aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΓι’ αυτό υπερέχουν οι Ευρωπαίοι

Γι’ αυτό υπερέχουν οι Ευρωπαίοι

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ) 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ένα από τα μεγαλύτερη κέρδη των ομάδων μας που αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά κύπελλα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες, είναι οι ψηλές εντάσεις στον αγωνιστικό χώρο. Η απόσταση που διανύει κάθε ποδοσφαιριστής ξεχωριστά αλλά και οι ταχύτητες που καλούνται να έχουν στη διάρκεια των αγώνων με ομάδες προηγμένων πρωταθλημάτων τους δίδει προβάδισμα. Ο γρήγορος ρυθμός, ο εναλλασσόμενος τρόπος παιχνιδιού, αλλά και η εκρηκτικότητα που χρειάζεται σε ορισμένους χώρους του γηπέδου βοηθούν τους ποδοσφαιριστές να πιέζουν περισσότερο τους εαυτούς τους και να φτάνουν σε ψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης, σε σύγκριση με τους ρυθμούς που τρέχει το κυπριακό πρωτάθλημα.

Δεν πάνε πολλοί μήνες που ο τεχνικός διευθυντής της ΚΟΠ σε σεμινάριο είχε αναφερθεί σε σχετικές έρευνες και το πόσο πιο γρήγορο έγινε πλέον το ποδόσφαιρο. Στην εποχή μας οι ποδοσφαιριστές είναι σαφώς πιο ταχείς, δυνατοί και ικανοί να καλύπτουν περισσότερες αποστάσεις σε ψηλές εντάσεις. Αυξήθηκαν σημαντικά οι πάσες που ανταλλάζουν οι ομάδες αλλά και τα τέρματα που σημειώνονται από αντεπιθέσεις. Θυμίζει κάτι; Θα μπορούσε ο Απόλλων της προηγούμενης δεκαετίας να ανταποκριθεί στο ρυθμό που έδωσε προχθές η Λιόν και κυρίως όταν προηγήθηκε στο σκορ; Θα έμενε ο δείκτης του σκορ στο 3-0 στη Μαδρίτη. Ερωτήματα που αν κάποιος κοιτάξει λίγο την προϊστορία θα βρει σε όλες τις κυπριακές ομάδες εντυπωσιακές επιτυχίες αλλά η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων τους είναι απογοητευτικά.

Με το ρυθμό που πήρε ο αγώνας στο ΓΣΠ ο Απόλλων κανονικά θα έπρεπε να καταρρεύσει στον αγωνιστικό χώρο. Όχι μόνο δε συνέβη αυτό αλλά μπόρεσε να κρατηθεί στο παιχνίδι, να αυξήσει την ισχύ του και λόγω των αλλαγών αλλά κυρίως γιατί το ίδιο το παιχνίδι ήρθε έτσι, ώστε οι παίκτες του να πιέσουν στα όρια τους εαυτούς τους. Την πρώτη φορά, όπως και σε κάθε πρώτη καλοκαιρινή προπόνηση η κούραση είναι αφόρητη. Η επαναληπτική επιμονή ωστόσο, δημιουργεί τη συνήθεια. Οι αθλητές μπορούν να ανταποκρίνονται σε τέτοιους ρυθμούς ώστε στο τέλος τους γίνεται βίωμα και δεν τους απασχολεί καθόλου. Παρά μόνο τους προπονητές όσο αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αντίπαλου.

Στο κυπριακό ποδόσφαιρο, ο χρόνος των αγώνων μειώνεται με την κουραστική σκόπιμη καθυστέρηση των «μικρομεσαίων» ομάδων όταν παίζουν με τις «μεγάλες». Δεν τις βοηθά να κρατηθούν σε ψηλούς ρυθμούς, μοιραία δεν μπορούν να έχουν σταθερότητα. Οπότε και καλή ομάδα να έχουν δε θα τις ανταγωνιστούν αφού δεν είναι συνηθισμένες. Στο κύπελλο ο «κλεφτοπόλεμος» μπορεί καμιά φορά να βολέψει, στο πρωτάθλημα ποτέ!

Αυτή είναι η διαφορά, ίσως και η μεγαλύτερη δυσκολία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κυπριακό ποδόσφαιρο σε σύγκριση με ομάδες του εξωτερικού. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια που το ΑΠΟΕΛ συνήθισε σε αυτούς τους ρυθμούς, κερδίζει με μεγαλύτερη ευκολία «μικρομεσαίες» ομάδες στο πρωτάθλημα έστω και με υποφερτή απόδοση, γι’ αυτό και ο Απόλλωνας έφτασε στο σημείο να πιέζει τη Λιόν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και να δικαιώνεται, γι’ αυτό και η ΑΕΚ έκανε ένα σωρό τελικές στη Βικτόρια Πλζεν και γι’ αυτό η ΑΕΛ με δέκα παίκτες όχι μόνο δεν κατέρρευσε απέναντι στην Αούστρια Βιέννης αλλά υπήρχαν στιγμές που κάποιος νόμιζε πως ήταν οι Αυστριακοί που είχαν αριθμητικό μειονέκτημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ