aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚάρτα φιλάθλου, κωλοτούμπα και γελοιοποίηση βουλευτών

Κάρτα φιλάθλου, κωλοτούμπα και γελοιοποίηση βουλευτών

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ (ΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ «Φ»)

Ένα κράτος μπανανία δεν είναι δυνατόν να μην διαθέτει και μια Βουλή ανάλογη. Πώς αλλιώς θα καταλήγαμε στην εξαθλίωση νόμων, θεσμών και αξιωματούχων, που βιώνουμε τόσα χρόνια; Τα παραδείγματα, βεβαίως, πάμπολλα. Το χθεσινό, όμως, παραείναι τραγικό. Κωμικοτραγικό για την ακρίβεια. Διότι από τη μια, πονάει πολύ το γεγονός ότι ο χουλιγκανισμός πέτυχε μια επώδυνη για την κοινωνία νίκη. Από την άλλη, όμως, όποιος εξετάσει τα γεγονότα της χθεσινής εξευτελιστικής απόφασης της Επιτροπής Νομικών για την περιβόητη κάρτα φιλάθλου, δεν μπορεί να μην γελάσει. Έως και το παρδαλό κατσίκι έχει διπλωθεί από τα γέλια.

Αποφάσισαν, μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου, ομόφωνα (αυτό και αν είναι τραγικό) να αναστείλουν την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου. Διαπιστώθηκε, όπως είπε, ότι δεν εφαρμόζεται πλήρως ο νόμος για την ασφάλεια των γηπέδων. Ούτε ο θεσμός της κάρτας. Απαιτούνται προς τούτο, τεχνικές υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Μάλιστα, μας άφησε άφωνους (νόμιζε), προσθέτοντας ότι κανένα στάδιο δεν πληροί τα προαπαιτούμενα. Περί ανετοιμότητας των σταδίων να εφαρμόσουν τον νόμο μίλησε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Ο Λεωνίδου του ΔΗΚΟ έθεσε θέμα επικινδυνότητας στην διεξαγωγή των αγώνων. Η ΕΔΕΚ έσπευσε να εκδώσει και ανακοίνωση για να μας θυμίσει ότι είχε αναλάβει προεκλογικά εκστρατεία για την κάρτα φιλάθλου. Μπας και χάσει τα προνόμια στην διεκδίκηση ψήφων από τους χουλιγκάνους. Ενώ το ΕΛΑΜ, επανέλαβε την πρόταση νόμου του για πλήρη κατάργηση της κάρτας!

Οφείλουμε όλοι να ανατρέξουμε στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μας. Να ενθυμηθούμε ότι στην κάρτα φιλάθλου φτάσαμε μετά από δεκαετίες βίας και εκτρόπων στα γήπεδα. Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες εκτράφηκε το τέρας του χουλιγκανισμού. Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες κάθε τρεις και λίγο, μετρούσαμε ζημιές και τραυματίες στα γήπεδα. Όταν κινδύνευσε η ζωή ακόμη και μικρών παιδιών από τα επεισόδια που προκαλούσαν λίγοι αλήτες. Οφείλουμε να ενθυμηθούμε, πως κάθε φορά που οι χούλιγκαν μετέτρεπαν ένα στάδιο σε αρένα και κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα σε αγώνα πυγμαχίας, οι αγνοί φίλαθλοι ωρύονταν. Η κοινή γνώμη ούρλιαζε και απαιτούσε λήψη μέτρων. Τότε, οι θλιβεροί πολιτικάντηδες γυρόφερναν τα κανάλια και συναγωνίζονταν στις πιο ηχηρές ατάκες. Σε μια προσπάθεια να χαϊδέψουν τα αφτιά των πολιτών.

Έτσι φτάσαμε στην κάρτα φιλάθλου. Έχοντας φέρει ένα σωρό ξένους εμπειρογνώμονες. Έχοντας επισκεφθεί ένα σωρό φορές την Βρετανία για να μάθουμε από το σύστημα που εφαρμόζει. Έχοντας κάνει μελέτες επί μελετών. Έχοντας κάνει ένα σωρό συζητήσεις στην Βουλή και σε άλλα σώματα. Λοιπόν, όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες είναι που ψήφισαν το 2014 την κάρτα φιλάθλου. Όλοι αυτοί είναι που την έθεσαν σε εφαρμογή το καλοκαίρι του 2018. Οποία τραγικότης. Οποία υποκρισία. Οποίος εμπαιγμός. Αλλά και οποίος εξευτελισμός. Αυτοί οι ίδιοι έρχονται τώρα, ένα μόλις χρόνο μετά, να αναστείλουν τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν! Προτάσσοντας παιδαριώδεις προφάσεις. Φτηνές δικαιολογίες. Και πολιτικές ανοητολογίες.

Ποια είναι η ωμή αλήθεια; Ότι οι χούλιγκαν που κρύβονται στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών των διαφόρων ομάδων είχαν τρομοκρατηθεί από την κάρτα. Δεν θα μπορούσαν ελεύθερα, όπως προηγουμένως, να μαστουρώνουν, να μεθούν και να πηγαίνουν στη γήπεδα να εκτονώνονται. Όχι επειδή η κάρτα όπως εφαρμόστηκε ήταν τέλεια. Ούτε επειδή τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης ήταν τέλεια. Ορθή εφαρμογή θα υπήρχε αν όλοι οι οπαδοί κάθονταν σε ονομαστικές θέσεις. Αν υπήρχαν επαρκείς επιτηρητές να παρακολουθούν και άρτια κυκλώματα παρακολούθησης σε όλα τα στάδια. Αυτά έπρεπε να πιέσετε να εφαρμοσθούν. Όχι να αναστείλετε την κάρτα. Ικανοποιώντας τους αλήτες των γηπέδων. Ωστόσο, η κάρτα τους έκανε να έχουν έγνοια. Να φοβούνται ότι μπορούσε να βρεθούν με χειροπέδες στα χέρια. Γι’ αυτό έφυγαν από τα γήπεδα φέτος. Γι’ αυτό όσοι απέμειναν προκάλεσαν μηδενικά επεισόδια.

Γι’ αυτό και άσκησαν εντονότατη πίεση στα κόμματα και τους πολιτικάντηδες για κατάργηση της κάρτας. Ιδίως προεκλογικά. Κι αυτός ο πολιτικός θίασος, καταρρακώνοντας κάθε έννοια ορθολογισμού, υπέκυψε τελικά. Αναστολή για έξι μήνες ονόμασαν την κωλοτούμπα με την οποία ο χουλιγκανισμός κάνει πάρτι. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού σε αυτόν τον τόπο.

Χθες, κύριοι της Επιτροπής Νομικών, γελοιοποιηθήκατε πολιτικά. Χθες, ανακαλύψατε ατέλειες, ελλείψεις και ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται πλήρως; Πριν από ένα χρόνο δεν τις βλέπατε τις ατέλειες; Αλήθεια, ποιο όν με στοιχειώδη λογική μπορεί να πεισθεί από τις γελοίες προφάσεις σας; Ποιος μπορεί να πεισθεί ότι ένας νόμος, που στοχεύει στην απόκρουση της βίας και των αλητών, ακόμη και αν έχει (που όντως έχει) μερικές ατέλειες, είναι αποδοτικότερος και αποτελεσματικότερος όταν ανασταλεί;

Μην απαντήσετε αθεόφοβοι. Τα γεγονότα μιλάνε κρυστάλλινα. Στον ένα χρόνο εφαρμογής της κάρτας είχαμε μηδέν υποθέσεις βίας εντός των γηπέδων, μηδέν τραυματισμούς αστυνομικών και μηδέν τραυματισμούς φιλάθλων! Όμως, σας πίεζαν τα σωματεία διότι άδειασαν τα γήπεδα, λένε. Άδειασαν από τους ταραξίες, κύριοι. Ήταν θέμα χρόνου να αντέξετε και σε ένα χρόνο να επέστρεφαν οι πλείστοι. Υπό συνθήκες μερικού έστω ελέγχου. Όλα για το χρήμα όμως. βεβαίως, το ότι τα σωματεία γλύτωσαν φέτος 800.000 ευρώ από τα πρόστιμα δεν το μετράνε. Ήταν και η γελοία παρέμβαση του εκπροσώπου της ΚΟΠ. Τα χρήματα από τα πρόστιμα τα χάνουν εκείνοι, είπε. Έλεος!!!

Λοιπόν, κύριοι της Επιτροπής Νομικών, όταν μετά την έναρξη του νέου πρωταθλήματος εμφανιστούν τα πρώτα επεισόδια και οι πρώτοι τραυματίες, τότε δεν θα αρκεί να παραιτηθείτε. Θα πρέπει να μπείτε σε ένα πλοιάριο και να αυτοεξορισθείτε! Γράψατε μιαν ακόμη κατάμαυρη σελίδα στην κατάμαυρη βίβλο του κατάμαυρου πολιτικού βίου αυτού του δύσμοιρου τόπου. Οι χούλιγκαν σας παρακολουθούν κι έχουν σκάσει στα γέλια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ