aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΕνθάρρυνση και κίνητρα για αθλητικά στελέχη

Ενθάρρυνση και κίνητρα για αθλητικά στελέχη

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Σου έχει τύχει ποτέ να προσπαθείς να διεκπεραιώσεις την εργασία σου και άπαντες να έχουν άποψη για αυτή και μάλιστα να θέλουν να σου πουν και πως να το κάνεις; Σου έχει τύχει να είσαι μονίμως στην επικαιρότητα μεταξύ του φίλαθλου κοινού, που αναμφίβολα ξέρει καλύτερα από εσένα τι πρέπει να γίνει, χωρίς να έχει καν μπροστά του στα στοιχεία και τα γεγονότα; Σου έχει τύχει ποτέ να δουλεύεις ακούραστα και ακατάπαυστα και μάλιστα επιτυχώς, αλλά να κρίνεσαι ανεπαρκής εξαιτίας της αγωνιστικής εικόνας του οργανισμού που υπηρετείς εσύ σε διοικητικό όμως επίπεδο;

Σου έχει τύχει να καθυστερήσεις να λάβεις το μηνιαίο μισθό σου κατά 3-4-5 βδομάδες; Ένιωσες ποτέ την απογοήτευση της αναξιοκρατίας και κομματικής παρέμβασης σε προαγωγές και επιβραβεύσεις ή ακόμα την απογοήτευση της χρόνιας απουσίας ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης εντός του οργανισμού που υπηρετείς; Και τι άραγε να κάνει ένα ανώτερο στέλεχος, ένας μάνατζερ, το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού (πράγμα σπάνιο φυσικά για δικό μας αθλητικό οργανισμό);

Καλωσορίσατε στην πραγματικότητα των αθλητικών στελεχών της χώρας μας. Καλωσορίσατε στην καθημερινότητα τους.

Τα στελέχη στο χώρο του αθλητισμού πρέπει αναμφίβολα να λαμβάνουν την κατάλληλη ενθάρρυνση, την απόλυτη στήριξη (εφόσον φυσικά αποδίδουν) και τα κατάλληλα κίνητρα για να μπορούν να προσφέρουν και να υπηρετούν τον αθλητισμό, στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ως στέλεχος της αθλητικής διοίκησης, με επιπλέον ειδίκευση σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, καταθέτω σήμερα μια εισήγηση προς τα υπόλοιπα στελέχη της αθλητικής κοινότητας, τους ηγήτορες οργανισμών και τα μέλη Συμβουλίων, που άοκνα και εθελοντικά υπηρετούν και αυτοί τον αθλητισμό της χώρας μας.

Η ενθάρρυνση και η δημιουργία κινήτρων, για εργαζόμενους και στελέχη, είναι πολύ σημαντικός πυλώνας επιτυχίας, στο τομέα μας ειδικά. Η ενθάρρυνση και η παροχή κινήτρων βελτιώνει την απόδοση, βελτιώνει το κλίμα και το περιβάλλον του οργανισμού, ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού, αλλά και αυτοεκτίμησης και αναμφίβολα δημιουργεί μια σύνδεση, ενδεχομένως και μια υποσυνείδητη υποχρέωση για περαιτέρω προσφορά στην εργασία.

Πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος; Εισηγούμαι συγκεκριμένες δράσεις πιο κάτω, οι οποίες είναι απλές και εύκολα υλοποιήσιμες:

1) Συμπεριλάβετε το προσωπικό σας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ενημερώστε τους για τα δεδομένα και δώστε τους ευκαιρία να εκφράσουν άποψη και εισήγηση. Έτσι και αλλιώς τους επαγγελματίες στο χώρο τους πληρώνεις για να σου λένε τι να κάνεις (όχι το αντίθετο), γιατί ξέρουν καλύτερα. Και αυτό δεν είναι κακό.. κατά ακρίβεια είναι απολύτως φυσιολογικό.

2) Συζητήστε τις εργασιακές τους υποχρεώσεις σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση και διασυνδέστε τις εργασίες της καθημερινότητας, με μικρούς και εφικτούς στόχους. Η εκπλήρωση στόχων να διασυνδεθεί με προσωπικό κίνητρο επιτυχίας και με μια μορφή ανταπόδοσης, έτσι ώστε να δημιουργείται ταύτιση των προσωπικών στόχων του προσωπικού με τους εργασιακούς στόχους του εκάστοτε αθλητικού οργανισμού.

3) Μοιραστείτε τα δεδομένα του οργανισμού (από όλες τις απόψεις) με το προσωπικό και με ειλικρίνεια ενημερώστε τους για τυχόν προβλήματα και δυσκολίες. Η αλήθεια και η γνώση θα τους δώσει ένα αίσθημα συμμετοχής, ότι ανήκουν στον οργανισμό και αυτός τους ανήκει επίσης, έστω και λίγο. Τον νιώθουν δικό τους, μέρος της ζωής τους και μάλιστα τους γεμίζει περηφάνεια και αισθήματα ευθύνης.

4) Σεβαστείτε την προσωπική ζωή του προσωπικού και ειδικότερα το ισοζύγιο εργασίας και ζωής (work life balance). Σπανίως θα βρεθεί κάποιο μήνυμα ή ανάθεση εργασίας, που να είναι πιο σημαντικά από την ξεκούραση, το παιχνίδι με τα παιδιά, ή την ιδιωτική ζωή ενός υπαλλήλου. Στο κάτω κάτω, εάν οι 8-10 ώρες ημερησίως, που όλα τα στελέχη «βάζουν», δεν είναι αρκετά, μάλλον το πρόβλημα είναι αλλού και είναι πολύ βαθύτερο.

5) Δώστε προτεραιότητα, μέσα από τον οικονομικό προγραμματισμό, στη σωστή και προπαντών έγκαιρη καταβολή αντιμισθίας του προσωπικού. Το προσωπικό είναι πιο σημαντικό από κάθε άλλο συνεργάτη, από κάθε άλλη υποχρέωση.

6) Καλός ηγέτης είναι αυτός που ηγείται δια του παραδείγματος. Μην σκεφτείτε να ανασκουμπωθείτε, μην σκεφτείτε να «λερωθείτε», μην αμελήσετε να συμμετέχετε. Ο ηγέτης έρχεται στην επιφάνεια κερδίζοντας σεβασμό από τους υπόλοιπους και ενώ μπορεί να ακούγεται ότι αυτό το μέτρο αφορά τα ηγετικά στελέχη, τουναντίον ενθαρρύνει και δίνει κίνητρο στο προσωπικό να ευχαριστήσουν τον ηγέτη, να μοιραστούν μαζί του την εμπειρία και τους βοηθά να οραματιστούν την επιτυχία και την επίτευξη των στόχων.

7) Ποτέ μα ποτέ μην τσιγκουνευτείτε τα λόγια. Ένα «ευχαριστώ», ένα «μπράβο» είναι καλύτερο και από τον πρωινό καφέ, που καλό θα ήταν να μοιράζεστε σαν ομάδα. Ακόμα και στην κριτική, στην καθοδήγηση ή στην επίπληξη, καλό θα ήταν να είστε εύγλωττοι, επεξηγηματικοί, δίκαιοι και προπαντών με εποικοδομητική διάθεση, εποικοδομητικό τόνο και στάση.

8) «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Επιμορφώστε το προσωπικό. Δώστε του ευκαιρία να μάθει και με τη σειρά του να αξιοποιήσει ότι έμαθε. Αυτή είναι επένδυση για το προσωπικό, όμως είναι και επένδυση εκ μέρους του οργανισμού στα στελέχη του. Και αυτή η επένδυση εκτιμάται, λειτουργεί ευεργετικά.

Κλείνω τη σημερινή μου τοποθέτηση, όσο κουραστικό και να είναι, με την ίδια ξεκάθαρη άποψη περί ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτό έγκειται κάθε επιτυχία, σε αυτό οφείλεται η αθλητική πρόοδος. Η ενθάρρυνση και η παροχή κινήτρων είναι πυλώνας ανάπτυξης και του προσωπικού και του οργανισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ