aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΗ Ευρώπη θέλει καλή οργάνωση

Η Ευρώπη θέλει καλή οργάνωση

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

ACTIVE RADIO «ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ» 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Πριν συμπληρώσουμε τρεις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος ΑΕΛ και ΑΕΚ μπήκαν στα «βάσανα» της προετοιμασίας ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου. Ο λόγος βέβαια είναι γιατί σε 21 μέρες θα δώσουν τα πρώτα τους ευρωπαϊκά παιχνίδια για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο λίγος χρόνος που απομένει δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό και την οργάνωση των ομάδων κυρίως όσον αφορά τις μετεγγραφές. Τις υποχρεώνει δηλαδή να «τρέξουν» τα θέματα προγραμματισμού όσον το δυνατό πιο γρήγορα, έτσι ώστε να ανταποκριθούν εξασφαλίζοντας προκρίσεις για να ταξιδέψουν όσον πιο μακριά γίνεται.

Μυστικά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν. Ή αν υπάρχει δεν είναι μυστικό. Είναι κοινά παραδεκτό πως το «κουπί» θα το σηκώσουν οι ποδοσφαιριστές που παρέμειναν στην ομάδα από την προηγούμενη σεζόν. Κάποιοι νεοφερμένοι έχουν αποκτηθεί και κάποιοι θα έρθουν στην πορεία. Είναι δύσκολο όμως να ενσωματωθούν στην ομάδα από την πρώτη ημέρα και δυσκολότερο να αποκτήσουν την απαραίτητη ομοιογένεια.

Είναι ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν πάντοτε οι ομάδες όταν έπρεπε να ξεκινήσουν από τον πρώτο προκριματικό γύρο. Στην προσπάθειά τους να κλείσουν «μετεγγραφικές τρύπες» πολλές φορές πέφτουν στην παγίδα μέτριων παικτών ή παικτών που πληρώνονται δυσανάλογα από την προσφορά τους. Ο χρόνος είναι αφόρητα πιεστικός και πιθανό να χάνονται ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν σε κατοπινότερο στάδιο.

Το πρόβλημα αυτό από τη νέα σεζόν θα διογκωθεί. Οι κυπριακές ομάδες που θα καλούνται να αγωνίζονται από τον πρώτο προκριματικό θα αυξηθούν στις τρεις. Μόνο ο κυπελλούχος θα ξεκινά από τον β’ προκριματικό. Οι αλλαγές της ΟΥΕΦΑ θα τις φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Τι σημαίνει αυτό; Αν ίσχυαν από φέτος οι αλλαγές, το ΑΠΟΕΛ σε 20 ημέρες θα έπαιζε Ευρώπη. Επιπρόσθετος σκόπελος είναι και οι αγώνες που δίνει η Εθνική ομάδα μέσα στον Ιούνιο. Οπότε για ορισμένους ποδοσφαιριστές ο χρόνος ξεκούρασης θα είναι ελάχιστος. Βέβαια αυτό ισχύει και σήμερα για κάποιους διεθνείς.

Τα ζόρια θα είναι σαφώς περισσότερα και για άλλο ένα λόγο. Η ΟΥΕΦΑ από τη στιγμή που αποφάσισε πως η κάθε ομάδα θα κουβαλά τους δικούς της βαθμούς και όχι της χώρας της, τότε οι κυπριακές ομάδες κινδυνεύουν όχι μόνο να πέσουν έξω στις μετεγγραφές τους αλλά και να αντιμετωπίσουν ομάδες στο γκρουπ των αδυνάτων, σαφώς ισχυρότερες από ό,τι μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα η γερμανική Λειψία (που πέρασε απευθείας στους ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ) και η ιταλική Αταλάντα (που πέρασε απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ) θα μπορούσε να έπαιζαν προκριματικά και να ήταν και στους αδύνατους, στον γ’ προκριματικό γύρο.

Ο νέος τρόπος διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων φέρνει ομάδες από ισχυρά πρωταθλήματα που κερδίζουν ευρωπαϊκό εισιτήριο μετά από χρόνια σε χαμηλές θέσεις αλλά όπως όλοι καταλαβαίνουμε αυτό δεν σημαίνει πως ωφελούνται οι ομάδες με ψηλή βαθμολογία αλλά προερχόμενες από χώρες με χαμηλότερους προϋπολογισμούς.

Ο πήχης της Ευρώπης από τη νέα σεζόν ανεβαίνει, αλλά όπως έχουμε προαναφέρει οι ομάδες που θα κρατάνε τον βασικό τους κορμό για τα πρώτα παιχνίδια, έτσι ώστε να μη σπαταλάνε όλες τις μετεγγραφές τους και είναι καλά προετοιμασμένες καθώς και οργανωμένες θα έχουν πλεονέκτημα απέναντι σε αντίπαλους που δεν θα έχουν επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους όπως, έχει συμβεί και με ρωσικές ομάδες τα τελευταία χρόνια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ