aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚάποια στιγμή θα αντιδράσουν οι μικροί

Κάποια στιγμή θα αντιδράσουν οι μικροί

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

[email protected]

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 17.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744744

Εάν η ΟΥΕΦΑ δεν μπορέσει να ισορροπήσει μεταξύ των χρηματικών χορηγιών που παραχωρεί στις ομάδες που μετέχουν στα Ευρωπαϊκά κύπελλα και στις πλάτες που κάνει στους μεγάλους δηλαδή με την απευθείας συμμετοχή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ τότε το ποδόσφαιρο κινδυνεύει όχι απλώς με μαρασμό αλλά και σε κάποια στιγμή θα έρθει σε ρήξη μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η ΟΥΕΦΑ ευνοεί τους μεγάλους στους οποίους σπρώχνει όσο μπορεί περισσότερο χρήμα με αποτέλεσμα τα τελευταία 13 χρόνια στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ να συμμετέχουν ομάδες μόνο από τις πρώτες τέσσερεις χώρες της βαθμολογίας. Δηλαδή την Αγγλία, την Ισπανία, την Γερμανία και την Ιταλία.

Ακόμη και η Γαλλία που είναι 5η θέση στη σχετικής βαθμολογία μία φορά πανηγύρισε τον τίτλο, το 1993, και πάλι όμως της αφαιρέθηκε λόγω Ταπί (Μαρσέϊγ). Αυτό τον κανόνα αυτή την περίοδο μόνο η Παρί μπορεί να τον «σπάσει». Γιατί όμως; Γιατί έχει βρει χίλια δυο παραθυράκια να σμπαραλιάσει το περίφημο Financial Fair Play με τη μεταγραφή των Νεϊμάρ και Εμπαμπέ. Το σπουδαιότερο; Ιδιοκτήτης της είναι το Κράτος του… Κατάρ. Και δεν είναι η μοναδική ομάδα που έχει ιδιοκτήτη κράτος. Και η Μάντσεστερ Σίτι έχει τα Εμιράτα πίσω της. Για να βρούμε τελικό εκτός των πέντε πρώτων χωρών της ΟΥΕΦΑ θα πρέπει να ταξιδέψουμε πολύ πίσω στο χρόνο. Το 1988 η Αϊτχόφεν κέρδισε στα πέναλτι (0-0, 6-5) την Μπενφίκα.

Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Το πρώτο έχει να κάνει με το άνοιγμα των συνόρων και της υπόθεσης Μπόσμαν. Με αποτέλεσμα οι  μικροί (και μεγάλοι) να μην μπορούν να κρατήσουν τους ποδοσφαιριστές τους. Αν ομάδες όπως η Σεβίλλη, η Βαλένθια, η Άρσεναλ, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ, η Μπενφίκα, η Πόρτο, ο Άγιαξ, η Μαρασέϊγ, η Λιόν κ.τ.λ. δεν έχουν το χρήμα να κρατήσουν τους ποδοσφαιριστές δε θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τίτλους και οι ένας δυο μεγάλοι κάθε χώρας με τα χρόνια θα εδραιώνονται και περισσότερο.

Ήδη αρκετές ομάδες σε όλη την Ευρώπη αρχίζουν να δημιουργούν δυναστείες λόγω της οικονομικής τους ευρωστίας. Η ΟΥΕΦΑ κινδυνεύει να δημιουργήσει μέσα στα επόμενα χρόνια ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των μελών της με συνέπεια οι μικροί ή φτωχοί να θέλουν ένα διαφορετικό πρωτάθλημα για να έχουν τύχη. Ποιος εγγυάται αύριο οι ομάδες των Βαλκανίων ή της Ρωσίας, Πορτογαλίας, Ολλανδία, Ελβετίας, Γαλλίας, Αυστρίας, να μην προχωρήσουν σε ένα δικό τους θεσμό;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ