aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚαταλά: «Πέμπτη σε ιστορία και μπάτζετ, αλλά μπορούμε – Ανά βδομάδα αλλιώς θα τρελλαθώ»

Καταλά: «Πέμπτη σε ιστορία και μπάτζετ, αλλά μπορούμε – Ανά βδομάδα αλλιώς θα τρελλαθώ»

Μεγάλη συνέντευξη στη φημισμένη «As» παραχώρησε ο Νταβίδ Καταλά. Ο προπονητής της ΑΕΚ αναφέρθηκε στους πρώτους μήνες της ζωής του ως προπονητής, το ισπανικό μοντέλο λειτουργίας των κιτρινοπράσινων, το επίπεδο του κυπριακού ποδοσφαίρου και τους στόχους των Λαρνακέων.

Πώς είναι οι πρώτοι μήνες ως επαγγελματίας προπονητής;

Μέχρι στιγμής πολύ καλά, νιώθω πολύ άνετα. Έχουμε ξεκινήσει πολύ καλά το πρωτάθλημα και όλα πάνε όπως τα περιμέναμε. Είμαι πολλά χρόνια εδώ στην Κύπρο και γνωρίζω πολύ καλά τον σύλλογο και πολλούς παίκτες. Ξέρω πως λειτουργούν όλα εδώ και αυτό με βοήθησε να είμαι πιο άνετος. Οι πρώτοι μήνες είναι θετικοί.

Η ΑΕΚ Λάρνακας προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να κάνει ένα βήμα παραπέρα που της επιτρέπει να παλέψει για ένα πρωτάθλημα, αυτός είναι ο στόχος της;

Ναι, ο στόχος είναι αυτός. Η ΑΕΚ Λάρνακας είναι ένας σύλλογος που έχει μεγαλώσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Ήμασταν κοντά στο να κερδίσουμε πρωταθλήματα, κερδίσαμε κύπελλα, ήμασταν στην Ευρώπη… Χρειαζόμαστε όμως αυτή τη μικρή ώθηση που μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε το άλμα για να παλέψουμε για ένα πρωτάθλημα. Έχουμε τον πέμπτο μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην Κύπρο. Ο κόσμος θέλει περισσότερα, αλλά δεν είναι εύκολο. Δεν είμαστε από τις ομάδες με την μεγαλύτερη ιστορία στη χώρα και ανταγωνιζόμαστε συλλόγους με περισσότερο μπάτζετ και πιο πολλούς οπαδούς.

Θα έρθει αυτή η στιγμή με τον Νταβίδ Καταλά στον πάγκο;

Το ελπίζω. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Η ομάδα είναι πολύ καλή και ελπίζουμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Ελπίζω να μπορέσουμε τουλάχιστον να επιστρέψουμε στην Ευρώπη, που είναι ο πρώτος στόχος του συλλόγου. Ό,τι μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό θα είναι δώρο.

Η δουλειά του προπονητή ήταν στο μυαλό σου όταν σταμάτησες το ποδόσφαιρο;

Ναι, τα τελευταία χρόνια είδα ότι μου άρεσε. Είχα αρχίσει να αντιλαμβάνομαι περισσότερο τι έλεγε ο προπονητής. Είχα την τύχη να φύγω πολύ αργά από το ποδόσφαιρο. Κάθε χρόνος που περνούσε, σκεφτόμουν ότι θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος και  ήμουν έτοιμος να κάνω το επόμενο βήμα. Μπόρεσα να επεκτείνω την καριέρα μου στο μέγιστο και ήμουν τυχερός που, μετά από τόσο καιρό στον σύλλογο, μου πρότειναν να συνεχίσω να είμαι μέλος του «προσωπικού» του Ιμανόλ Ιδιάκεθ και να το συνδυάσω με την ακαδημία. Το να μπορέσω να συνδυάσω τα δύο ήταν μια βάναυση μαθητεία.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου ως προπονητή;

Στην αρχή μου έλειπε η εμπειρία. Δεν είχα συνηθίσει να διοικώ μια ομάδα. Η ΑΕΚ όμως είναι ένας σύλλογος που γνωρίζω πολύ καλά και κάποια πράγματα τόσο ξεκάθαρα… Ο κόσμος με υποδέχτηκε πολύ καλά και το παίρνω ως μαθητεία. Κάθε μέρα κάτι μαθαίνω. Έχω μια τεράστια επιθυμία να βελτιωθώ. Αντιμετωπίζω εμπόδια, αλλά κάθε μέρα μαθαίνω κάτι νέο. Στην Ισπανία είχα πολλές συναντήσεις με προπονητές που γνωρίζω και προσπάθησα να αντιγράψω ό,τι μου αρέσει στον καθένα.

Από ποιον προπονητή πήρες περισσότερα;

Είχα την τύχη να γνωρίσω πολύ καλούς προπονητές. Ο Αντόνι Ιραόλα, για παράδειγμα, με προπονούσε στην ΑΕΚ. Επέμενε πολύ να πιέζει, να πιέζει μετά την ήττα… Είναι κάτι που φαίνεται τώρα στη Βαγιεκάνο. Με σημάδεψε πολύ και ο Ιμανόλ Ιδιάκεθ. Του άρεσε να βγαίνει έξω με την μπάλα, να παίζει από πίσω, εναλλάσσει τη γραμμή των τριών με τη γραμμή των τεσσάρων, δούλευε σκληρά για να βρει χώρους. Στην ΑΕΚ πάντα μας άρεσε να έχουμε την μπάλα και προσπαθώ να κρατήσω αυτή την ταυτότητα στην ομάδα. Επιδιώκουμε να είμαστε πρωταγωνιστές.

Αυτοί που ήταν συμπαίκτες σας είναι τώρα υπό τις διαταγές σας, πώς το χειρίζεστε;

Δεν είναι εύκολο γιατί με πολλούς είμαστε φίλοι. Πρέπει να χωρίσεις τη φιλία με το αθλητικό θέμα και είναι δύσκολο να πάρεις αποφάσεις, αλλά είμαι τυχερός που είμαι πολύ φυσικός, πολύ κοντά στον παίκτη και νομίζω ότι το καταλαβαίνουν. Πρέπει να διαχωρίσουμε τη φιλία με αυτό που πιστεύω ότι είναι καλύτερο για την ομάδα.

Έχεις ήδη συνειδητοποιήσει πόσο άχαρο είναι να είσαι προπονητής; Σίγουρα είναι πολύ περισσότερο από ό,τι πιστεύει ο κόσμος…

Στην πρώτη μου χρονιά, όταν ήμουν βοηθός, συνειδητοποίησα πραγματικά πώς είναι να δουλεύω μέσα σε ένα «προσωπικό» και πώς ήταν η ζωή ως προπονητής. Είναι πολύ άχαρο. Τις ώρες δουλειάς που δεν βλέπει κανείς, όλα τα βίντεο που βλέπεις, τις συναντήσεις με το προπονητικό σου επιτελείο, τα σκέφτεσαι όλη μέρα… Και είτε πάει καλά είτε πάει άσχημα, πάντα θα έχεις κριτική. Δεν θα υπάρξει ποτέ προπονητής που δεν πρόκειται να δεχτεί κριτική για μια σεζόν. Δεν ξέρω, είμαστε ακόμα μαζοχιστές, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κριτική. Όταν πας από παίκτης σε προπονητή, αυτό είναι που παρατηρείς περισσότερο.

Ποιο είναι το επίπεδο του κυπριακού ποδοσφαίρου;

Νομίζω ότι είναι ένα άγνωστο για τους πολλούς, αλλά φέτος έχουμε πέντε ευρωπαϊκές θέσεις, δύο στο Champions League, μία στο Europa League και δύο στο Conference. Σε ένα πρωτάθλημα 12 ομάδων, πέντε πάνε στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει πόσο καλά αγωνίζονται οι κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη. Είναι ένα κατώτερο πρωτάθλημα, φυσικά. Είναι δύσκολο να συγκριθεί, αλλά υποθέτω ότι το επίπεδο των ομάδων της Α΄ κατηγορίας θα μπορούσε να συγκριθεί με κάποιες από τη Β’ Ισπανίας. Τα πράγματα πάνε καλά και υπάρχουν όλο και καλύτεροι παίκτες στην Κύπρο.

Ακοράν, Μικέλ Γκονθάλεθ, Άμπραχαμ Γκονσάλες, Ρούβεν Μαρτίνεθ, Εσπινόσα, τρομερή παρέα!

Εκπληκτικό. Είναι πολύ καλοί άνθρωποι, είμαστε πολύ τυχεροί. Εδώ και πολλά χρόνια από την ΑΕΚ περνούν πολύ καλοί Ισπανοί παίκτες. Ήμασταν πάντα πολύ τυχεροί που οι άνθρωποι που ήρθαν είναι υπέροχοι. Θέλουν να παλέψουν για να κερδίσουν τίτλους ή να παίξουν στην Ευρώπη. Δεν τα κατάφεραν στην Ισπανία και έχουν την αίσθηση ότι θα το πετύχουν εδώ. Για αυτούς, αυτό είναι ένα συν.

Καλή δουλειά από τον αθλητικό διευθυντή, τον Τσάβι Ρόκα. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι αφιερώνει πολλές ώρες σε αυτό.

Ναι, ο Τσάβι εδώ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Στην πρώτη του θητεία έκανε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου. Κάνει εξαιρετική δουλειά και αυτό είναι κάτι που φαίνεται στα αποτελέσματα, στους παίκτες που φέρνει… Οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι ενθουσιασμένοι με τη δουλειά του. Οι αριθμοί τον δικαιώνουν.

Ζεις με τον φόβο μήπως χάσεις τη δουλειά σου;

Ζεις με αυτό. Γνωρίζουμε πώς λειτουργεί, ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσουμε την δουλειά. Αλλά είναι κάτι που δεν θέλω να το σκέφτομαι. Προτιμώ να πηγαίνω βδομάδα με βδομάδα γιατί αλλιώς θα τρελαθώ.

Τι σε κάνει πιο περήφανο στους λίγους μήνες σου ως προπονητής;

Ήρθα με την ιδέα ότι η ομάδα θα παίζει με την κατοχή της μπάλα και είχαμε κάποιες δυσκολίες στην αρχή. Βλέποντας ότι το έχουν αφομοιώσει  είναι πολύ ικανοποιητικό. Μου αρέσει. Είμαι πολύ επικριτικός με τον εαυτό μου και δεν θα είμαι ποτέ ικανοποιημένος, αλλά ο τρόπος που εξελισσόμαστε μου αρέσει πολύ.

Ποιος είναι ο στόχος της σεζόν;

Η Ευρώπη. Ο στόχος του συλλόγου είναι να επιστρέψουμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά έχουμε ξεκινήσει τόσο καλά που ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να λέει ότι είμαστε υποψήφιοι για τον τίτλο. Και νομίζω ότι ναι, λόγω της ποιότητας των παικτών που έχουμε μπορούμε να φιλοδοξούμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές. Είμαστε η ΑΕΚ, η τέταρτη ή πέμπτη ομάδα της χώρας σε ιστορία και μπάτζετ, επομένως δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Υπάρχουν πολλές ομάδες που το διεκδικούν, αλλά θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ