aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Η θέση του «Goal»: Τι σόι VAR είναι αυτό;

TOY ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Όταν το VAR είχε εξασφαλίσει την έγκριση (τον Μάρτιο του 2018) από τη ΦΙΦΑ για να εφαρμοστεί και στο Μουντιάλ της Ρωσίας, είχε γίνει γνωστό ότι προηγήθηκε μία ενδελεχής και επίπονη δοκιμαστική περίοδος. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το VAR δοκιμάστηκε (μόνο από τη ΦΙΦΑ) σε 972 ματς κι είχε ανακοινωθεί ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μεταξύ άλλων είχε ανακοινωθεί ότι «αυξήθηκε η ακρίβεια στις αποφάσεις των ρέφερι στο 99%»!

Μόνο που… διαβάζεις τα αποτελέσματα, θα την κάνεις την υπόκλιση. Η αποστολή του VAR κρυστάλλινη. Στόχος του συστήματος είναι να διορθώνονται τα εξόφθαλμα διαιτητικά λάθη. Να απονέμεται δικαιοσύνη! Εν ολίγοις, να απαλλαγούμε από τα… κοράκια που καταδυνάστευαν το άθλημα σε όλο τον πλανήτη, να απαλλαγούμε από την προκατάληψη και τη μουρμούρα με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Μόνο με τη σκέψη ότι στο κυπριακό ποδόσφαιρο θα αυξηθεί, κατά που έλεγε η ΦΙΦΑ, «η ακρίβεια στις αποφάσεις των ρέφερι στο 99%», κάποιοι θα μπορούσαν να βγουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Μόνο που σ’ αυτόν τον δύσμοιρο τον τόπο, ναι μεν ήρθε το VAR, αλλά το ποσοστό των δικών μας διαιτητών και των δικών μας VARιτζήδων, έχει πολλά ψωμιά να φάει για να πλησιάσει, ας πούμε, το 80%. Είναι ποτέ δυνατόν, κάθε βδομάδα να γίνονται τόσα χοντρά λάθη;

Να ξεχειλώνονται τα παντελονάκια σε βαθμό κακουργήματος και στο γήπεδο και στο van του VAR να τους παίρνει ο ύπνος; Ο επιθετικός να κάνει καταφανέστατο φάουλ, αλλά να κερδίζει πέναλτι και να αποβάλλεται ο αμυντικός; Το σόι VAR είναι αυτό; Χθες ο αμυντικός της Ένωσης έπαιξε μπάλα κι ακόμη δεν έχει καταλάβει πως σφυρίχθηκε (κι επικυρώθηκε από το VAR!) το πέναλτι υπέρ της ΑΕΛ. Πάλι καλά, δηλαδή, που με τη βοήθεια του VAR αποφεύχθηκε άλλο ένα χοντρό λάθος, (όταν δεν σφυρίχθηκε από τον διαιτητή η παράβαση) στο πέναλτι που κέρδισαν οι βυσσινί.

* Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο «Goal» στην έκδοση του Σαββάτου. Μετά το τέλος των αγώνων σε ΓΣΠ (Ομόνοια – Εθνικός) και «Αντώνης Παπαδόπουλος» (Νέα Σαλαμίνα – Ανόρθωση) ακούστηκαν νέα παράπονα για την χρήση του VAR.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ