aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΗ «πρωτοτυπία» της Κύπρου στο ποδόσφαιρο!

Η «πρωτοτυπία» της Κύπρου στο ποδόσφαιρο!

ΤOY ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Είναι αλήθεια ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ για τον άμεσο τερματισμό του πρωταθλήματος και του κυπέλλου δεν ξάφνιασε τους Κύπριους ποδοσφαιρόφιλους. Υπήρχαν σαφέστατες ενδείξεις από την προηγούμενη ημέρα, όταν έγινε η πολυσυζητημένη συνάντηση στο Προεδρικό, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες, η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων «ψήφιζε» διακοπή ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στον τόπο μας. Ουσιαστικά, η Κύπρος είναι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία δεν θα συνεχιστεί η ποδοσφαιρική δράση όχι λόγω σχετικής απόφασης Κυβέρνησης, αλλά λόγω της απόφασης των σωματείων.

Στην ανακοίνωση της ΚΟΠ αναφέρονται και αναλύονται ως λόγοι της διακοπής «η υγεία όλων των εμπλεκομένων», «η μη υιοθέτηση του ποδοσφαιρικού πρωτοκόλλου», η «ικανότητα των ομάδων για προετοιμασία» και η «οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Με τη σημείωση ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο ήταν μονοψήφιοι αριθμοί, ενώ ιδιαίτερα την τρέχουσα εβδομάδα οι ειδικοί της επιδημιολογικής επιτροπής εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την ύφεση που παρατηρείται με μόνο 2-3 κρούσματα καθημερινά.

Ποιοι και πότε παίζουν ποδόσφαιρο στην εποχή του κορωνοϊού; Οι απαντήσεις ποικίλουν και είναι απόλυτα φυσιολογικό να εκφραστούν και υποκειμενικές απόψεις. Υπάρχουν, ωστόσο, χειροπιαστά, μετρήσιμα δεδομένα που καταγράφουν την εικόνα της πανδημίας σε κάθε χώρα. Πληροφορίες, δείκτες και αριθμοί καταχωρημένοι από το αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, που θεωρείται ένα από τα καλύτερο στον κόσμο στον τομέα της ιατρικής έρευνας. Μαζί με την Κύπρο, έχουν αποφασίσει τη διακοπή της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας, άλλες έξι χώρες (βλέπε σχετικό πίνακα). Όλες με απόφαση της Κυβέρνησης και όχι των σωματείων ή της Ομοσπονδίας.

Η Γαλλία για παράδειγμα, αποφάσισε την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος στις 29 Μαρτίου. Εκείνη την ημέρα η Γαλλία έθαψε 427 άτομα λόγω της πανδημίας, ενώ μέχρι σήμερα οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 27 χιλιάδες. Ο πλέον ανησυχητικός δείκτης, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας, Εμάνουελ Μακρόν (ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της απόφασης για διακοπή του ποδοσφαίρου), ήταν ο αριθμός των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων της χώρας που σήμερα έχει «πέσει» στο 422. Αναλογικά τους περισσότερους θανάτους στον πλανήτη (με εξαίρεση μικρά κρατίδια) μετρά το Βέλγιο που χάνει 722 πολίτες του ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στο σύνολο πλησιάζει τις 9000 θανάτους λόγω κορωνοϊού. Δείκτες που -φυσιολογικά- οδήγησαν την κυβέρνηση της χώρας στην απόφαση για τη διακοπή της ποδοσφαιρικής δράσης. Ψηλός είναι ο σχετικός δείκτης της Ολλανδίας (329) που επίσης έβαλε λουκέτο στο ποδόσφαιρο. Για σκοπούς σύγκρισης ο αντίστοιχος δείκτης της Κύπρου είναι μόλις 14 και της Ελλάδας μόλις 15. Γεγονός, βέβαια, που καταδεικνύει ότι τα περιοριστικά μέτρα είχαν ουσιαστικά και ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Χώρες με πολύ ψηλό ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού και δεκάδες χιλιάδες θανάτους (βλέπε σχετικός πίνακας δεξιά), όπως η Ισπανία (587 θανάτους ανά εκ.), το Ηνωμένο βασίλειο (501 θανάτους ανά εκ.) και η Ιταλία (523 θανάτους ανά εκ.) προγραμματίζουν να επανεκκινήσουν ποδοσφαιρικά, ενώ στη Γερμανία που καταγράφει πολύ καλούς δείκτες στην πανδημία (95 θανάτους ανά εκ.), η δράση ξεκίνησε από χθες το απόγευμα. Στον τόπο μας αποφασίστηκε ο οριστικός τερματισμός, ενώ οι δείκτες και οι αριθμού της πανδημίας είναι δεκάδες φορές πιο μικροί.

ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Σύμφωνα με τις μετρήσεις από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, μέχρι τις 15 Μαΐου, η Κύπρος κατείχε την 13 θέση παγκοσμίως στα τεστ κορωνοϊού ανα εκατομμύριο πληθυσμού με δείκτη 67,933, αφού έκανε 81,942 τεστ. Ήταν στην 107η θέση σε συνολικό αριθμό θανάτων, στην 105η σε σύνολο κρουσμάτων παγκοσμίως και την 71η θέση στον αριθμό θανάτων ανά εκ πληθυσμού.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ (με την ημερομηνία επανέναρξης σε παρένθεση)

Βουλγαρία (5 Ιουνίου), Κροατία (30 Μαΐου, Κύπελλο), Δανία (28 Μαΐου), Φινλανδία (1η Ιουλίου), Ουγγαρία (23 Μαΐου), Ισλανδία (5 Ιουνίου, Κύπελλο), Νορβηγία (16 Ιουνίου), Πολωνία (29 Μαΐου), Πορτογαλία (30 Μαΐου), Σερβία (30 Μαΐου), Σουηδία (14 Ιουνίου), Τουρκία (12 Ιουνίου), Ουκρανία (30 Μαΐου).

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ (δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση)

Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Βοσνία, Τσεχία, Αγγλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Μάλτα, Ρουμανία, Ρωσία, Σαν Μαρίνο, Σκωτία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ