aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΕυρωπαϊκή πρωτιά για την Ομόνοια, 4άδα κυπριακών ομάδων στην «ξενομανία»

Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ομόνοια, 4άδα κυπριακών ομάδων στην «ξενομανία»

ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Μια όχι και τόσο κολακευτική επίδοση για το κυπριακό ποδόσφαιρο αναδεικνύει το ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο του διεθνούς κέντρου αθλητικών ερευνών (CIES). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται τέσσερις κυπριακές ομάδες φιγουράρουν στην πρώτη πεντάδα από όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης με την χρησιμοποίηση των λιγότερων γηγενών ποδοσφαιριστών.

Πρόκειται για την Ομόνοια, την ΑΕΚ, την Πάφος FC, οι οποίες μαζί με την Γαλατασαράι είναι στην πρώτη πεντάδα των ομάδων που αγωνίζονται με τους περισσότερους ξένους. Την ευρωπαϊκή πρωτιά κατέχει η Ομόνοια με ποσοστό χρησιμοποίησης ξένων παικτών 94.4%. Ακολουθεί η ΑΕΚ με 93.6%, η Πάφος FC με 90.2% και ο ΑΠΟΕΛ με 89.2%.

Όπως είναι λογικό, το κυπριακό πρωτάθλημα παίρνει την αρνητική πρωτιά σε όλη την Ευρώπη με τους περισσότερους ξένους. Από την στιγμή που οι τέσσερις ομάδες στην εν λόγω λίστα είναι κυπριακές, ήταν επόμενο και το εγχώριο πρωτάθλημα να είναι στην κορυφή της συγκεκριμένης κατηγορίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στατιστικά του CIES το 80.2% των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν μέχρι στιγμής στο κυπριακό πρωτάθλημα είναι ξένοι. Στη δεύτερη θέση είναι η Τουρκία με ποσοστό χρησιμοποίησης ξένων 74.5%, τρίτη η Ιταλία με 62.3% και τέταρτη η Πορτογαλία με 62.5%. Όσο για το πρωτάθλημα με τους λιγότερους ξένους είναι η Σερβία με ποσοστό μόλις 14.8%.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ