aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ«Επικίνδυνο αν απομονωθεί μόνο ο παίκτης που θα βρεθεί θετικός, εφικτό το 33%»

«Επικίνδυνο αν απομονωθεί μόνο ο παίκτης που θα βρεθεί θετικός, εφικτό το 33%»

Ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας για τον κορωνοϊό Κωνσταντίνος Τσιούτης, ήταν καλεσμένος στον Active (107.4 & 102.5) και στην εκπομπή «Βάλε Ένα Γκολ».

Αρχικά, μίλησε για το θέμα που προκύπτει με τον αριθμό των φιλάθλων που θα έχουν δικαίωμα στο γήπεδο: «Είναι δύο θέματα που απασχολούν. Το ότι μπαίνει ένα ποσοστό ατόμων, όπως και σε άλλους χώρους, και από την άλλη ένας μέγιστος αριθμός. Ο λόγος είναι γιατί ακόμη είμαστε σε φάση χαλάρωσης των μέτρων. Υπάρχει και το θέμα των αποστάσεων. Εάν είναι αριθμημένες οι θέσεις και μιλάμε για οικογένειες, θα πρέπει να κάθονται κοντά. Πρέπει να είναι ένα αναλυτικό πρωτόκολλο που να ακολουθείται. Θεωρώ ότι το 30-33% θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο, νοουμένου ότι θα τηρείται. Είναι εφικτό, δε σημαίνει όμως ότι σε ένα γήπεδο 20.000 θέσων μπορούμε να βάλουμε μέσα 10.000 άτομα. Αυτό θα ήταν πρωτόγνωρο, δεν συμβαίνει ούτε στο εξωτερικό. Επίσης, οι χώροι εισόδου και εξόδου πρέπει να έχουν μια καλή ροή, δεν είναι εύκολο να φτάσεις σε τέτοια μεγέθη. Θα πρέπει να είναι σταδιακή και κλιμακωτή η αύξηση των ατόμων που θα μπορούν να μπουν στο γήπεδο».

Ακολούθως, κατέθεσε την άποψή του για το τι πρέπει να γίνει εάν βρεθεί κάποιο θετικό κρούσμα σε ομάδα: «Όλες οι απόψεις είναι δεκτές. Αξιολογούμε με δεδομένα, όπως για παράδειγμα τι κάνουν σε άλλες χώρες που έχουν ήδη αρχίσει τα πρωταθλήματά τους. Σήμερα, εάν κάποιος βρεθεί σε στενή επαφή με άλλον που βρέθηκε θετικός, θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή, άρα εάν πάει αύριο και εξεταστεί θα είναι αρνητικός γιατί δεν έχει ο ιός προλάβει να αναπαραχθεί. Κατά μέσο όσο ανιχνεύεται στις πέντε μέρες μετά την επαφή. Δηλαδή, οι στενές επαφές ενός παίκτη που θα βρεθεί θετικός, είναι οι συμπαίκτες και οι αντίπαλοι του εάν διεξήχθη αγώνας. Δεν είναι εφικτό να πω ότι κάποιο θετικό κρούσμα θα απομονωθεί και οι άλλοι θα συνεχίζουν να παίζουν, είναι επικίνδυνο. Αυτό το λέω βάση ενδείξεων, είναι η προσωπική μου θέση. Το να εξαιρέσουμε τους παίκτες σε σχέση με το τι θα γινόταν οπουδήποτε αλλού, είναι κάτι που πρέπει να μελετήσουμε πολύ καλά. Δε λέω ότι δεν μπορεί να γίνει, όμως θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα ασφαλείας. Δεν εννοώ 14 ημέρες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ