aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΗ ξεκάθαρη θέση και οι προτάσεις του ΠΑΣΠ, αλλά και οι κίνδυνοι

Η ξεκάθαρη θέση και οι προτάσεις του ΠΑΣΠ, αλλά και οι κίνδυνοι

Δημοσιογραφική διάσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, παρέθεσε το μεσημέρι της Πέμπτης (07/05) ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.) με θέμα τις εξελίξεις στο κυπριακό ποδόσφαιρο, που προκλήθηκαν λόγω της διακοπής που προήλθε από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη διάσκεψη, στην οποία έδωσαν το παρών τους εκπρόσωποι όλων των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, μίλησαν ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. κ. Σπύρος Νεοφυτίδης και οι νομικοί σύμβουλοι του Συνδέσμου κ. Πάρης Σπανός και κ. Λοΐζος Χατζηδημητρίου.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Νεοφυτίδης αρχικά συγχάρηκε την κυβέρνηση για τα άμεσα και σωστά μέτρα που λήφθηκαν, τα οποία περιόρισαν την εξάπλωση της πανδημίας στην Κύπρο. Τα μέτρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να έρθουμε φτάσουμε σήμερα στο σημείο να συζητάμε άρση όλων σχεδόν των μέτρων και επιστροφή στην κανονικότητα. Ανάμεσα στα μέτρα που άρθηκαν, ήταν οι απαγορεύσεις για προπονήσεις και διεξαγωγή αγώνων, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να τοποθετούν την επιστροφή στα γήπεδα στις 18 Μαΐου.

«Από τη στιγμή που οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, οι επιστήμονες, μας έδωσαν την άδεια για επανεκκίνηση στον αθλητισμό, τότε προχωράμε για την επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Νεοφυτίδης και συνέχισε: «Η επανεκκίνηση θα στείλει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ένα σημαντικό μήνυμα, ειδικά για μια χώρα όπως η δική μας που στηρίζεται και στον τουρισμό. Στο εσωτερικό θα διατηρήσουν τις δουλειές τους και θα επανενταχθούν στην καθημερινότητα τους πέραν των εξακοσίων ποδοσφαιριστών, μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων, φροντιστές, γυμναστές, προπονητές, διατροφολόγοι, ψυχολόγοι, αθλητικοί γιατροί, φυσιοθεραπευτές, διαιτητές, υπάλληλοι καφεστιατορίων, υπάλληλοι καναλιών, εταιρείες αθλητικών ειδών και πολλοί άλλοι», είπε.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. είπε ότι «λόγω των έγκαιρων και αυστηρών μέτρων της κυβέρνησης, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε αρκετό χρόνο για να τελειώσουμε τα πρωταθλήματα μας. Εξάλλου, είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες τόσο της FIFA όσο και της UEFA προς τις ομοσπονδίες. Η UEFA λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να ολοκληρώσουν τις διοργανώσεις και ακόμη εάν υπάρχει στενότητα χρόνου (η οποία, σε μας, δεν υπάρχει) μπορούν ακολουθώντας τις οδηγίες της, να κάνουν τροποποιήσεις των κανονισμών (π.χ. να παιχτεί μόνον ο πρώτος γύρος των play – off). Η ημερομηνία που επικαλούνται συνεχώς στην ΚΟΠ, δηλαδή η 20η Ιουλίου, αποτελεί εισήγηση της UEFA και όχι υποχρεωτικό χρονοδιάγραμμα για την ΚΟΠ».

Με βάση τα πιο πάνω, ο κ. Νεοφυτίδης πρότεινε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα το οποίο επιτρέπει στο ποδόσφαιρο να ολοκληρωθεί εγκαίρως. Συγκεκριμένα, είπε:

  • Τεσσεράμισι εβδομάδες περίοδο για προετοιμασία των ομάδων, από 18 Μαΐου μέχρι 16 Ιουνίου
  • 18η Μαΐου – έναρξη προπονήσεων σε γκρουπ, χωρίς χρήση αποδυτηρίων και ομαδικών ντους.
  • 1η Ιουνίου – κανονική προπόνηση με χρήση αποδυτηρίων
  • 17η Ιουνίου – έναρξη πρωταθλήματος, με τις υπόλοιπες ημερομηνίες διεξαγωγής 21/6, 24/6, 28/6, 1/7, 5/7, 8/7, 12/7 και 15/7.
  • 19η Ιουλίου – Ημιτελικός κυπέλλου σε ουδέτερες έδρες, με μονό αγώνα
  • 22η Ιουλίου – Τελικός Κυπέλλου

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. τόνισε ότι «η δημιουργία αυστηρών πρωτοκόλλων ελέγχου των αθλητών είναι βασική προϋπόθεση για διασφάλιση της υγείας των αθλητών και για το λόγο αυτό, παραδώσαμε ως ΠΑ.Σ.Π. στον ΚΟΑ και στον σύμβουλο του ΠτΔ κ. Φοίβο Ζαχαριάδη, σχετική μελέτη».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει κρούσμα, ένα επιχείρημα που ακούγεται συχνά, ο κ. Νεοφυτίδης αντέκρουσε το επιχείρημα με ερώτημα: «Εγώ ρωτώ το εξής: Τι θα γίνει εάν σε δύο μήνες που θα πρέπει να ταξιδέψουν οι ομάδες μας στην Ευρώπη με αεροπλάνα, λεωφορεία κλπ, υπάρξει κρούσμα ή αν αυτό γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο; Δυστυχώς, αυτή η απειλή από τώρα και στο εξής πάντα θα υπάρχει, γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε έτοιμοι από τώρα για να το αντιμετωπίσουμε. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά, διαφορετικά θα παραμείνουμε σκλάβοι ενός ιού».

Καταληκτικά, ο κ. Νεοφυτίδης είπε ότι χώρες που κτυπήθηκαν άσχημα από την πανδημία, όπως οι Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ενώ εμείς ως χώρα πάμε να το κλείσουμε. «Η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε την λειτουργία των σχολείων από τις 21 Μαΐου και οι πλείστες ακαδημίες συμπεριλαμβανομένων και των σωματείων εξαγγέλλουν την επαναλειτουργία τους , όπως πολύ πιθανό θα κάνει και η σχολή προπονητών της ΚΟΠ. Είναι πραγματικά ειρωνικό να λένε από την ΚΟΠ ότι θέλουν να παίξουν αλλά σκέφτονται το μέλλον του κυπριακού ποδοσφαίρου! Θέλουν να παίξουν αλλά σκέφτονται την υγεία των ποδοσφαιριστών! Η εύκολη λύση είναι να το κλείσουμε, να αφήσουμε το πρόβλημα για πιο μετά και εάν επαναρχίσουμε, βλέπουμε. Αυτό, δεν είναι λύση, είναι η πιο μαύρη και σκανδαλώδης απόφαση στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Λυπάμαι πραγματικά για όλο τον κόσμο που θα χάσει τις δουλειές του, για τα μέλη μας, τους προπονητές, τους δημοσιογράφους, τους διαιτητές, τους ανθρώπους που δουλεύουν στα αθλητικά κανάλια, αλλά και το φίλαθλο κόσμο της Κύπρου. Έχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας, πως κάναμε ότι ήταν δυνατό από την μεριά μας, αλλά δυστυχώς τις αποφάσεις τις λαμβάνουν άλλοι, εκτός από τους πρωταγωνιστές».

«Πρόφαση για να μην συζητήσουν»

Ακολούθως, ο εκ των νομικών σύμβουλων του ΠΑ.Σ.Π. κ. Πάρης Σπανός, πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές της FIFA. «Η εισήγηση της FIFA είναι να επεκταθούν τα συμβόλαια μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος και να μετατεθεί η έναρξη των νέων συμφωνιών μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου. Η FIFA εισηγείται ότι τα Σωματεία και οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να καταλήξουν σε συλλογική συμφωνία αναφορικά με τα όρους εργοδότησης των ποδοσφαιριστών ‘για την περίοδο κατά την οποία το πρωτάθλημα τελεί υπο αναστολή’», είπε και τόνισε: «Η ΚΟΠ παραβίασε αυτή την κατευθυντήρια γραμμή της FIFA αφού η πρόταση που υπέβαλε στον ΠΑΣΠ δεν αφορά ‘την περίοδο κατά την οποία το πρωτάθλημα τελεί υπό αναστολή’ αλλά αφορά την περίοδο από τον Αύγουστο 2019 μέχρι και την λήξη της αγωνιστικής περιόδου».

«Η πρόταση μας ήταν διεξαχθεί ένας ειλικρινής και διαφανής διάλογος αναφορικά με την ζημιά που προέκυψε από την 15.3.20 που ανεστάλησαν τα πρωταθλήματα και μετά. Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη και απόλυτα λογική υπό τις περιστάσεις. Ελάτε να συζητήσουμε για την ζημιά σας που προέκυψε μετά την 15.3.20 και όταν διαφανεί το μέγεθος της θα καταλήξουμε και στα ποσοστά της διευκόλυνσης. Άλλο θα είναι το ποσοστό αν η ζημία είναι €1.000 και άλλο θα είναι αν η ζημιά είναι €1.000.000. Ο ισχυρισμός ότι δήθεν δεν υποβάλαμε πρόταση και γι’ αυτό δεν συζητούν μαζί μας ήταν απλά η πρόφαση για να μην συζητήσουν. Ποτέ δεν είχαν πρόθεση να συζητήσουν διότι εξ’ αρχής, μόλις προέκυψε η πανδημία, πρόθεση τους ήταν να εκμεταλλευθούν το γεγονός τερματίζοντας τα πρωταθλήματα.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός.

«Η ζημιά τους είναι ελάχιστη»

Όσον αφορά τη δικαιολογία για παρεμβολή στα οικονομικά τους, ο κ. Σπανός είπε: «Να μου επιτρέψετε να χαρακτηρίσω αυτήν την τοποθέτηση αφελή. Αφελή διότι αυτά που ζητήσαμε είναι αυτά που σε 2-3 μήνες θα τα δημοσιεύσουν. Οι οικονομικές καταστάσεις θα δημοσιευθούν τον επόμενο μήνα στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ στα πλαίσια των οικονομικών κριτηρίων. Ο λόγος που δεν ήθελαν να δώσουν στοιχεία ήταν διότι η ζημιά τους είναι ελάχιστη και δεν θέλουν να την αποκαλύψουν. Η μεγάλη πλειοψηφία των Σωματείων έχουν ήδη προπληρωθεί τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Τα υπόλοιπα Σωματεία έχουν πληρωθεί ήδη τουλάχιστον το 80% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους και θα λάβουν τα υπόλοιπα όταν ξεκινήσουν οι αγώνες. Από τα εισιτήρια μόνο δύο σωματεία θα υποστούν κάποια ζημιά. Οι υπόλοιπες χορηγίες είναι μηδαμινές και έχουν ήδη προπληρωθεί. Συνεπώς, πού είναι η ζημιά;».

Κλείνοντας, ο κ. Σπανός είπε ότι παρά τη μικρή ζημιά, που πιθανόν να υπάρξει, «οι ποδοσφαιριστές είναι διατεθειμένοι να την συζητήσουν και να καλύψουν το κομμάτι που τους αναλογεί, κάτι που απεδείχθη έμπρακτα από την συμφωνία που κατέληξε η ΑΕΚ με τους παίκτες της».

Κίνδυνος ευρωπαϊκής συμμετοχής

Από την πλευρά του, ο κ. Λοΐζος Χατζημητρίου, μίλησε για τις κατεθυντήριες γραμμές της UEFA, οι οποίες επιτρέπουν τη διακοπή του πρωταθλήματος για δύο λόγους, είτε λόγω κυβερνητικής απόφασης, είτε για οικονομικούς. Το πρώτο δεν ισχύει στην Κύπρο, ενώ στο δεύτερο είναι ξεκάθαρο ότι η ΚΟΠ και οι ομάδες δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι κινδυνεύει η οικονομική τους επιβίωση αν συνεχιστεί το ποδόσφαιρο. «Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που η κυβέρνηση είπε ότι είναι ΟΚ και η ομοσπονδία όχι», είπε!

Τέλος, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι «η UEFA στο τέλος των οδηγιών της καθιστά σαφές ότι θα έχει δικαίωμα να αρνηθεί τη συμμετοχή σωματείων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αν η απόφαση κάποιας ομοσπονδίας να διακόψει οριστικά το πρωτάθλημα δεν βασίζεται σε ένα από τους δύο λόγους που αναφέραμε! Ένας εκ των αντιπροέδρων της ΚΟΠ παραδέχτηκε δημόσια ότι το οικονομικό πρόβλημα θα είναι για του χρόνου. Και έχει δίκιο, διότι οι ομάδες προετοιμάστηκαν ήδη για το 2019. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πως θα αποδεχτεί η UEFA τυχόν επίκληση του οικονομικού ως λόγος διακοπής.».

Ακολούθως, οι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις προς τους τρεις εκπροσώπους του ΠΑ.Σ.Π. Ανάμεσα σε αυτά που ειπώθηκαν:

Για τις δημόσιες τοποθετήσεις παικτών, ο κ. Νεοφυτίδης είπε: «οι ποδοσφαιριστές πήραν θέση, με τις τοποθετήσεις τους δημόσια. Ανάμεσα τους και πολλοί αρχηγοί. Υπήρχε και υπάρχει τεράστια πίεση, πρέπει να το αντιληφθείτε, και το κάνει αδύνατο σε ποδοσφαιριστές να βγουν συνέχεια μπροστά. Στα συνδικαλιστικά θέματα, οι ποδοσφαιριστές έχουν τη συντεχνία τους».

Για τα κυβερνητικά σχέδια, ο κ. Πάρης Σπανός είπε: «Τα σωματεία θα βασιστούν στα σχέδια της κυβέρνησης, ως λόγο για να αποφύγουν περαιτέρω μισθούς στους ποδοσφαιριστές. Η κυβέρνηση πολύ πιθανό όταν εξετάσει τα αιτήματα συμμετοχής στα σχέδια, να απορρίψει τα σωματεία, διότι δεν είχαν αναστείλει πλήρως τη δράση τους».

Για αν ήταν εριστικός ο ΠΑ.Σ.Π., ο κ. Σπανός τόνισε: «Δεν υπήρξε καμία εριστική συμπεριφορά από τον ΠΑ.Σ.Π. Λάβαμε μία απαράδεχτη πρόταση και την απορρίψαμε και ζητήσαμε νέα πρόταση.».

Ο κ Νεοφυτίδης, για το επιχείρημα ότι είναι… έμμισθος: «Από πέρσι ο ΠΑΣΠ άλλαξε ταχύτητα και δουλεύει επαγγελματικά. Ο Γ.Δ. και ο τεχνικός διευθυντής της ΚΟΠ είναι αμισθί; Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ είναι ανάλογος με το ρόλο του Γ.Δ. Είναι συνδικαλιστής ο Σπύρος, όπως η ΣΕΚ, η ΠΕΟ κτλ. Κάνω τη δουλειά μου κάτω από τις κατευθύνσεις του Δ.Σ. που κατ ‘ επέκταση είναι κάτω από τις κατευθύνσεις της Γενικής Συνέλευσης. Όσοι έριξαν λάσπη, ο κόσμος γνωρίζει ποιος είναι ποιος και θα τους χειριστούν οι δικηγόροι μας».

Ο κ. Νεοφυτίδης για τη θέληση των παικτών να παίξουν ποδόσφαιρο: «Στην α’ κατηγορία που είναι επαγγελματική, ήταν ξεκάθαρη η θέση των παικτών ότι θέλουν να παίξουν, αρκεί να υπήρχε η ανάλογη κατεύθυνση από το κράτος, κάτι που ήρθε»

Για τις μειώσεις μισθών, ο κ. Νεοφυτίδης είπε: «Το να συζητούν ατομικά οι ομάδες με τους παίκτες, έχει τεράστιους κινδύνους για τις ομάδες και τους παίκτες.» Ο κ. Πάρης Σπανός πρόσθεσε ότι «δεν μπορείς να ζητήσεις από έναν ποδοσφαιριστή να δεχτεί 30% μείωση και από άλλον στην ίδια ομάδα 60%. Αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψει η FIFA».

Για την αύξηση των ομάδων, ο κ. Νεοφυτίδης είπε: «Δεν θα ανακατωθούμε στις αποφάσεις, αν θέλουν 14, 16 ή 30 ομάδες, ας το κάνουν. Στα πρωταθλήματα που διακόπηκε, δεν υπήρξε διαβάθμηση αλλά και ούτε άνοδος. και εκεί πλήρωσαν πλήρως τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών».

Για το σχόλιο του ότι θα είναι σκανδαλώδης η απόφαση την Παρασκευή, και αν θα σεβαστεί την απόφαση ο ΠΑΣΠ, ο κ. Νεοφυτίδης τόνισε: «Αυτοί που διοικούν το ποδόσφαιρο δεν είναι οι ομάδες, αλλά το Δ.Σ. της ομοσπονδίας θα το εγκρίνει. Πόσοι έπαιξαν ποδόσφαιρο από αυτούς; Από την απόφαση θα απουσιάζουν οι παίκτες και οι προπονητές. Αν παρθεί αύριο αυτή η απόφαση, θα είναι μαύρη σελίδα για το κυπριακό ποδόσφαιρο και σκανδαλώδης. Ο ΠΑΣΠ θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών μέχρι τέλους. είμαστε σε άμεση επαφή με τη FIFPRO και υπάρχει άμεση επαφή. θα ενημερώσουμε τα μέλη μας και επιφυλασσόμαστε».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ