aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΗ (ποδοσφαιρική) άνοιξη της Κύπρου!

Η (ποδοσφαιρική) άνοιξη της Κύπρου!

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Ρίχνοντας μια ματιά στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, μετά και τους αγώνες για το Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, η Κύπρος κέρδισε άλλη μια θέση και ανέβηκε στη 18η με 20.300 βαθμούς, αφήνοντας το Ισραήλ στη 19η με 20.250 βαθμούς.

Οι βαθμοί που πήραν ο μεν ΑΠΟΕΛ με τη Σλάβια και ο Απόλλων με την Μίντιλαντ αποδείχτηκαν αρκετοί για να μας ανεβάσουν άλλο ένα σκαλοπάτι, βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση μας από την 26η που βρισκόμασταν πριν αρχίσει η ευρωπαϊκή χρονιά. Βέβαια, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, το γεγονός ωστόσο ότι έχουμε δυο ομάδες σε ευρωπαϊκούς ομίλους, μας δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε πως μπορούμε να κρατηθούμε στις 20 πρώτες θέσεις.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το ευχάριστο μέσα από την φετινή παρουσία των εκπροσώπων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ομάδες και κυρίως χώρες με πολύ μεγαλύτερο ποδοσφαιρικο εκτόπισμα από εμάς κυριολεκτικά ασφυκτιούν! Όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, που βρίσκεται στην 8η θέση στη σχετική κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, από τους πέντε εκπρόσωπους με τους οποίους άρχισε τη φετινή σεζόν συνεχίζουν μόνο δύο (η Άντερλεχτ στο Τσάμπιονς Λιγκ και η Ζούλτε Βάρεγκεμ στο Γιουρόπα).

Η Αυστρία που την βρίσκουμε στη 12η θέση από τους τέσσερις «πρεσβευτές» έμεινε μόνο με δύο (η Αούστρια Βιέννης και η Σάλτσμπουργκ, αμφότερες στο Γιουρόπα Λιγκ). Το ίδιο και η Ελλάδα (13η θέση), από τους πέντε εκπρόσωπους έχει πλέον μόνο δύο (τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ και την ΑΕΚ στο Γιουρόπα Λιγκ), όπως και το Ισραήλ που συνεχίζει με δύο ομάδες (με Μακάμπι Τελ Αβίβ και Χάποελ Μπερ Σιέβα στο Γιουρόπα).

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για την Κροατία (16η θέση) από την οποία επέζησε μόνο η Ριέκα (που υποβιβάστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ στο Γιουρόπα) και καταστροφικά για την Πολωνία, ομάδα με μεγάλη παράδοση στο ποδόσφαιρο, με τις τέσσερις ομάδες της να «εξοντώνονται» και να μην έχει κανένα εκπρόσωπο στους ομίλους.

Ρουμανία (Στεάουα στο Γιουρόπα), Σκωτία (Σέλτικ, στο Τσάμπιονς Λιγκ) και Βουλγαρία (Λούντογκορετς, Γιουρόπα). Όλα αυτά αποτελούν απτά παραδείγματα ως προς το μέγεθος της επιτυχίας, τόσο για τη χώρα μας, αλλά και για τις ομάδες που κατάφεραν να βρίσκονται στην ελίτ της Ευρώπης, μέσα από τις προκρίσεις που πέτυχαν σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, απλά σας υπενθυμίζω τον τρόπο με τον οποίο αποκλείστηκε, αρχικά η ΑΕΛ, από την Αούστρια Βιέννης, αλλά και μόλις πιο πρόσφατα η ΑΕΚ από τη Βικτόρια Πλζεν. Φανταστείτε λοιπόν, να είχαμε και τρίτη ομάδα στους ομίλους τι θα γινόταν και στην Κύπρο και στην Ευρώπη! Ας μην γινόμαστε και ας μην γίνομαι πλεονέκτης και ας ευχηθούμε πως και οι δύο ομάδες μας θα συνεχίσουν να μαζεύουν βαθμούς για το δικό τους καλό και της Κύπρου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ