aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΗ Ομόνοια, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα…

Η Ομόνοια, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα…

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Να χρησιμοποιούν οι ομάδες νεαρούς παίκτες στο κυπριακό πρωτάθλημα, είναι ένα. Να τους δίνονται, όμως, συχνά ευκαιρίες είτε ως βασικοί, είτε ως αλλαγή με ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής και να μην παίζουν μόνο για λίγα λεπτά για να σπαταληθεί χρόνος στις αλλαγές, είναι άλλο.

Ο Χένινγκ Μπεργκ, ο προπονητής της Ομόνοιας η οποία κυνηγάει τη διάκριση και τον πρωταθλητισμό φέτος, δίνει την πρέπουσα σημασία και δείχνει εμπιστοσύνη στους παίκτες που προωθήθηκαν στην ανδρική ομάδα.

Με αφορμή το ντεμπούτο του 16χρονου μεσοεπιθετικού Λοΐζου Λοΐζου στο φετινό πρωτάθλημα απέναντι στην ΕΝΠ (3-0) που συνδυάστηκε με ένα όμορφο γκολ και την πρώτη φετινή συμμετοχή του 17χρονου μέσου Χαράλαμπου Χαραλάμπους, η ιστοσελίδα μας επιχείρησε να διαπιστωσεί εάν οι προπονητές των υπολοίπων ομάδων κάνουν κάτι ανάλογο. Και… εισπράξαμε απάντηση με ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΟΧΙ».

Περιοριστήκαμε σε παίκτες κάτω των 20 χρόνων, μία ηλικία την οποία με το ζόρι χαρακτηρίζεται ως νεαρή σε προηγμένα πρωταθλήματα. Στην Κύπρο ο χαρακτηρισμός «νεαρός παίκτης» ισχύει για ποδοσφαιριστές μέχρι 23-24, κάτι που αν μάθει άνθρωπος του ποδοσφαίρου από… κανονική χώρα, θα μας φωνάζει διερωτώμενος: «Είστε τρελοί ρε;».

Ας το πάρουμε συγκεκριμένα να μην σας κουράζουμε άλλο. Λίγες από τις πιο κάτω αράδες, αφήνουν λίγη δόση αισιοδοξίας για μερικούς παίκτες, αλλά οι περισσότερες μόνο προβληματισμό προκαλούν:

Αρχίζοντας από την Ομόνοια, όλοι γνωρίζουμε φέτος πως πρώτα έλαμψε και συνεχίζει να λάμπει το άστρο του 18χρονου φορ, Ανδρόνικου Κακουλλή (12 συμμετοχές, 244’, ένα γκολ), ενώ εκεί που άρχισε να υπολογίζεται ικανοποιητικά και ο Μαρίνος Τζιωνής στην τρέχουσα σεζόν, τραυματίστηκε (τέσσερις συμμετοχές, 86’). Το ντεμπούτο του Λοΐζου διήρκησε εφτά μόνο λεπτά, αλλά λόγω του  πρώτου τέρματός του με την ανδρική ομάδα είναι σημαδιακό, ενώ ο Χαραλάμπους μπήκε στις καθυστερήσεις του ματς με την Ένωση. Όλοι τους, γεύση Α’ Κατηγορίας, λίγη έστω, πήραν πέρυσι και πρόπερσι.

Στην ΑΕΛ, στον ΑΠΟΕΛ και στον Απόλλωνα δεν υπάρχει παίκτης κάτω των 20 χρόνων που να πήρε χρόνο συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα. Μόνο ο Δημήτρης Ηροδότου (17χρονος μέσος) των κυανόλευκων της Λεμεσού μπήκε για μερικά δευτερόλεπτα στο γήπεδο σε αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Μακάρειο τον περασμένο Ιανουάριο (β’ γύρος). Ο Ηροδότου αποτελεί ακόμη βασικός στέλεχος της Κ-19 του Απόλλωνα.

Στο ρόστερ της ανδρικής ομάδας της ΑΕΚ, υπολογίζονται πού και πού δύο 20χρονοι, περισσότερο για να γεμίζει η αποστολή κι ο πάγκος. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (επιθετικός) κι ο Κωνσταντίνος Αναστασίου (μέσος). Ο πρώτος πήρε την πρώτη του γεύση από Α’ Κατηγορία πριν από πέντε σεζόν, στα πλέι οφ της περιόδου 2015-16, σε αδιάφορο αγώνα, καταγράφοντας 23’ λεπτά. Ακολούθησαν δύο σεζόν χωρίς να πάρει ούτε μία ευκαιρία και παραχωρήθηκε δανεικός στον Εθνικό Άχνας τον Ιανουάριο της περιόδου 2017-18, με τον οποίο κατέγραψε 79 λεπτά (τρεις συμμετοχές). Πέρσι αγωνίστηκε μονάχα εφτά λεπτά σε ντέρμπι της ΑΕΚ με την Ομόνοια στο ΓΣΠ, ενώ φέτος καταμέτρησε 20 λεπτά (τρεις συμμετοχές). Ο δεύτερος φέτος έπαιξε σε τρεις αναμετρήσεις καταγράφοντας 33’ λεπτά σύνολο και πέρυσι τέσσερις (81’ σύνολο).

Στην Ανόρθωση υπάρχει ο 19χρονος Μιχάλης Ιωάννου (μέσος). Μέτρησε από πέντε λεπτά σε δύο συμμετοχές του, μία την περίοδο 2016-17 και μία την σεζόν 2017-18. Πέρυσι του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες, αφού κατέγραψε 1045 λεπτά τα οποία αντιστοιχούν σε 16 συμμετοχές. Φέτος, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αγωνιστεί λόγω αντικειμενικών αιτιών (σ.σ. ανταγωνισμός στη μεσαία γραμμή), όμως οι οκτώ συμμετοχές του που αντιστοιχούν σε 400 λεπτά, δεν είναι άσχημα στατιστικά για το νεαρό άσο. Και σίγουρα ο Τιμούρ Κετσπάγια θα τον επιβραβεύσει στο σύντομο μέλλον.

Στη Δόξα, ο 16χρονος αμυντικός Ανδρέας Μιχαήλ, έπαιξε σε δύο ματς ως αλλαγή και κατέγραψε σύνολο 23 λεπτά, ενώ έναν παίκτη Κ-20 διαθέτει κι η Πάφος, ο οποίος μάλιστα -και μπράβο του-, είναι βασικός. Ο 18χρονος στόπερ Κυριάκος Αντωνίου ο οποίος αν συνεχίζει τις υψηλές του πτήσεις, θα ανοίξει τα φτερά του για ακόμη μεγαλύτερα κατορθώματα με την επίτευξη μίας μετεγγραφής σε μεγαλύτερη ομάδα της Κύπρου, ή σε κάποιο καλύτερο πρωτάθλημα (κατέγραψε 11 συμμετοχές και 846 λεπτά). Έναν παίκτη που δεν συμπλήρωσε το 20 έτος ζωής, και ο οποίος πήρε προαγωγή και είναι εκεί με την ελπίδα μελλοντικά να γίνει βασικός, διαθέτει και ο Εθνικός Άχνας ο οποίος στο φετινό πρωτάθλημα. Τον 19χρονο φορ Κωνσταντίνο Ηλία ο οποίος κατέγραψε μόνο 32’ λεπτά συμμετοχής που αντιστοιχούν σε δύο συμμετοχές.

Αργήσαμε να τον αναφέρουμε, αλλά έφτασε κι αυτουνού η ώρα. Ο λόγος για τον Ιωάννη Κωστή, βασικότατο στέλεχος της Νέας Σαλαμίνας και με τεράστια προσφορά στην προσφυγική ομάδα κατά τις τελευταίες δύο σεζόν, κερδίζοντας τη μετεγγραφή του (από το ερχόμενο Καλοκαίρι) στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Για χρόνους συμμετοχής δεν χρειάζεται να γράψουμε τίποτα για τον 19χρονο παικταρά. Ούτε κάτι άλλο για την αξία του.

Όλοι τους οι πιο πάνω έχουν όλα τα φόντα μπορούν να διακριθούν μελλοντικά και να γίνουν σπουδαίοι παίκτες, φτάνει να μην μπει στο μυαλό τους οι σιγουριά ότι θα πετύχουν, παρά μόνο να σκέφτονται τη σκληρή δουλειά, την προσπάθεια και τις θυσίες, κάνοντάς τα αυτά πράξη. Μόνο έτσι, όπως ορθώς είπε και ο Μπεργκ, μπορούν να αναδειχθούν σε ολοκληρωμένους παίκτες μελλοντικά. Διότι όποιος καβαλάει το καλάμι, όλοι ξέρουμε και ξέρετε τι συμβαίνει…

Y.Γ. Μία από τις αποκαλύψεις της εφετινής αγωνιστικής περιόδου είναι ασφαλώς ο Δημήτρης Θεοδώρου της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου. Προερχόμενος από το πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας ξεδίπλωσε τις αρετές του (20 συμμετοχές, 7 γκολ) και ήδη βρίσκεται στη μετεγγραφική λίστα σχεδόν όλων των μεγάλων ομάδων της Κύπρου. Δεν καταγράφηκε στο ρεπορτάζ, καθώς είναι 22 ετών και περιοριστήκαμε σε παίκτες από τα 20 και κάτω.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ