονοπάτι προς το «διπλό» σε 8 παιχνίδια, δηλαδή 28,6%, ενώ 7 φορές το «ταμπλό» δείχνει ισοπαλία (25%).

Οι γηπεδούχοι καταγράφουν στις τρεις από πέντε αγωνιστικές περισσότερες νίκες. Εξαίρεση ήταν η δεύτερη στροφή όπου μοιράστηκαν από 3 νίκες και η τελευταία, κατά την οποία οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν 3 αγώνες έναντι 2 των γηπεδούχων. Η μοναδική αγωνιστική που δεν είχαμε ούτε ένα «διπλό» ήταν η 3η.

Untitled

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ