aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΗ ΕΑΚ στην Αρχαία Ολυμπία: Κάτι περισσότερο... πολύ περισσότερο! (pics)

Η ΕΑΚ στην Αρχαία Ολυμπία: Κάτι περισσότερο… πολύ περισσότερο! (pics)

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

«Ό,τι αγαπάς σ’ ακολουθεί, πιάνει το βήμα σου κι ό,τι πιστεύεις σαν νερό, παίρνει το σχήμα σου…». Έτσι είναι κι αυτό ισχύει στην περίπτωση μας. Για εμάς τους δημοσιογράφους του αθλητικού ρεπορτάζ. Αυτό το οποίο αγαπήσαμε, αγαπάμε και θα αγαπάμε για μια ζωή. Το επιλέξαμε και μάς επέλεξε, για να μας ακολουθεί και να μας ντύνει. Να παίρνει το σχήμα μας… Οι εμπειρίες στο χώρο μας, μάς «γεμίζουν», μένουν στο μυαλό μας ως υπέροχες αναμνήσεις και σαν σημάδια ανεξίτηλα στον χρόνο.

Τέτοια εμπειρία έζησε και η οκταμελής αποστολή της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Σχολείου Αθλητικών Συντακτών του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου). Εκεί όπου γεννήθηκε ο Αθλητισμός το 776 π.Χ. και το «Ευ Αγωνίζεσθαι». Και ασφαλώς δεν ήταν απλώς μία επίσκεψη, ούτε παρακολούθηση σεμιναρίων και διαλέξεων. Ήταν κάτι το οποίο αν δεν το ζήσει οποιοσδήποτε δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία του και τη σημαντικότητά του.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Ηρόδοτος Μιλτιάδους και στην Ολυμπία βρίσκονται επίσης εκ μέρους του Δ.Σ. ο Γενικός Γραμματέας Μικαέλο Παπαδάκης, ο βοηθός ταμίας Γρηγόρης Γεωργίου και ο σύμβουλος Γιώργος Τσαβέλλας. Στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν επιπλέον οι δημοσιογράφοι Χρίστος Αποστολίδης (Χαραυγή), Ευτύχιος Γιαξής (Πολίτης), Χρίστος Θεοχάρους (Φιλελεύθερος) και Πέτρος Πετρή (Reporter.com.cy).

Στο πρόγραμμα του τριήμερου Σχολείου Αθλητικών Συντακτών αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με τον αθλητικό τουρισμό, το νέο επικοινωνιακό τοπίο, τη χρήση drones στη δημοσιογραφία, τα social media, τους κανόνες ποδοσφαίρου κ.ά. Το πρωινό της Κυριακής το Σχολείο θα έκλεισε με πάνελ πρωταθλητών, με τη συμμετοχή των Χρήστου Βολικάκη (Ποδηλασία Πίστας) και Αλεξάνδρας Ασημάκη (Υδατοσφαίριση) για τους οποίους θα αναφερθούμε σε επόμενα ρεπορτάζ, καθώς τα όσα ανέφεραν ήταν πέρα για πέρα εξαιρετικά και καθόλα σημαντικά. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν οι Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Αντώνης Καρπετόπουλος, Γιώργος Καραγκούνης, Μάκης Ασημακόπουλος, οι καθηγητές Γιώργος Πλειός, Γιώτα Αντωνοπούλου και Ανδρέας Βέγλης και ο τέως πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου.

Ας αναφερθούμε τώρα στην Αρχαία Ολυμπία, ένα απίθανο μέρος δυτικά της Πελοποννήσου, «πνιγμένο» μέσα στο πράσινο των δασών σε μία κατάφυτη κοιλάδα τη λεγόμενη «Κοιλάδα των Θεών» και φιλημένο από πανέμορφη θάλασσα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Ένας απίθανος τόπος, γεμάτος ιστορία εκεί όπου βρίσκεται το περίφημο ιερό του Ολύμπιου Δία, αλλά και ο τόπος γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί όπου υπάρχει μία μεγάλη κάνουλα με μόρφωση και πληροφορίες την οποία μάς άνοιξαν υπεύθυνοι και γεμίσαμε το ντεπόζιτο του μυαλού μας με χρήσιμες πληροφορίες και πλέον νιώθουμε διακριθέντες στο αγώνισμα της γνώσης και της μόρφωσης στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνας, οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας.

Ο αγαπητός συνάδελφος Πέτρος Πετρή από τον Reporter.com.cy και μέλος της ΕΑΚ, μέσω ενός εξαιρετικού ρεπορτάζ, αναφέρεται σε όλα όσα θαυμάσαμε στους αρχαιολογικούς χώρους, στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και στα μουσεία (διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ).

Γιατί είναι σημαντικό να επισκεφθεί κανείς την Ολυμπία στην οποία μπορεί κανείς να συνδυάσει τα πάντα. Μόρφωση-γνώσεις, ξεκούραση, διακοπές, ψυχαγωγία και καθαριότητα μυαλού και ψυχής από οποιαδήποτε μορφή σκοτούρων και προβλημάτων; Ας μάθουμε μέσω μερικών στοιχείων που υπάρχουν στο διαδίκτυο, μη αξιοποιημένα σε μεγάλο ποσοστό…

Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο συνιστά μια μοναδική εμπειρία, που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο! Οικοδομήματα που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά χρόνια έως το τέλος της αρχαιότητας, συνθέτουν ένα ξεχωριστό κράμα, πάνω στο οποίο αποτυπώνεται το πέρασμα των αιώνων… Η περιήγησή στο σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό χώρο, μπορεί να ξεκινήσει από την Άλτη, το ιερό άλσος της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο χώρος είναι άρτια σηματοδοτημένος, παρέχοντας κατατοπιστικές πληροφορίες για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη θρησκευτική λατρεία, αλλά και τις ανασκαφές. Στην πιο περίοπτη θέση του ιερού, δεσπόζουν τα ερείπια του μεγαλοπρεπούς ναού του Δία, ο οποίος φιλοξενούσε το ξακουστό ύψους 13 μέτρων χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία (έργο του Φειδία και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου). Σε κοντινή απόσταση από το ναό, βρίσκεται το εργαστήριο του Φειδία, ο τόπος όπου ο γλύπτης εμπνεύστηκε τη δημιουργία του αγάλματος. Απέναντι από το ναό του Δία, ορθώνεται ο παλαιότερος ναός της Ήρας. Σήμερα, στο βωμό που υπάρχει στο χώρο του ναού τελείται η αφή της Ολυμπιακής φλόγας. Εντός του ιερού άλσους, δεσπόζουν και άλλα, σπουδαία οικοδομήματα, μεταξύ των οποίων, το Πρυτανείο, η έδρα του Ιερατείου, το Γυμνάσιο, το Λεωνιδαίο, το Φιλιππείο και το Μητρώο.

Μετά την Άλτη, ακολουθεί η Στοά της Ηχούς, η οποία διαχωρίζει εντελώς το ιερό άλσος από το Στάδιο της Ολυμπίας. Πρόκειται για τη Στοά από την οποία εισέρχονταν στο Στάδιο οι αθλητές, οι ήρωες και οι κριτές. Η εικόνα του επιβλητικού Σταδίου με την απόκοσμη μεγαλοπρέπεια θα σας καθηλώσει! Δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που διασχίζουν το Στάδιο τρέχοντας, σε μια προσπάθεια να αφουγκραστούν τη μυστηριώδη ενέργειά του!

Μετά από αυτό, αξίζει μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, το οποίο δικαίως συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας. Εκεί, εκτίθενται σπουδαία ευρήματα, μεταξύ των οποίων ο ξακουστός Ερμής του Πραξιτέλους, η Νίκη του Παιωνίου και τα αετώματα του ναού του Δία. Πέραν αυτών, το Μουσείο φημίζεται για την έκθεση των γλυπτών και τη συλλογή των χάλκινων αντικειμένων.

Αξίζει, επίσης, να επισκεφτεί κανείς το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο του «Παλαιού Μουσείου», του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (επί του παρόντος είναι κλειστό) και το Μουσείο της Ιστορίας των Ανασκαφών της Ολυμπίας.

Εδώ, ολοκληρώνεται το μαγικό ταξίδι στην ιστορία και το χρόνο! Στη συνέχεια, μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στα λιθόστρωτα σοκάκια του οικισμού της τουριστικής Ολυμπίας, όπου θα βρει ταβερνούλες, μπαράκια, αλλά και αμέτρητα μαγαζάκια με αναμνηστικά και είδη δώρων.

Πέραν της ανεκτίμητης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας της Αρχαίας Ολυμπίας, η ευρύτερη περιοχή διαθέτει και «γωνιές» ανείπωτης φυσικής ομορφιάς! Το μαγευτικό τοπίο του Αλφειού ποταμού, τα ιαματικά λουτρά Καϊάφα, ο «κρυμμένος θησαυρός» των καταρρακτών της Νέδα και το ονειρικό δάσος Φολόης! Για τους λάτρεις της περιπέτειας, μπορεί κανείς να επιδοθεί σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, rafting, canoe και kayak.

Η Αρχαία Ολυμπία, η ύπαρξη της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων, αποτελεί έναν τόπο με τόσο επιβλητική και απόκοσμη μεγαλοπρέπεια, που αναπόφευκτα, θα σας καθηλώσει…

Η αποστολή της ΕΑΚ δεν είχε το χρόνο να επισκεφθεί και να κάνει όλα αυτά, αλλά καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος για τι πρόκειται. Και ασφαλώς κανένας από εμάς τους τυχερούς που βρεθήκαμε στην Ολυμπία, δεν θα έλεγε όχι σε άλλο ένα ταξίδι μελλοντικά το οποίο να περιέχει όλα τα πιο πάνω.

Περισσότερα σχετικά με το πέμπτο διεθνές σχολείο Αθλητικών Συντακτών του ΠΣΑΤ και τις Εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, μπορεί να βρει κανείς ΕΔΩ και ΕΔΩ!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ