aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΦέρτε, κύριοι, το νουν σας

Φέρτε, κύριοι, το νουν σας

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Δεν μπορεί κανείς, μα κανείς να προβλέψει το πώς θα εξελιχθεί -ανά το παγκόσμιο- η κατάσταση λόγω κορωνοϊού. Ο χθεσινός εχθρός που κρυβόταν στις σκιές, μπορεί σήμερα ή αύριο να αποκτήσει… μορφή στο σώμα του οποιουδήποτε. Δεν χρειάζονται και πολλά. Πρόκειται για… τσουνάμι επιδημίας που εισέβαλε βίαια στην ανθρωπότητα και την παρασύρει σε απρόβλεπτες, επί της παρούσης, προεκτάσεις.

Δεν κάνουμε τους ειδικούς… Με όσα ζοφερά χρώματα κι αν περιγράψει κανείς την κατάσταση, το μόνο σίγουρο θαρρώ είναι πως άπαντες οφείλουμε να είμαστε ψύχραιμοι, λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας. Να ενημερωθούμε σωστά και να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Πανικός, όπως μας συνιστούν οι αρμόδιοι, δεν πρέπει να υπάρχει. Όσο κι αν τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων έρχονται το ένα μετά το άλλο, το ίδιο και οι εισαγωγές για ιατρική περίθαλψη. Υπομονή, ψυχραιμία. Και πρωτίστως, να έχουμε τον νουν μας…

Στον εν λόγω κυκεώνα, με την καθημερινότητα πολλών να περνά μια… προσωρινή αλλοίωση-κρίση, έχω την αίσθηση πως υπάρχουν χιλιάδες στη βραχονησίδα μας που δεν χαμπαριάζουν. Κοινώς «ξερόκελλοι». Δεν ξέρουν τι πραγματικά τους γίνεται, σε σημείο που τείνουν να γίνουν (άκρως) επικίνδυνοι. Βάζουν μέχρι και την ομάδα τους πάνω από την υγεία. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Φωνάζουν και βλέπουν παντού φαντάσματα, σκιές. Ακόμη και για την πρόσφατη απόφαση για τη διεξαγωγή όλων των αθλητικών γεγονότων κεκλεισμένων των θυρών έως το τέλος του μήνα. Ναι, σε αυτό το σημείο φτάσαμε. Να σκίζουν κάποιοι τα ιμάτιά τους για το εάν είναι η ορθή η απόφαση να κλείσουν οι θύρες, επειδή άκουσον-άκουσον χάνεται η δυναμική.

Σε μία στιγμή που γίνονται εκτιμήσεις ότι ο κορωνοϊός θα εξαπλωθεί και, πιθανώς, θα προσβάλει το 40% με το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας να επισημαίνει σε μελέτη του ότι θα προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους και ένα πλήγμα ύψους 2,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ στο παγκόσμιο ΑΕΠ, κάποιοι στη νήσο Κύπρο… σφυρούν αδιάφορα. Άκουσον-άκουσον, θα επηρεαστεί η ομάδα τους αρνητικά από την απόφαση να μην πηγαίνει ο κόσμος στα γήπεδα.

Άντε και προχωρήσαμε στην αναβολή του πρωταθλήματος για δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες. Θα παίζουμε καλοκαιριάτικα μπαλίτσα για να δώσουμε τους δύο τενεκέδες (πρωτάθλημα-κύπελλο), κύριοι; Ή θα πούμε στους παίκτες τον Ιούνιο δεν έχει διάλειμμα, αρχίζουν οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις;  Ας σοβαρευτούμε επιτέλους… Εδώ ο κόσμος καίγεται.

Εν κατακλείδι: Οσοι καυχιούνται ότι δεν φοβούνται και πολύ περισσότερο, όσο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγνοούν τις οδηγίες και γκρινιάζουν, αδιαφορούν για τους κινδύνους του εφησυχασμού, η εν εξελίξει επιδημιολογική κρίση θα μας δώσει πολλές «σφαλιάρες». Φέρτε, κύριοι, το νουν σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ