aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΗ θέση του διαιτητή ή όντως «ο VARίστας (Αναστασίου) κοιμόταν ή έβλεπε κάτι άλλο»!

Η θέση του διαιτητή ή όντως «ο VARίστας (Αναστασίου) κοιμόταν ή έβλεπε κάτι άλλο»!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Οι ποδοσφαιρόφιλοι στον τόπο μας συνεχίζουν να συζητούν και να μην μπορούν βγάλουν άκρη για τη φάση που επισκίασε κι αυτήν ακόμη τη νίκη της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου επί της ΑΕΚ στην «Αρένα».

Δεν χρειαζόταν να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι το «Έγκλημα» στην «Αρένα» με την ανοχή του VAR (Αναστασίου) έμπαζε νερά ακόμη και στη βάρκα της απλής λογικής. Βάζοντας σε μια σειρά τα πράγματα, ακολουθώντας οποιαδήποτε διαδικασία, εντός ή εκτός πρωτοκόλλου του VAR, η εξίσωση θα οδηγούσε στην υπόδειξη πέναλτι. Hφάση «φώναζε» από μόνη της…

Γι’ αυτό, άλλωστε κι είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι «Δεν είναι δυνατόν! Καραμπινάτες παραβάσεις περνούν απαρατήρητες και από το VAR». Ακόμη κι οι άνθρωποι του χώρου της διαιτησίας, σημείωσαν ότι ευτυχώς που στο τέλος δεν αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα. Όπως για παράδειγμα, ο πρόεδρος των διαιτητών Γιώργος Πάπουτσος, ο οποίος μιλώντας στον «Active 107,4 & 102,5», παραδέχθηκε ότι ήταν ένα «πασιφανές λάθος, που άφησε εκτεθειμένη τη διαιτησία».

Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς, οι απόψεις των αναλυτών των επίμαχων φάσεων, ακόμη και σε φάσεις «φως φανάρι» διίστανται, πολλές φορές δημιουργούν ερωτηματικά και δεν γίνονται εύκολα… κατανοητές, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ομοφωνία. Που καταλήγει σε κατακραυγή για τα χοντροειδέστατα λάθη. Ο Χρίστος Σκαπούλλης στο ΡΙΚ τόνισε ότι η φάση δεν ήταν καν αμφισβητούμενη, σημειώνοντας ότι η ΚΟΠ «οφείλει να δημοσιοποιήσει τη συνομιλία του διαιτητή με τον VAR και να αιτιολογήσει την στάση των διαιτητών».

Με μια προσεκτική ματιά σε ολόκληρη τη φάση μπορεί να συμπεράνει κάποιος (ίσως και αυθαίρετα…) ότι ο διαιτητής Κυριάκος Χριστοδούλου «έχασε» τη φάση επειδή δεν είχε καλό οπτικό πεδίο. Κι όντως από τα στιγμιότυπα φαίνεται ότι από το σημείο που βρισκόταν, με βάση τον… νόμο των πιθανοτήτων υπάρχει ένα μικρό ποσοστό, το παρατεταμένο τράβηγμα στο παντελονάκι να «κρύφτηκε»πίσω από τον επιθετικό. Μόνο που αυτός είναι ο κυριότερος λόγος εφαρμογής του VAR. Το VAR ήρθε σε όλο τον πλανήτη για κάτι τέτοιες φάσεις.

Το λέει, άλλωστε και το περίφημο πρωτόκολλο VAR που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ και στο οποίο έχουν πρόσβαση οι πάντες: «Η αρχική απόφαση που παίρνει ο διαιτητής δεν θα αλλάξει, εκτός αν η “ανασκόπηση της φάση” µέσω του βίντεο δείξει ότι η απόφαση ήταν ένα “ξεκάθαρο και προφανές λάθος”». Η φάση στην «Αρένα» είναι ο ορισμός του ξεκάθαρου και προφανούς λάθους! Το πρωτόκολλο λέει, επίσης, ότι «ο VAR (και οι άλλοι αξιωματούχοι αγώνα) µπορούν µόνο να συστήσουν στο διαιτητή ναξαναδεί τη φάση». Ούτε αυτό δεν το έκανε ο VAR Γιάννης Αναστασίου.

Ανεξάρτητα του τι ειπώθηκε και τι δεν ειπώθηκε στη συνομιλία του διαιτητή Κυριάκου Χριστοδούλου και του VAR Γιάννη Αναστασίου, ανεξάρτητα από τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται, δεν μπορεί και δεν νοείται ένα τέτοιο λάθος διαφεύγει της προσοχής του VAR. Εκτός κι αν όντως έχει δίκαιο, ο Ελλαδίτης πρώην διεθνής διαιτητής, Ηρακλής Τσικίνης, ο οποίος σχολιάζοντας τη φάση στο digitaltree είπε ότι «ο VARίστας ή κοιμόταν ή έβλεπε κάτι άλλο»! Με την έννοια ότι «δεν μπορείς να μην δεις αυτή την εικόνα και τουλάχιστο να στείλεις τον ρεφ να κάνει επανέλεγχο».

Το βίντεο του αγώνα με την επίμαχη φάση στο 2:23

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ