aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαPREMIER LEAGUEΉθελαν να τον διώξουν, αλλά ανανέωσε για άλλα τέσσερα χρόνια!

Ήθελαν να τον διώξουν, αλλά ανανέωσε για άλλα τέσσερα χρόνια!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Να… γράψω την αμαρτία μου, ούτε πολυπαρακολουθώ μετά μανίας το αγγλικό ποδόσφαιρο, ούτε και γνωρίζω κατά που πέφτει το Μπράιτον. Ωστόσο, «χάρηκα» την επιστροφή της Μπράιτον στη Πρέμιερ Λιγκ. Για την ακρίβεια, όταν η Μπράιτον έπαιζε στην μεγάλη κατηγορία δεν υπήρχε καν η Πρέμιερ Λιγκ και τώρα θα παίζει στα σαλόνια.

Πρέπει να ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου, πριν από έξι μήνες, όταν έγινε θέμα στην Αγγλία, το ταξίδι ολόκληρης σχεδόν της ομάδας της Μπράιτον στη Γαλλία. Ένας Γάλλος ποδοσφαιριστής της, ο Νοκάρ είχε χάσει τον πατέρα του και μία ενδεκάδα παικτών, ο προπονητής και μέλη της διοίκησης πήγαν στη Γαλλία για την κηδεία! Η ιστορία συγκίνησε τους Εγγλέζους και πολύ περισσότερο τον Άντονι Νοκάρ που σύμφωνα με τους ειδικούς, βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο κι έγινε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Τσάμπιονσιπ.

«Δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Ο σεβασμός του συλλόγου απέναντί μου είναι πολύ μεγάλος. Δεν είστε απλά συμπαίκτες μου, είστε φίλοι μου για πάντα», είχε τουϊτάρει τότε ο Νοκάρ κι ’εδωσε το σύνθημα: «Μου δώσατε μεγάλη δύναμη. Πάμε να ανέβουμε στην Πρέμιερ Λιγκ. Να το κάνουμε και για τον πατέρα μου». Και βέβαια, πλέον, ούτε περνάει απ’ το μυαλό του Νοκάρ να εγκαταλείψει την Μπράιτον.

Κάτι τέτοια δεν είναι τυχαία. Έχουν ονοματεπώνυμο. Δεν είναι άλλο απ’ αυτό του προπονητή της ομάδας, του Κρις Χάτον. Πέρυσι τέτοιο καιρό, όταν η Μπράιτον είχε χάσει την άνοδο, οπαδοί και Τύπος ζητούσαν την κεφαλή του επί πίνακι. Δύο ημέρες μετά το μεγάλο πατατράκ η διοίκηση «έγραψε» τον παλμό μερίδας φιλάθλων και ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας της με τον Κρις Χάτον για την επόμενη τετραετία! «Ο Χάτον είναι μέρος ενός σχεδίου για την επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ», ήταν το σχόλιο της διοίκησης. Σήμερα πανηγυρίζουν και οι διοικούντες, αφού η ομάδα επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία μετά από 34 χρόνια. Κι αν τους πιστέψουμε έχουν μεγάλες φιλοδοξίες.

Αυτός ο Χάτον, που λέτε, λέγεται ότι είναι κάτι περισσότερο από ένας κόουτς: «Ηρεμη εξουσία κι ένα σταθερό κεφάλι όταν η πίεση προσπαθεί να λυγίσει την ομάδα. Μοιάζει με τον τέλειο μάνατζερ της Μπράιτον, αφού ποτέ δεν έφερε τον πανικό στα αποδυτήρια και στη διοίκηση. Οι παίκτες τον αποθεώνουν, μα περισσότερο από όλα τον σέβονται!».

Όταν υπάρχει ομαδικό πνεύμα ακόμη και στο αγγλικό ποδόσφαιρο, όλα μπορούν να συμμβούν.  Ιδιαίτερα μετά που ο Ρανιέρι συσπείρωσε τους παίκτες του και η Λέστερ πήρε πρωτάθλημα. Τι κάνουν στην Μπράιτον; Η ομάδα ταξιδεύει μαζί με τους οπαδούς, τα γκολ τα πανηγυρίζουν σαν παιδιά με τους φιλάθλους! Δημιουργήθηκε μία αμφίδρομη σχέση σεβασμού και το νερό μπήκε στ’ αυλάκι.

Θέλετε κι άλλα; Πριν από 5-6 χρόνια, η Μπράιτον στις μικρές κατηγορίες μάζευε στο γήπεδο 6-7 χιλιάδες κόσμο. Μετακόμισαν σε μεγαλύτερο γήπεδο, φρόντισαν να έχουν ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον στις εξέδρες τους κι αναζήτησαν τρόπους να βελτιώσουν το προϊόν τους. Για να προσελκύσει νέους οπαδούς σύναψε συνεργασία με 124 τοπικά σχολεία, επιδότησε τις τιμές των εισιτηρίων και άνοιξε τις προπονήσεις για τους φιλάθλους. Με απλά πράγματα γεμίζουν τα γήπεδα. Και θα γεμίζουν για αρκετό καιρό ακόμη. Στην Πρέμιερσιπ το γήπεδο της ήταν τίγκα (30.000) σε κάθε αγώνα! Από τη νέα σεζόν, μάλλον θα πρέπει να έχεις μέσο για να εξασφαλίσεις εισιτήριο διαρκείας. Απλά πράγματα…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ