aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΗ διεισδυτική φωνή των φιλάθλων

Η διεισδυτική φωνή των φιλάθλων

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

pancon@phileleftheros.com

ACTIVERADIO «ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ» 17:00-19:00 ΤΗΛ. 22744744

Η διεισδυτική φωνή των οπαδών στο χώρο του ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια ολοένα και μειώνεται. Οι πλείστες ομάδες και κυρίως η ευρωπαϊκή ελίτ έχουν διαχωρίσει τη θέση τους σε σχέση με την επιρροή που ασκούν οι οπαδοί στις εκάστοτε διοικήσεις. Άλλωστε εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες πολλοί δισεκατομμυριούχοι έχουν εμφιλοχωρήσει στο ποδόσφαιρο σε μια προσπάθειά τους να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αυτό γίνεται πολλές φορές άκομψα και καμιά φορά και ετσιθελικά. Αλλάζουν χρώματα παραδοσιακών ομάδων, όπως έκανε ο Μαλαισιανός Βίνσεντ Ταν στην Ουαλική Κάρντιφ που από τις παραδοσιακές μπλε στολές τις μετέτρεψε σε κόκκινες γιατί είναι πιο εμπορικό χρώμα στην Ασία. Φανταστήκατε τον Ανδρέα Παντελή αναλαμβάνοντας την Ανόρθωση να αλλάξει τα χρώματά της σε κόκκινο και λευκό;

Άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι της Αούστριας Σάλτσμπουργκ την οποία ανέλαβε γνωστή εταιρεία ενεργειακού ποτού, με αποτέλεσμα οι διαφωνούντες οπαδοί στην αλλαγή ονόματος, χρωμάτων και εμβλήματος. Αυτό έφερε και τη διαφωνία των οπαδών της Αούστριας που υπήρχε από το 1933, με αποτέλεσμα οι οπαδοί να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα με την ίδια ονομασία και να ξεκινήσουν από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Σήμερα είναι στην Γ’ κατηγορία.

Η συναισθηματική απονεύρωση των οπαδών με την ομάδα ως συνήθως φέρνει τη μείωση των οπαδών και χάνεται ως συνήθως και το δέσιμο της κοινότητας με την ομάδα.

Από τις λίγες εστίες αντίστασης που απέμειναν είναι τα διάφορα οργανωμένα σύνολα. Τα οποία ίσως και λόγω της άγνοιάς τους αλλά και της συναισθηματικής εξάρτησης που έχουν με τις αγαπημένες τους ομάδες προβαίνουν σε ενέργειες που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. Κανείς δεν αμφισβητεί ωστόσο, πως πρόκειται για τις πιο αγνές φωνές. Είναι οι φωνές της συνείδησης των επιχειρηματιών-βιομήχανων ιδιοκτητών για το λανθασμένο δρόμο που ακολουθούν. Ένα εξαιρετικό βιβλίο για τις σχέσεις οπαδών και ομάδων είναι το «Ποδόσφαιρο, σύμβολα, αξία και φίλαθλοι» του εθνολόγου Κριστιάν Μπρομπερζέ.

Τέτοιες φωνές υπάρχουν και στην Κύπρο. Με τη διαφορά πως δεν υπάρχει σε όλες τις ομάδες ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και ακόμη αυτό οι πρόεδροι ή οι μέτοχοι είναι και οπαδοί των ομάδων. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τους Αμερικανούς Γκλέιζερ που απέκτησαν τη Μ. Γιουνάιτεντ για σκοπούς κέρδους. Κάποιοι από τους πολλούς που έχουν παρεισφρήσει στην Πρέμιερ Λιγκ έχουν αλλοτριώσει μέχρι και το χαρακτήρα των ομάδων τους. Στο νησί μας καμιά φορά στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν το καλύτερο για την ομάδα τους πέφτουν σε παγίδες που φέρνουν στο τέλος αντίθετα αποτελέσματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ