aekaelakritasanorthosisapoelapollonarisdoksakarmiotissasalaminaomonoiaolympiakosparalimnipafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ«Η ξεκάθαρη πρόταση ΠΑ.Σ.Π., οι απορίες περί ποσοστών και τα περίεργα»

«Η ξεκάθαρη πρόταση ΠΑ.Σ.Π., οι απορίες περί ποσοστών και τα περίεργα»

Με απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες που προβάλλονται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τη θέση του ΠΑ.Σ.Π. στο θέμα της μισθοδοσίας των ποδοσφαιριστών τοποθετείται ο Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών.

Ο ΠΑ.Σ.Π. σε ανακοίνωσή του απαντά σε διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαφωνία του συνδέσμου με την πρόταση της ΚΟΠ και των σωματείων για αποκοπή του 23% των ετήσιων απολαβών των παικτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑ.Σ.Π. 

– Γιατί ο ΠΑ.Σ.Π. και οι ποδοσφαιριστές απέρριψαν την πρόταση της ΚΟΠ χωρίς όμως να έχουν υποβάλει αντιπρόταση;

Αυτό είναι άκρως εσφαλμένο και λέγεται από όσους τηρούν μεροληπτική στάση. Φυσικά και υπέβαλε πρόταση ο ΠΑ.Σ.Π., γραπτώς στην ΚΟΠ στις 16.4.20, μετά από οδηγίες που έλαβε ομόφωνα από το σύνολο των ποδοσφαιριστών Σωματείων 1ης Κατηγορίας και ήταν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις ως προς τον τρόπο συνεισφοράς των ποδοσφαιριστών στην επίλυση του οποιουδήποτε οικονομικού προβλήματος που τυχόν να δημιουργήθηκε στα Σωματεία μετά την 15.3.20 που ανεστάλησαν τα πρωταθλήματα. Αφού καθοριστεί το ύψος της ζημιάς, να συμφωνηθεί το ποσοστό αποκοπής και/ή αναστολής σε σχέση με τους μισθούς. Οι ποδοσφαιριστές απέρριψαν ομόφωνα τη πρόταση της ΚΟΠ για 23% αφαίρεση από τους μισθούς που κέρδισαν πριν την αναστολή των πρωταθλημάτων αφού αυτό παράλληλα αντιστοιχούσε σε αποκοπή 92% για την περίοδο μετά την δημιουργία του προβλήματος. Οι ποδοσφαιριστές είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τα σωματεία τους όμως μετά την 15.3.20 που ανεστάλησαν τα πρωταθλήματα. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη πρόταση. Με ποια λογική να αποκοπούν δεδουλευμένα που κερδήθηκαν υπό ομαλές συνθήκες σε περίοδο που δεν υπήρχε το πρόβλημα; Και πως περιμένουν να γίνει αποδεχτή μια μείωση ύψους 92% η οποία ουσιαστικά σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να αγωνιστούν για το υπόλοιπο της σεζόν χωρίς αμοιβή.

– Μια πρόταση ή αντιπρόταση δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένο ποσοστό;

Κάτι τέτοιο θα ήταν παντελώς ανεύθυνο. Πώς μπορείς να εισηγηθείς οποιοδήποτε ποσοστό μείωσης/αναστολής χωρίς να γνωρίζεις πόση είναι η ζημιά. Πώς θα αξιολογήσεις αν η πρόταση που υποβάλλεις ή που λαμβάνεις είναι δίκαιη ή άδικη; Πώς θα μπορέσεις να υποστηρίξεις την πρόταση σου; Ένα ποσοστό (%) είναι στην ουσία ένα κλάσμα το οποίο αποτελείτε από 2 στοιχεία, τον αριθμητή και τον παρονομαστή. Πώς θα μπορούσε στην συγκεκριμένη περίπτωση να προτείνει ο Σύνδεσμος ποσοστό που θα αποτελείται από το ποσό προς διευκόλυνση (αριθμητή), εάν δεν γνωρίζει το μέγεθος της ζημιάς (παρονομαστής); Ακόμη και στην πιο παράλογη πρόταση που να προβλέπει ότι οι ποδοσφαιριστές θα καλύψουν το 100% της ζημιάς, και πάλι θα πρέπει να υπολογισθεί πόση είναι αυτή η ζημιά! Ζητήσαμε από την ΚΟΠ να μας δώσει στοιχεία για να μπορέσουμε να κάνουμε την πρόταση μας πιο συγκεκριμένη. Μήπως η ΚΟΠ θέλει να καθίσουμε γύρο από ένα τραπέζι και να «πετά» η κάθε πλευρά στην τύχη αριθμούς και ποσοστά χωρίς να τα αιτιολογεί; Είναι η μείωση των εσόδων τους στο 10% ή στο 90%; Μια αντιπρόταση στην τύχη μπορεί να αδικήσει τους ποδοσφαιριστές ή ακόμα και τα ίδια τα σωματεία.

– Ζητώντας αυτά τα στοιχεία δεν αποτελεί παράνομη παρέμβαση στα οικονομικά των Σωματείων;

Αντιθέτως! Αυτά είναι φθηνές δικαιολογίες για να αποφύγουν την παρουσίαση στοιχείων τα οποία θα αποκαλύψουν την πραγματική ζημία, αν υπάρχει καθόλου ζημιά. Οι εγκεκριμένοι λογαριασμοί είναι δημοσιευμένοι στην ίδια την ιστοσελίδα της ΚΟΠ όσο και στον Έφορο Εταιρειών και είναι διαθέσιμοι για όποιον ενδιαφέρεται να τους μελετήσει. Δεν είναι κάτι το μυστικό ή το απόρρητο. Μέχρι σήμερα, δημοσιεύθηκαν οι λογαριασμοί του 2018 και σύντομα θα δημοσιευθούν και αυτοί του 2019. Εμείς ζητήσαμε αυτούς του 2019 και της περιόδου μέχρι 15.3.20. Όσο αφορά τα τηλεοπτικά και τη μείωση εισιτηρίων (που και αυτά ανακοινώνονται) ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΜΕ να μας αναφέρουν τα χρηματικά ποσά που λαμβάνουν. Αυτό που ζητήσαμε είναι να διακριβώσουμε εάν θα λάβουν ή όχι τις τηλεοπτικές χορηγίες σε περίπτωση επανέναρξης του πρωταθλήματος και πόση επί τις εκατό είναι η διαφορά στον αριθμό εισιτηρίων σε σύγκριση με πέρσι.

– Γιατί γίνεται λόγος συνεχώς για τα τηλεοπτικά;

Είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό έσοδο των Σωματείων και μερικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι θα έχουν μειώσεις ακόμη και εάν ξεκινήσει το Πρωτάθλημα. Εμείς έχουμε ακριβώς την αντίθετη πληροφόρηση. Η πληροφόρηση μας είναι ότι οι τηλεοπτικές πλατφόρμες θα καταβάλουν ολόκληρο το ποσό μόλις ξεκινήσουν και πάλι τα πρωταθλήματα. Μάλιστα υπάρχουν παράγοντες που δήλωσαν ήδη σε ΜΜΕ ότι πράγματι θα λάβουν και το υπόλοιπο ποσό των τηλεοπτικών (κάποιοι το έλαβαν όλο) εφόσον ξεκινήσει το Πρωτάθλημα. Πώς θα μπορούσε λοιπόν, η αντιπρόταση του ΠΑ.Σ.Π. να περιλαμβάνει συγκεκριμένο ποσοστό, εάν δεν ξεκαθαρίσει το κατά πόσο τελικά θα υπάρχει μείωση ή όχι στα τηλεοπτικά που είναι το μεγαλύτερο εισόδημα των Σωματείων;

– Σας ενοχλεί το γεγονός ότι κάποια Σωματεία ξεκίνησαν να συζητούν απ’ ευθείας με τους ποδοσφαιριστές τους;

Καθόλου. Αντίθετα μας ικανοποιεί διότι έχει διαφανεί ότι και τα ίδια τα Σωματεία απορρίπτουν την πρόταση της Ομοσπονδίας. Τα Σωματεία που έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τους ποδοσφαιριστές τους συζητούν στην βάση της δικής μας πρότασης και όχι στην βάση της πρότασης της Ομοσπονδίας. Συζητούν αποκλειστικά και μόνο για την περίοδο μετά την 15.3.20 και μάλιστα με πολύ καλύτερους όρους. Έχει πλέον καταστεί ξεκάθαρο ακόμα και στους πιο δύσπιστους ότι η πρόταση της Ομοσπονδίας δεν εκπροσωπούσε τα πλείστα Σωματεία. Είναι απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα του εργοδότη να μιλήσει με τους εργοδοτούμενους του. Εμείς θα χαιρετίσουμε κάθε συμφωνία στην οποία θα καταλήξει ένα Σωματείο με τους ποδοσφαιριστές του εφόσον αυτή ικανοποιεί τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Όπως χαιρετίσαμε και την συμφωνία που πρότεινε ο Άρης Λεμεσού στους ποδοσφαιριστές του, η οποία, ειρίσθω εν παρόδω, προβλέπει για μηδενικές αποκοπές εφόσον το πρωτάθλημα επαναρχίσει συν την κάλυψη των εξόδων (ενοίκια κλπ) για το υπόλοιπο της περιόδου. Η δική μας δουλειά είναι να εκπροσωπούμε τους ποδοσφαιριστές ώστε να αποφεύγεται η αχρείαστη απ’ ευθείας αντιπαράθεση των Σωματείων με τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές τους.

– Από τη στιγμή που έχουμε αρκετά σωματεία διατεθειμένα για καλύτερη συμφωνία δεν είναι οξύμωρο που η Ομοσπονδία απέστειλε προς συζήτηση στον ΠΑ.Σ.Π. μία χειρότερη πρόταση;

Βεβαίως!

– Με αυτά τα δεδομένα πώς βλέπετε να επιλύεται το πρόβλημα;

Θα πρέπει η ΚΟΠ είτε να υποβάλει νέα πρόταση με στοιχεία και σε λογικά πλαίσια, η οποία να αφορά την περίοδο μετά την 15.3.20 που ανεστάλησαν τα πρωταθλήματα, είτε να αποδεχτεί να συζητήσει την δική μας πρόταση και, αφού καθοριστεί με στοιχεία το ύψος της ζημιάς, να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης ή αναστολής πληρωμών. Διαζευκτικά, θα πρέπει το κάθε Σωματείο να τα βρει με τους ποδοσφαιριστές του. Βεβαίως, αυτό δεν είναι η πρώτη μας επιλογή διότι μπορεί να φέρει τα Σωματεία σε σύγκρουση με τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές τους και αυτό δεν θα είναι καλό για καμία πλευρά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ