aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΓιατί κάποιοι επιστρέφουν; Γιατί κάποιοι επιμένουν να απουσιάζουν;

Γιατί κάποιοι επιστρέφουν; Γιατί κάποιοι επιμένουν να απουσιάζουν;

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744333

Η προοπτική επιστροφής σοβαρής μερίδας οπαδών στα γήπεδά μας υποχρεώνει ή θα πρέπει να μας υποχρεώνει να εξετάσουμε από την αρχή κατά πόσο έχουμε το σωστό πλαίσιο. Γιατί επιστρέφουν, γιατί κάποιοι επιμένουν να απουσιάζουν, τι χρειάζεται για να τους πείσουμε κ.λπ.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναρωτηθούμε. Μπορεί να χρειάζεται να επανεξετάσουμε την οπτική μας -ως ποδόσφαιρο- μπορεί να χρειάζονται και άλλες τροποποιήσεις. Όλα αυτά είναι μια από τις σποραδικές ευκαιρίες που μπορούμε να έχουμε για να συγκρατήσουμε τη μαζική φυγή όχι μόνο κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου, αλλά των τελευταίων χρόνων.

Εάν δεν είμαστε έτοιμοι να αναρωτηθούμε κατά πόσο έχουμε το σωστό πλαίσιο για να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των φιλάθλων ίσως δε μας δοθεί ξανά η ευκαιρία στα επόμενα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε πως η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα σε σχέση με τον πληθυσμό μας είναι δυσανάλογη. Τα ποσοστά των ερευνών μας δείχνουν να ενδιαφερόμαστε πολύ περισσότερο από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή για το ποδόσφαιρο. Εάν αυτό δεν το εκμεταλλευτούμε πολύ πιθανό να χάσουμε τις επόμενες γενιές, επειδή οι γονείς τους σήμερα σκίζουν κάθε σχέση με το ποδόσφαιρο.

Όλες αυτές οι πληροφορίες που θα πρέπει να αναζητηθούν πρέπει να έχουν περιεχόμενο. Όχι αόριστα, όχι γενικές, όχι περίπου. Συγκεκριμένα πράγματα. Θα είναι αποτυχία και χάσιμο χρόνου η αναζήτηση των πληροφοριών να μην διέπονται από ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που να οδηγεί την έρευνα. Γι’ αυτό επιμένω όχι αοριστολογίες ή γενικεύσεις. Πρέπει να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε το σημαντικό από το ασήμαντο, πρέπει να ξέρουμε ποιο δρόμο ακολουθούμε, τι πιθανό να πρέπει να χρειαστεί να απορρίψουμε και το σημαντικό τι θα πρέπει να αναπτύξουμε.

Γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό έχει σημασία. Τι θα πρέπει να αναπτύξουμε. Έτσι ώστε να βελτιωθεί στον μέγιστο βαθμό το προϊόν που ονομάζεται ποδόσφαιρο. Αν δηλαδή δεν εμβαθύνουμε στα προβλήματα μικρά και μεγάλα, στις λεπτομέρειες που ίσως κάνουν τη διαφορά, τότε δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε πως όλα ως διά μαγείας θα βελτιωθούν. Χρειάζεται κόπος, χρόνος και επιμονή.

Στο κάδρο δεν θα πρέπει να είναι μόνο οι ίδιοι οι σύλλογοι, αλλά και ο κόσμος που με την παρουσία του δίνει αξία σε αυτούς. Η αξία ποδοσφαιριστών, συλλόγων, ομοσπονδίας, ανεβαίνει ή κατεβαίνει ανάλογα με το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τους φιλάθλους. Όσο περισσότεροι τόσο μεγαλώνει και η αξία όλων των προαναφερομένων και αντίστοιχα μειώνεται όταν αυτοί απουσιάζουν από τα γήπεδα. Εάν δεν ξέρουμε λοιπόν τι αναζητάμε και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε τότε θα χαθεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για να διατηρηθεί ψηλά η αξία του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Γιατί ένας μεγάλος ανταγωνιστής του είναι όχι μόνο τα υπόλοιπα αθλήματα, αλλά και το ξένο ποδόσφαιρο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ