aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΗ κάρτα φιλάθλου ξεγυμνώνει κόμματα και βουλευτές

Η κάρτα φιλάθλου ξεγυμνώνει κόμματα και βουλευτές

TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ   

Τον λαϊκισμό των κομμάτων και πολλών εκ των βουλευτών τους δεν μπορεί κανείς να τον αμφισβητήσει. Φροντίζουν οι ίδιοι διαχρονικά να τον επιβεβαιώνουν με τις κατά καιρούς συμπεριφορές και αποφάσεις τους. Ενίοτε, για μια χούφτα ψήφους είναι έτοιμοι να συμμαχήσουν και με τον διάβολο. Αυτή η επιζήμια για το συμφέρον του τόπου στάση τους γίνεται χειρότερη κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογικές αναμετρήσεις. Κάποιοι, ενδεχομένως, να θεωρούν ότι ο Μάϊος του 2021 είναι ακόμη αρκετά μακριά. Προφανώς, δεν παρακολουθούν ή δεν αντιλαμβάνονται ότι κάποιοι οργώνουν από καιρό το νησί. Μάλιστα, οι αμφιέσεις μερικών είναι τόσο εντυπωσιακές, που λες και διαγωνίζονται για το πρώτο βραβείο στην κυριακάτικη καρναβαλίστικη παρέλαση της Λεμεσού.

Είναι, όμως, ένα θέμα το οποίο όποτε επανέρχεται στην επιφάνεια, αποκαλύπτει κάθε φορά τον άκρατο λαϊκισμό κομμάτων και βουλευτών. Τους απογυμνώνει σε σημείο που να είναι ορατή η μηδενική σοβαρότητά τους και η προσχηματική και συμφεροντολογική πρόταξη διαφόρων αίολων επιχειρημάτων. Περί της περιβόητης κάρτας φιλάθλου ο λόγος, την οποία πήραν για πολλοστή φορά προχθές προς συζήτηση στην επιτροπή Νομικών. Βλέπετε, κάποιοι δεν εννοούν να ησυχάσουν αν δεν ικανοποιήσουν μερικά σωματεία. Κάποιους οπαδούς τους για την ακρίβεια. Οι οποίοι συνεχίζουν μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν το καπρίτσιό τους να απέχουν από τα γήπεδα και να επιμένουν στην κατάργηση του μέτρου.

Διότι, πλέον, το μοναδικό επιχείρημα το οποίο είχαν να προτάξουν, ότι εξαιτίας της κάρτας φιλάθλου άδειασαν τα στάδια, έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαιώνουν με ακράδαντο τρόπο αυτό το οποίο πρότασσαν όσοι στήριζαν το μέτρο: Ήταν θέμα χρόνου να κοπάσουν οι αντιδράσεις. Αύξηση 44,2% στα εισιτήρια φέτος! Η ανάλυση και η εξήγηση για εμάς ήταν δεδομένες προ καιρού. Οι υπόλοιποι μπορούν να την αντιληφθούν έστω και τώρα. Η Ομόνοια επέστρεψε στη διεκδίκηση του τίτλου. Το ίδιο και η Ανόρθωση. Φυσιολογικό να επιστρέψουν και δεκάδες χιλιάδες οπαδοί τους, αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμό των εισιτηρίων αλλά και τον αριθμό των καρτών. Ο Απόλλωνας παραμένει στη μάχη. Μόνο το ΑΠΟΕΛ υποχώρησε. Εμφανίζει την χειρότερη πορεία του εδώ και πολλά χρόνια. Απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν οι απογοητευμένοι οπαδοί του να μένουν στο σπίτι.

Και όμως, στην προχθεσινή συνεδρία στη Βουλή, υπήρξαν και πάλι βουλευτές που τόλμησαν να ισχυριστούν ότι η κάρτα διώχνει τους φιλάθλους από τα γήπεδα. Ξυπνάτε, επιτέλους, άνθρωποι μου! Αφήστε κατά μέρος εκείνο το γελοίο επιχείρημα περί φακελώματος διότι σας εκθέτει ανεπανόρθωτα. Πλέον και η κουτσή Μαρία έχει κάρτα Ζορμπά και δεν σκέφτεται το φακέλωμα…

Ποια είναι η ουσία όμως. Η πολιτική υποκρισία και ο λαϊκισμός που χαρακτηρίζει κόμματα και βουλευτές. Επιμένουν ακόμη να θέτουν θέμα κατάργησης της κάρτας. Διαγράφοντας από τον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου τους τις τραγικές στιγμές οι οποίες καταγράφονταν επί δεκαετίες στα στάδια από τα αιματηρά επεισόδια τα οποία προκαλούσαν κάποιοι. Διαγράφοντας τις ζημιές και την απειλή ζωών, που ήταν οι αιτίες οι οποίες οδήγησαν στην κάρτα φιλάθλου. Διαγράφοντας ασυζητητί τα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου. Διαγράφοντας ακόμη και τα στοιχεία τα οποία ακυρώνουν τον αίολο ισχυρισμό τους.

Το ΕΛΑΜ επιμένει στην κατάργηση της κάρτας. Δίπλα του να πασχίζει ασθμαίνοντας να μην χάσει την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των πολέμιων του θεσμού η ΕΔΕΚ. Γιατί; Δεν το ομολογούν αλλά είναι εξόφθαλμο. Ευελπιστούν ότι έτσι θα εξασφαλίσουν την προτίμηση των φανατικών οργανωμένων οπαδών σωματείων, που συνεχίζουν να απορρίπτουν την κάρτα. Η εξίσωση βγάζει άκρως απογοητευτικό αποτέλεσμα. Για μια χούφτα ψήφους (αμφίβολους μάλιστα) προτιμούν να στηρίξουν μιαν άρνηση σε βάρος της προστασίας χιλιάδων φιλάθλων και των ζωών τους. Τραγικό!

Ανάλογη στάση επιχείρησαν κάποια στιγμή να τηρήσουν και βουλευτές του ΔΗΣΥ. Η στάση της κοινωνίας, όμως, τους έκοψε τη φόρα. Αξιοπρόσεκτη και η στάση του ΑΚΕΛ. Σφόδρα εναντίον της κάρτας. Μόλις, όμως, η Ομόνοια επέστρεψε στους διεκδικητές (και μαζί της χιλιάδες οπαδοί της) οι αντιδράσεις και η πολεμική διάθεση καταλάγιασε…

Όσο για την κυβέρνηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι αμετακίνητος στη θέση ότι η κάρτα φιλάθλου δεν πρόκειται να καταργηθεί. Και πολύ καλά κάνει. Πλην, όμως, αν οι κυβερνώντες επαναπαυθούν με το χειροκρότημα, απλώς, θα κάνουν μια τρύπα στο νερό. Απλούστατα, διότι η κάρτα από μόνη της, όπως αυτή την στιγμή εφαρμόζεται, δεν δύναται να καταπολεμήσει πλήρως και αποτελεσματικά τα επεισόδια.

Επειδή δεν πρόκειται να πάρουμε διαζύγιο από τη λογική, λέμε ξεκάθαρα τι πρέπει να εφαρμοστεί: Να επιβληθεί αρίθμηση όλων των καθισμάτων σε όλα τα στάδια. Να επιβληθεί ταυτοποίηση του κάθε εισιτηρίου για κάθε κάθισμα μέσω της κάρτας φιλάθλου ή ακόμη καλύτερα, μέσω της πολιτικής ταυτότητας. Να επιβληθεί σε όλα τα στάδια η τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης των κερκίδων. Να επιβληθεί σε όλα τα στάδια η πρόσληψη επαρκούς αριθμού επιστατών στις κερκίδες.

Τολμάτε, κύριοι κυβερνώντες; Μόνο έτσι θα καθαρίσουν πλήρως τα γήπεδα και δεν θα μιλάμε για ημίμετρα. Μόνο έτσι δεν θα τολμά οποιοσδήποτε ταραξίας να παρεκτραπεί. Όλα τα άλλα, είναι φληναφήματα και προφάσεις εν αμαρτίαις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ