aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΗ ανατομία της κατρακύλας της ΑΕΚ

Η ανατομία της κατρακύλας της ΑΕΚ

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Από το «πάμε για πρωτάθλημα» του Νταβίδ Καταλά μετά τη νίκη επί του ΑΠΟΕΛ (1-0), στο προχθεσινό «ποτέ δεν μίλησα για στόχους» του Αντόνι Ιραόλα, που ακολούθησε της ήττας από την Ομόνοια (0-1). Μεσολάβησαν έξι παιχνίδια πρωταθλήματος δίχως νίκη, με απολογισμό τέσσερις ήττες και δύο ισοπαλίες. Η ΑΕΚ κατρακύλησε στην έκτη θέση και μοιάζει όχι μόνο εκτός πρωταθλήματος, μα και σε δύσκολη θέση για τη μάχη εξασφάλισης ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Γι’ αυτό και η «Goal News» αναλύει τους λόγους του τρέχοντος αρνητικού σερί της, το οποίο δεν έχει προηγούμενο από τότε που η ομάδα της Λάρνακας όρθωσε ανάστημα και θέτει υψηλότερους στόχους. Επί προεδρίας δηλαδή Άντρου Καραπατάκη (2014-).

Για να γίνει κατανοητό, η ΑΕΚ έμεινε τόσα παιχνίδια δίχως τρίποντο ξανά στα πλέι οφ του α’ γκρουπ της σεζόν 2010-11. Ωστόσο, μόνο και μόνο η συμμετοχή στην πρώτη τετράδα και η εξασφάλιση θέσης στο Γιουρόπα Λιγκ ήταν τεράστια επιτυχία τότε, έναν χρόνο μετά την επιστροφή από τη Β’ Κατηγορία. Όσο για το ρεκόρ που… δεν θέλει να κυνηγήσει, ασφαλώς και εντοπίζεται στην περίοδο του υποβιβασμού (2008-09). Δώδεκα παιχνίδια δίχως νίκη (9η-21η αγωνιστική) και άλλα εφτά (1η-7η) στην ίδια σεζόν.

Πάντως, ο Ιραόλα στηρίζεται από τη διοίκηση, που διά στόματος του εκπρόσωπου Τύπου της ΑΕΚ Κυριάκου Δημητρίου, κάνει λόγο για συλλογική ευθύνη. Ωστόσο, ακολουθεί το αυριανό εντός έδρας ντέρμπι με τον Απόλλωνα και αν το σερί συνεχιστεί, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες για τους κιτρινοπράσινους.

ΗΛΙΚΙΑ-ΚΟΠΩΣΗ: ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΔΟΧΕΙΑ

Το «παίζει ρόλο η ηλικία» ή «δεν παίζει ρόλο η ηλικία» συζητιέται πολύ τα τελευταία χρόνια για την ΑΕΚ, από φιλάθλους και δημοσιογράφους. Προχθές, όμως, είχαμε αναφορά από τον αντίπαλο προπονητή, σχετικά με τον παράγοντα ηλικία και την κόπωση λόγω Γιουρόπα Λιγκ. Η δήλωση-μαχαιριά του τεχνικού της Ομόνοιας Γιάννη Αναστασίου, είναι χαρακτηριστική: «Ξέραμε ότι είμαστε πολύ καλά σε θέματα φυσικής κατάστασης και ότι τα τρεξίματά μας στο δεύτερο μέρος θα ήταν πολύ καλύτερα. Αυτό με δεδομένο ότι η ΑΕΚ είχε ένα δύσκολο πρώτο μισό με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και σε συνδυασμό με την ηλικία πολλών παικτών, οι οποίοι είναι έμπειροι μεν, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να ακολουθούν τις υψηλές εντάσεις». Συμπερασματικά, οι παράλληλες εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις επηρέασαν σημαντικά τους μαζεμένους παίκτες των «30φεύγα-40έλα».

ΓΚΟΛ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ

Θέλεις πρωτάθλημα ή έστω συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ; Θέλεις και πολλά γκολ. Η ΑΕΚ λοιπόν είναι η 7η πιο παραγωγική ομάδα του πρωταθλήματος από τις 12! Τα 18 γκολ σε 14 ματς (μέσος όρος: 1,2) είναι φτωχικά για ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει. Ουσιαστικά, είναι χειρότερη από τις πέντε ομάδες που βρίσκονται ψηλότερα στη βαθμολογία, ενώ υστερεί και από μία που είναι χαμηλότερα (Δόξα 23). Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι παραμένει πιο αξιόπιστος σκόρερ της ο Φλοριάν Τολεμές με έξι γκολ, έστω και αν οι συχνοί τραυματισμοί του δεν του επιτρέπουν να έχει τη ροή σκοραρίσματος της περασμένης σεζόν. Από εκεί και πέρα, αναφορικά με τη γραμμή κρούσης, ο Απόστολος Γιάννου μετρά μόλις ένα γκολ, ο Ιβάν Τρισκόφσκι έμεινε στις ευρωπαϊκές περγαμηνές (2), ο Ακοράν Ρέγιες είναι λες και έχασε την επαφή με τα δίχτυα (1), ενώ ο Τέτε έτσι κι αλλιώς δεν σκοράρει συχνά (2).

ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ… ΝΟΚ-ΑΟΥΤ

Κάθε ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει εντός συνόρων και να φτάσει μακριά σε διοργάνωση της UEFA, θα δυσκολευτεί πολύ αν δεν έχει βάθος στο έμψυχο δυναμικό. Κάτι που ισχύει για την ΑΕΚ, η οποία έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές… νοκ-άουτ. Ο Ντανιέλ Μοϊσόφ είναι εδώ και καιρό παροπλισμένος, ενώ είναι φανερό ότι οι Τζοάν Τομάς, Βανσάν Λαμπάν, Νάτσο Κάσες και Ζιαν-Λουκ Ασούμπρε δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα η «αραιά και πού» χρησιμοποίησή τους να γίνει συνήθως επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Παραλλήλως, ο Φακούντο Γκαρσία άργησε να μπει στο πετσί της ομάδας και για την ώρα περιορίστηκε σε ορισμένες συμμετοχές, έστω με θετικό πρόσημο. Στην εξίσωση μπαίνουν και οι τραυματισμοί, που λόγω Γιουρόπα Λιγκ ταλαιπώρησαν την ομάδα της Λάρνακας, κάτι που έκανε ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα.

ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

Κατά συντριπτικό ποσοστό, η ΑΕΚ στηρίζεται στο έμψυχο δυναμικό της περασμένης αγωνιστικής περιόδου. Ουσιαστικά, ο σχεδιασμός του περασμένου καλοκαιριού, ο οποίος έγινε υπό την ευθύνη του τεχνικού διευθυντή των κιτρινοπρασίνων Άντερ Μουρίγιο, δεν έδωσε το κάτι παραπάνω. Τρεις ποδοσφαιριστές βρίσκονται συχνά στις βασικές επιλογές του Αντόνι Ιραόλα, όλοι τους στην οπισθοφυλακή. Ο τερματοφύλακας Τόνιο, ο κεντρικός αμυντικός Μικέλ Γκονθάλεθ και ο δεξιός μπακ Ιγκόρ Σίλβα. Από εκεί και πέρα, ο μέσος Φακούντο Γκαρσία έδωσε λύσεις σε κάποια παιχνίδια (4 βασικός, 3 αλλαγή). Αναφορικά με τη μεσοεπιθετική λειτουργία, όμως, δεν υπήρξε φρεσκάρισμα, με αποτέλεσμα να τραβούν το μεσοεπιθετικό κουπί οι ποδοσφαιριστές της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου. Γεγονός που, όπως αποδεικνύεται, στο πρωτάθλημα δεν αποφέρει καρπούς. Σαφέστατα λοιπόν, από τη στιγμή που υπάρχει στόχος τεσσάρων μετεγγραφών, θα είναι βοηθητικό να έχει μπασκετική ευστοχία ο Βάσκος στις επιλογές του. Για να προστεθεί ποσότητα και ποιότητα στο έμψυχο δυναμικό και να υπάρχει ελπίδα για να σωθεί η χρονιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ