aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΚαληνύχτα και ο Θεός βοηθός!

Καληνύχτα και ο Θεός βοηθός!

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (pancon@phileleftheros.com)

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744744

Ένα θέμα που ανέκαθεν απασχολούσε το χώρο του ποδοσφαίρου ήταν η Δικαστική εξουσία. Όχι τόσο πολύ στην εκδίκαση υποθέσεων που έφθαναν και φθάνουν στις αθλητικές δικαστικές αίθουσες, αλλά σε αυτές που οι διαιτητές στους αγωνιστικούς χώρους καλούνται να παίξουν άτυπο ρόλο δικαστή σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

Έχοντας επωμιστεί σημαντική ευθύνη στην τήρηση των κανόνων οφείλουν να κρίνουν αμερόληπτα, να είναι ακριβοδίκαιοι και όπου υπάρχει στρέβλωση να επιβάλλουν τιμωρία. Κάτι που δυστυχώς πολλές δεν συμβαίνει και μοιραία «τσαλακώνεται» η εικόνα  τους και η υστεροφημία τους.

Χρόνια τώρα οι πολίτες που μεγαλώνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου αμφισβητούν ειδικά την ικανότητα των ανθρώπων (διαιτητών) που επωμίζονται το συγκεκριμένο ρόλο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμη αμφισβητούν τον άμεπτο χαρακτήρα τους. Όλα τούτα τα προβλήματα και η δυσκολία των ηγετών του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να βρουν ένα τρόπο να δώσουν λύση έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε αρκετές χώρες. Λίγες είναι εκείνες που κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτού του είδους τους σκοπέλους. Και σε εκείνες που η προκατάληψη είναι σε χαμηλά, ενίσχυσαν την πίστη των οπαδών για ισονομία με την εισαγωγή του VAR.

Βέβαια στην περίπτωση του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού όταν τέτοια θέματα ταλαιπωρούν ομοσπονδίες, πέραν από μεμονωμένα σοβαρά περιστατικά, στις πλείστες των περιπτώσεων το τίμημα είναι ανώδυνο με την έννοια ότι απλώς παύει το ενδιαφέρον και χάνεται μεγάλος αριθμός οπαδών όταν και μόνο «μυρίζονται» διαφθορά.

Σε αντίθεση με το χώρο του ποδοσφαίρου αν χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο Δικαστικό Σώμα τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάλυσης της Δημοκρατίας. Τα τελευταία 24ωρα με αφορμή και την επιστολή του Νίκου Κληρίδη ο οποίος ισχυρίζεται εμπλεκόμενα συμφέροντα και μη καθαρότητα δικαστικών αποφάσεων τότε δημιουργείται μείζων θέμα στη διατήρηση της Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία για να λειτουργήσει χρειάζεται τρία βασικά συστατικά συν ένα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η Ισηγορία, όπου οι πολίτες να μπορούν να εκφράζουν την άποψη τους δημόσια, η Ισονομία, δηλαδή οι όλοι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους και η Ισοκρατία , δηλαδή ίσα πολιτικά δικαιώματα. Για να λειτουργήσει όμως σωστά η Δημοκρατία προϋποθέτει τρεις βασικές αρχές. Η Νομοθετική εξουσία, η Εκτελεστική εξουσία και η Δικαστική εξουσία να είναι ανεξάρτητες. Υπάρχει και η άτυπη τέταρτη εξουσία η οποία αποδίδεται στα ΜΜΕ.

Αν κάποια από αυτές τις βασικές αρχές δυσλειτουργεί τότε η Δημοκρατία νοσεί. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ισονομία οδεύουμε σε επικίνδυνες ατραπούς. Ας προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε την Δημοκρατία μας και αυτή του ποδοσφαίρου, όχι απλώς χώνοντας τα προβλήματα αλλά αναδεικνύοντας τα και το κυριότερο όσοι ευθύνονται γι’ αυτά να απομονώνονται και να τιμωρούνται. Σε περίπτωση θα χαθεί η εμπιστοσύνη τότε Καληνύχτα και ο Θεός βοηθός!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ