aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚανένας δεν θέλει να «λερώσει» τ’ όνομά του

Κανένας δεν θέλει να «λερώσει» τ’ όνομά του

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ολοένα και αυξάνονται οι «φωνές» για τη μείωση των ομάδων στην Α’ κατηγορία. Τελευταίος που εξέφρασε δημόσια την τοποθέτηση του ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΛ, Δημήτρης Σολομωνίδης, που έκανε λόγο για πρωτάθλημα οκτώ ομάδων, χαρακτηρίζοντάς το ως ιδανικό για τα κυπριακά δεδομένα. Οι υποστηρικτές της μείωσης έχουν δύο αφετηρίες.

Η πρώτη αφορά στη δημιουργία μεγαλύτερου ενδιαφέροντος και μάλιστα προτείνουν όπως ενισχυθεί και η πιο κάτω κατηγορία με χρηματικά ποσά έτσι ώστε να έχουν μια καλή οικονομική βάση οι ομάδες που θα ανεβαίνουν και να ανταγωνίζονται με καλύτερες προϋποθέσεις τις υπόλοιπες της Α’ κατηγορίας και η δεύτερη έχει να κάνει με το σοβαρό πρόβλημα με τα στοιχήματα και τους χειραγωγημένους αγώνες. Βέβαια το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Μάλλον αλληλοσυμπληρώνει.

Από την επόμενη σεζόν (2018-19) το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας θα διεξαχθεί με 12 ομάδες. Είναι μια πορεία προς την ορθή κατεύθυνση καθώς υπάρχει η γενική εκτίμηση πως θα τονωθεί ο ανταγωνισμός και θα μειωθεί το πρόβλημα με τους στημένους αγώνες. Σε πολλές χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό απ’ ό,τι είναι η Κύπρος ο αριθμός των ομάδων στην Α’ κατηγορία είναι μικρότερος των 14 ομάδων και αρκετών χωρών κάτω από τις 12.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου εφόσον πραγματικά θέλει να στοχεύσει στην αναβάθμιση του προϊόντος, το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει είναι να διατηρήσει άκαμπτη στάση στις ποινές για τους στημένους αγώνες. Θα πρέπει να θεωρηθεί ως «κόκκινη γραμμή». Εξίσου σημαντικό για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες μαρασμού του αθλήματος στην κοινή γνώμη, ως ένα άθλημα στο οποίο έχουν εμφιλοχωρήσει άτομα με αλλότριους σκοπούς, δημιουργώντας με ένα σκηνικό δοσοληψίας διεφθαρμένων ανθρώπων με παράγοντες, παίκτες, διαιτητές κ.τλ. οφείλει να διαφυλάξει την ισονομία του στις διαιτητικές και δικαστικές αποφάσεις.

Με αυτό τον τρόπο θα διασκεδάσει τις ανησυχίες των φιλάθλων οι οποίοι όμως έχουν και άλλους λόγους για να μείνουν στο σπίτι τους. Το θέμα της βίας δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο. Αποτελεί μεγάλο βραχνά με τον καθένα να ρίχνει αλλού τις ευθύνες. Ο καταμερισμός ευθυνών δεν θα πρέπει να επηρεάζει τις αποφάσεις της ΚΟΠ αφού η ίδια καλείται να κινηθεί αυτοβούλως για να βρει τις λύσεις. Με δική της πρωτοβουλία για πρόληψη ή έστω για καταστολή της. Με όλα τα πιο πάνω υπάρχει ελπίδα γιατί κάθε χρόνο η θλιβερή διαπίστωση είναι πως κάθε έντιμος άνθρωπος δεν θέλει όπως είναι διαμορφωμένο το σκηνικό να «λερώσει» το όνομά του με το χώρο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ