aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΕξιχνίαση του εγκλήματος, όχι ολική καταστροφή

Εξιχνίαση του εγκλήματος, όχι ολική καταστροφή

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Η τελευταία ελπίδα του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι η ετοιμασία νομοσχεδίου, από το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, για εξιχνίαση υποθέσεων χειραγώγησης αγώνων και την πάταξη του εγκλήματος. Διότι στις πρόνοιές του συμπεριλαμβάνεται η άρση του απορρήτου των υπόπτων, μέσω της παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, της οποιασδήποτε μορφής αλληλογραφίας και των τραπεζικών λογαριασμών.

Πρόκειται για ένα υπερόπλο στα χέρια της ανακριτικής Αρχής, με δοκιμασμένα αποτελέσματα στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Το έχει αναγνωρίσει και το ζητά η UEFA. Ο Ιωνάς Νικολάου έχει αποδείξει τη βούλησή του να πάει κόντρα στο βαθύ ποδοσφαιρικό κράτος, στα συμφέροντα και βεβαίως στη διαπλοκή.

Διότι κανείς πρόεδρος, κανείς ατζέντης, κανείς ποδοσφαιριστής και κανείς άλλος από μόνος του δεν μπορούν να οργανώσουν με τόση λεπτομέρεια τη συστηματική απόπειρα χειραγώγησης αγώνων. Το κύκλωμα έχει παντού τις ρίζες του και στηρίζεται σε γερές πλάτες.

Η ευθύνη του υπουργού είναι να μετατρέψει τη θεωρία σε πράξη. Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, η έγκριση ενός τέτοιου νομοσχεδίου βρίσκει πολλούς αντιμέτωπους. Ορατούς και αόρατους, εντός ποδοσφαίρου, εντός των πολιτειακών αξιωμάτων, πολιτικούς και αρκετούς άλλους. Εάν το νομοσχέδιο σκοντάψει σε εμπόδια, εάν ξεχαστεί στα συρτάρια, το αποτέλεσμα θα είναι ξεκάθαρο: Ποδόσφαιρο vs Έγκλημα σημειώσατε 2…

Οι τιμωρίες που εξήγγειλε ο Κώστας Κουτσοκούμνης για τους φακέλους που θα έρθουν από εδώ και πέρα, με τα οποία συμφώνησε αριθμός συλλόγων, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει από πλευράς ποδοσφαιρικής Αρχής. Εμπερικλείει όμως τον κίνδυνο της θυματοποίησης αθώων, καθώς η UEFA δεν στοιχειοθετεί επαρκώς τις αναφορές της για την ευθύνη των ομάδων.

Χαρακτηρίζει, ωστόσο, το πρωτάθλημά μας σχεδόν κατεστραμμένο και το κατατάσσει σε επίπεδο αναξιοπιστίας. Εάν φτάσουμε στο σημείο της βαθμολογικής αλλοίωσης λόγω φακέλων, δεν θα είναι μακριά η μέρα που οι περισσότεροι αγώνες θα διεξάγονται μπροστά σε άδειες κερκίδες. Γι’ αυτό και επείγει η εξιχνίαση του εγκλήματος (με το νομοσχέδιο), όχι η ολική καταστροφή του ποδοσφαιρικού μας προϊόντος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ