aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΗ τιμητική του Λεόντιου Τράττου

Η τιμητική του Λεόντιου Τράττου

TOY ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Η αλήθεια είναι ότι η ΚΟΠ δεν συνήθιζε μέχρι τώρα τιμητικούς ορισμούς για να τιμηθεί ένας διαιτητής. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην περίπτωση του Λεόντιου Τράττου, ο οποίος θα σφυρίξει στο σημερινό φιλικό του ΑΠΟΕΛ με τον Απόλλωνα. «Αυτός θα είναι και ο τελευταίος αγώνας της καριέρας του κ. Τράττου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, με τον οποίο μπαίνουν οι τίτλοι τέλους στη διαιτητική του διαδρομή. Σε ένα χώρο όπου οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, η γκρίνια είναι καθημερινό φαινόμενο και η προκατάληψη δεν έχει ταβάνι, ο (πρώην) διεθνής διαιτητής συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ελάχιστους για τους οποίους οι προβλέψεις λένε ότι θα λείψει από το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ας μην ξεχνάμε ότι στα πολύ δύσκολα, εκεί που «έκαιγαν» και η σφυρίχτρα και η μπάλα, διαιτητής ήταν ο Τράττος. Ουσιαστικά θα αποχωρήσει σήμερα από την ενεργό διαιτησία με πολύ λίγο κόσμο στην εξέδρα για να τον αποχαιρετήσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο ίδιος, όμως, έχει ως «αποχαιρετιστήριο» παράσημο τη διαιτησία του στο ντέρμπι που έκρινε ποια ομάδα θα συμμετάσχει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ομόνοια – Ανόρθωση (1-0) στο ΓΣΠ, στο ρεκόρ θεατών στη λήξασα σεζόν (16.000), χωρίς το παραμικρό παράπονο και χωρίς να δείξει ούτε μία κίτρινη κάρτα!

Ο Λεόντιος Τράττος έχει το dna στο διαιτητηλίκι, από τον πατέρα του, ο οποίος έφτασε μέχρι την Γ’ Κατηγορία. Γι’ αυτό και πριν από 25 χρόνια, το 1995, όταν διαπίστωσε ότι το μέλλον του ως ποδοσφαιριστή στην Εληά Λυθροδόντα ήταν ζοφερό, έπιασε τη σφυρίχτρα. Ανέβηκε τα σκαλοπάτια και το 2002 πρωτοσφύριξε στην Α’ Κατηγορία. Πρώτο του ματς το… Παραλίμνι – Άρης (5-0) και ακολούθως Διγενής – Ομόνοια (0-1 με πέναλτι του Ράουφμαν στις καθυστερήσεις). Τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε διεθνής διαιτητής με ντεμπούτο στον αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ Λίτεξ Λόβετς – Κόπερ 5-0. Έφτασε μέχρι την Α’ Κατηγορία της ΟΥΕΦΑ κι έμεινε διεθνής για 13 χρόνια!

Παρά τις κατά καιρούς φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονται για όλους τους διαιτητές, ο πιο συνήθης χαρακτηρισμός για τον Τράττο ήταν το «αξιοπρεπής». Κρατούσε τα γκέμια των αγώνων και το αντιλαμβάνονταν και οι παίκτες και οι παράγοντες. Με την πάροδο του χρόνου, μάλιστα, ήταν αποδεκτός ότι θα μοιράσει το καρπούζι στη μέση, γι’ αυτό εξάλλου κι αναλάμβανε τα δύσκολα, όταν πολλοί συνάδελφοί του κρίνονταν «επικίνδυνοι».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ