aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΓκολ: Φυλάνε το… καλό για το τέλος οι κυπριακές ομάδες!

Γκολ: Φυλάνε το… καλό για το τέλος οι κυπριακές ομάδες!

Το μοίρασμα του χρόνου αποτελεί, δίχως αμφιβολία, ιδανική μονάδα μελέτης στην προσπάθεια άντλησης σειράς συμπερασμάτων που αφορούν την αγωνιστική συμπεριφορά των ομάδων. Τα ημίχρονα συνιστούν καλή αφετηρία, ωστόσο ξεχωρίζουν πολύ περισσότεροι αριθμοί κατανέμοντας τον χρόνο σε 15λεπτα!

Στην πρώτη προσέγγιση των γκολ, που θα μας απασχολήσει και στην εξέλιξη του πρωταθλήματος, διαπιστώνουμε πως από τα 175 τέρματα που επιτεύχθηκαν με τη συμπλήρωση 11 αγωνιστικών, τα περισσότερα ανιχνεύονται στο τελευταίο 15λεπτο. Με σημαντική, μάλιστα, διαφορά από κάθε άλλο χρονικό σημείο αφού όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες  «συνδέθηκαν» με το πλεκτό.

Συγκεκριμένα, η μπάλα κατέληξε στο βάθος της εστίας 49 φορές (!), που μεταφράζεται σε ποσοστό 28%! Τα περισσότερα γκολ πέτυχε η Πάφος FC (9), κορυφαία γραμμή κρούσης του μαραθωνίου και ακολουθεί ο Άρης (7), δεύτερη καλύτερη επίθεση λίγο πριν από το φινάλε του α’ γύρου. Μέχρι και ο Ακρίτας, ουραγός στην επίτευξη τερμάτων, έχει πανηγυρίσει τα 4 από τα 5 συνολικά γκολ στο τελευταίο 15λεπτο. Φοβερό έτσι;

Αναζητώντας τους λόγους που καταγράφεται η εν λόγω κατακόρυφη αύξηση των τερμάτων, εύκολα μπορεί να υποθέσει κάποιος πως κατά το τελευταίο 15λεπτο διευρύνεται η πίεση από την ομάδα που κυνηγά το σκορ, την ίδια ώρα που διαρκεί περισσότερο από τα άλλα (βλέπε χρόνος καθυστερήσεων).

Το τελευταίο σημείο έχει ιδιαίτερη σημασία αφού, με βάση τους αριθμούς που εξάγονται από την έρευνα της εφημερίδας μας, τα αμέσως επόμενα περισσότερα τέρματα… ήλθαν στο τελευταίο «σκέλος» του πρώτου ημιχρόνου. Από το 31ο λεπτό μέχρι την ανάπαυλα, το κοντέρ γράφει συνολικά 36 γκολ, ποσοστό δηλαδή 20,6%.  Προσθέτοντας, τώρα, τα τέρματα στο τέλος των ημιχρόνων(49+36=85), τότε αυτομάτως καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τα μισά στην έως τώρα διαδρομή, επιτεύχθηκαν στα συγκεκριμένα χρονικά σημεία!

Πάμε πιο κάτω: Ρίχνοντας πιο προσεχτική ματιά στον μεγάλο πίνακα που παραθέτουμε στη δεξιά σελίδα, ξεχωρίζει ο αριθμός 19. Τόσα τέρματα έχουν επιτευχθεί στο πρώτο 15λεπτο των δεύτερων ημιχρόνων, τα λιγότερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο. Λιγότερα και από το διάστημα 0′-15′ (22 γκολ) κατά το οποίο οι «ειδικοί» λένε πως οι άμυνες είναι πιο προσεκτικές και οι επιθέσεις λιγότερο τολμηρές.

Πάμε πιο κάτω, παραθέτοντας χαρακτηριστικά συμπεράσματα, με βάση την αγωνιστική συμπεριφορά των ομάδων:

-Η Ομόνοια πέτυχε 1 μόλις γκολ στην πρώτη μισή ώρα. Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου έχει 7 και στο δεύτερο ημίχρονο άλλα 10!

-Ο ΑΠΟΕΛ δεν σκόραρε από το διάστημα 46′-76′, «φυλάγοντας» 5 γκολ ωστόσο στο φινάλε.

-Ο Απόλλων δεν… είδε δίχτυα στο πρώτο 15λεπτο, αποτελώντας τη μοναδική ομάδα που δεν κατάφερε κάτι τέτοιο.

-Η Ανόρθωση και η Νέα Σαλαμίνα είναι οι μοναδικές ομάδες που σκόραραν από μία μόνο φορά στο τελευταίο 15λεπτο.

-Τέσσερις ομάδες δεν πέτυχαν γκολ στο διάστημα 16′-30′ (Ομόνοια, Καρμιώτισσα, Ολυμπιακός, Ακρίτας), οι περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο 15λεπτο.

-Η Ανόρθωση πέτυχε τα περισσότερα τέρματα (4) στο πιο «στείρο» 15λεπτο (46′-60′) του μαραθωνίου.

-ΑΠΟΕΛ, Καρμιώτισσα και Δόξα είναι οι μοναδικές που έχουν σημειώσει περισσότερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο σε σχέση με το δεύτερο.

-Η Πάφος FC πέτυχε 9 τέρματα σε ένα 15λεπτο (τελευταίο), επίδοση που αποτελεί την καλύτερη.

Exw 316039409 663492422072651 8145775834043534766 N

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ