aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΕθνική Κύπρου: Αξιοπρέπεια με… αστερίσκο

Εθνική Κύπρου: Αξιοπρέπεια με… αστερίσκο

TOY ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

«Ανταγωνιστικοί, ανεξαρτήτως αντιπάλου», ήταν η υπόσχεση που έδωσε ο Νίκος Κωστένογλου πριν τον αγώνα της Εθνικής Κύπρου με την Κροατία στη Ριέκα για τη 2η αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η υπόσχεση του Ελλαδίτη προπονητή έγινε πράξη κατά το ήμισυ απέναντι στη φιναλίστ του τελευταίου Μουντιάλ.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε 1-0 από την παρέα του Λούκα Μόντριτς (έγραψε ιστορία του βράδυ του Σαββάτου καθώς έγινε ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική ομάδα της χώρας του) και ορθά ο ομοσπονδιακός προπονητής τόνισε ότι δεν μπορείς να είσαι χαρούμενος όταν χάνεις, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Η Κύπρος ύψωσε ανάστημα απέναντι στη θεωρητικά πιο ισχυρή ομάδα του ομίλου, αμύνθηκε ατομικά και ομαδικά πολύ καλά, σε βαθμό που οι 18 τελικές προσπάθειες των γηπεδούχων μάλλον παραπλανούν αντί να δείχνουν την πραγματική εικόνα. Μόλις τρεις κατέληξαν στον στόχο και σε καμία (πέραν του τέρματος) δεν ανησύχησαν οι Δημητρίου και Μιχαήλ που υπερασπίστηκαν την εστία της Εθνικής. Το αποτέλεσμα κρίθηκε από μια στιγμή αδράνειας της αμυντικής γραμμής, δευτερόλεπτα μετά την αναγκαστική αλλαγή του τερματοφύλακα του Απόλλωνα. Τελευταίος που ευθύνεται ήταν ο Νεόφυτος Μιχαήλ, αλλά ίσως η κατάληξη της φάσης να μην ήταν η ίδια εάν δεν καταγραφόταν αμέσως μετά την είσοδό του στο γήπεδο.

Κακά τα ψέματα, η Κύπρος δεν μπορεί να αισθάνεται αδικία για το αποτέλεσμα στη Ριέκα. Βελτιώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, κέρδισε μέτρα στο γήπεδο και σχεδόν δεν κινδύνευσε καθόλου, όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει μπάλα, να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή και να γίνει απειλητική. Σε ολόκληρο το ματς κατέγραψε δύο τελικές προσπάθειες (κεφαλιά του Κωνσταντίνου Σωτηρίου στο 45+2 και σουτ του Χάμπου Κυριάκου στο 62’), οι οποίες ούτε καν ίδρωσαν τους Κροάτες.

Ο Νίκος Κωστένογλου στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα σημείωσε πως σταδιακά η ομάδα θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και θα μπορέσει να έχει ορθολογική ανάπτυξη. Ίσως εάν το πίστευαν περισσότερο οι Κύπριοι διεθνείς, απέναντι σε μία υπερδύναμη που πιστοποιήθηκε και απόψε ότι δεν είναι στα καλύτερά της, να μην έφευγαν με άδεια χέρια από την Κροατία. Εννοείται πως είναι και θέμα ποιότητας. Και η αλήθεια είναι πως η Κύπρος υστερεί κατά πολύ ατομικά και ομαδικά από ομάδες όπως η Κροατία.

To πρόσημο για την εικόνα (και όχι τη βαθμολογική συγκομιδή) της Εθνικής Κύπρου στα δύο παιχνίδια με τον Νίκο Κωστένογλου στον πάγκο είναι θετικό. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη την πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με τον προκάτοχό του Γιόχαν Βάλεμ. Αγωνίστηκε αξιοπρεπώς με Σλοβακία και Κροατία όμως εδώ μπαίνει αστερίσκος καθώς χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια και μέτρηση δυνάμεων στα παιχνίδια με πιο προσιτούς αντιπάλους. Εκεί όπου η καλή άμυνα και οι τιμητικές ήττες δεν θα αρκούν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ