aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ«Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα»

«Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα»

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Κάθε αρχή και δύσκολη… Συχνά-πυκνά, όταν αρχίζει ο ποδοσφαιρικός μας μαραθώνιος, αναζητούμε τι πρωτάθλημα θέλουμε, αλλά κάνοντας τη σούμα, συνήθως, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αλλάξει κάτι; Σε κάποιους τομείς, ναι. Για παράδειγμα, ειδικοί και μη προβλέπουν ότι ο ανταγωνισμός στα ψηλά θα είναι εντονότερος.

Χοντρά-χοντρά έξι ομάδες θέλουν έξοδο στην Ευρώπη κι άλλες δύο-τρεις θέλουν να κάνουν την έκπληξη και να μπουν στην εξάδα. Η εξάδα, βέβαια, χωράει μόνο έξι, αλλά όλο και κάποιος θα μείνει νωρίς από καύσιμα… Υπάρχουν, επίσης, χειροπιαστές ενδείξεις ότι αρκετοί ποδοσφαιρόφιλοι ανταποκρίνονται θετικά στο προσκλητήριο για επιστροφή στα γήπεδά μας. Κι αν βολέψει κι ο ενθουσιασμός διατηρηθεί, τότε ενδέχεται να σταματήσει κι η φθίνουσα πορεία στη διάθεση εισιτηρίων που μόνο πονοκέφαλο προκαλεί.

Κατά τα άλλα, πρέπει να καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μην παρατηρηθούν τα… γνωστά φαινόμενα που ακολουθούν τον βασιλιά των σπορ τα τελευταία χρόνια. Ακόμη δεν έχουμε αρχίσει κι έκανε την εμφάνισή της η μιζέρια (σε όλα τα επίπεδα) που μονίμως μας συντροφεύει. Είναι βέβαιο ότι με το πρώτο παρατράγουδο, η προκατάληψη θα εκτοξευθεί και πάλι στα ύψη, ενώ θα ψάχνουμε με το κερί την αξιοπιστία στον χώρο.

Ο φαύλος κύκλος της ανοργανωσιάς, η έλλειψη πρωτοβουλίας και βούλησης για την πάταξη της βίας μεγάλωσε κατά ένα έτος και δεν έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν καλοκαιριάτικα. Καλά-καλά δεν γνωρίζουμε τι γίνεται με την περίφημη «κάρτα φιλάθλου» ούτε και ξέρει κανείς ποιες πρόνοιες της νομοθεσίας θα εφαρμοστούν. Για παράδειγμα, πριν τρεις ημέρες ξέραμε ότι θα έχουμε ταυτοποίηση φιλάθλων, ενώ κάτι… προέκυψε και δεν θα εφαρμοστεί στην πρεμιέρα. Κι όπως όλα δείχνουν δεν θα εφαρμοστεί ούτε στη δεύτερη αγωνιστική, ούτε στην τρίτη, παρά μόνο όταν θα βολεύει κάποιους….

Θα ήταν ευχής έργον να ξεφύγουμε από ένα πρωτάθλημα «βουτηγμένο» μέσα στην αμφισβήτηση και την γκρίνια, αλλά -δυστυχώς- δεν υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες για κάτι τέτοιο. Οπόταν δεν θα αργήσουμε να έχουμε ως πρώτο θέμα συζήτησης τη διαιτησία, τα «ανθρώπινα λάθη», τα πέτσινα πέναλτι και τα… οριακά οφσάιντ. Και στις ακραίες περιπτώσεις -να είστε βέβαιοι- ότι θα κυκλοφορήσουν οι γνωστές καταγγελίες για τα «κυκλώματα» και τα «μαγειρεία»! Μακάρι, τουλάχιστον, να εκλείψουν οι βομβιστικές ενέργειες κατά των διαιτητών και οι αυτοσχέδιες βόμβες κατά των ανθρώπων του ποδοσφαίρου που τα τελευταία χρόνια δεν μας ταρακούνησαν όσο έπρεπε.

Η μεγαλύτερη μάστιγα των τελευταίων χρόνων ήταν οι περιβόητοι φάκελοι της ΟΥΕΦΑ. Κοινώς οι στημένοι αγώνες για το στοίχημα. Η ΚΟΠ πήρε ουσιαστικά μέτρα, τα οποία είναι όντως αποτρεπτικά και μακάρι όλη αυτή η θλιβερή ιστορία για το ποδόσφαιρό μας, να παραμείνει απλά ως μία άσχημη ανάμνηση. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο έτσι όπως είναι διοικητικά δομημένοι κάποιοι σύλλογοί μας, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Ουσιαστικά μπαίνουμε στη νέα σεζόν με την ελπίδα ότι θα είναι -έστω- ελαφρά καλύτερη από την προηγούμενη. Διαφορετικά, δεν θα σταματήσουμε να λέμε «κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα».

Υ.Γ.: Συνεπής στο ραντεβού του ο «Φιλελεύθερος» προσφέρει και φέτος στους αναγνώστες του, δωρεάν, το περιοδικό «Πρωτάθλημα 2017-18». Ένας ποδοσφαιρικός οδηγός για την Κύπρο, την Ελλάδα και τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Καλή ανάγνωση!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ