aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΔυσφορία για τα εκατομμύρια της CYTA!

Δυσφορία για τα εκατομμύρια της CYTA!

Σε κινήσεις για να κλείσει συμβόλαια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των πέντε πιο δημοφιλών ομάδων του κυπριακού ποδοσφαίρου για την περίοδο 2019-2024, προχώρησε η Cyta. Οι μέχρι τώρα προτάσεις που υπέβαλε, προβλέπουν ότι θα πληρώνει πέραν των €8.5 εκατομμύρια ετησίως  -ή €42.5 εκατομμύρια για την πενταετία 2019-2024, για να αποκτήσει τα δικαιώματα μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων του πρωταθλήματος για τις ομάδες Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, ΑΕΚ και Ανόρθωση.

Συγκεκριμένα με την Ομόνοια η συμφωνία προβλέπει €1.7 εκατομμύρια ετησίως ή €8,5 εκατομμύρια για τη διάρκεια της συμφωνίας, στον ΑΠΟΕΛ η πρόταση ήταν για €1.9 εκατ. ετησίως ή €9.5 εκατομμύρια για την πενταετία (ο ΑΠΟΕΛ ζητά αναβάθμιση του ποσού). Για την Ανόρθωση η διαπραγμάτευση έφτασε στα €1.5 εκατομμύρια ετησίως ή €7.5 εκατομμύρια, ελαφρά πιο χαμηλά είναι τα ποσά που αφορούν και στην ΑΕΛ, δηλαδή €1.3 ετησίως ή €6.5 για πενταετία. Ποσό €1.1 εκατομμύρια ή €5.5 εκατομμύρια για την πενταετία αφορούν στα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων της ΑΕΚ.

Τελευταία υποβλήθηκε πρόταση και στη Νέα Σαλαμίνα, για να δώσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων της έναντι €0,7 εκατομμύρια ετησίως ή €3,5 εκατ. για την περίοδο. Σημαντικά ποσά προτείνεται να δοθούν ως προκαταβολές. Δηλαδή για τον ΑΠΟΕΛ η Cyta πληρώνει €111.764 για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης έδρας αγώνων που θα έχει από το 2019 και για την Ομόνοια  €100.000 για κάθε εντός έδρας αγώνα.

Στο μεταξύ, έντονη δυσφορία επικρατεί μεταξύ των μικρότερων σωματείων, επειδή θεωρούν ότι τους φέρνει σε δεινή θέση η επιχείρηση απόκτησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Cyta, που προφανώς έγινε με στρατηγικό σκοπό να διαλυθεί η προσπάθεια της ΚΟΠ να διαθέσει από κοινού τα δικαιώματα των περισσοτέρων ομάδων του πρωταθλήματος, όπως έγινε την περίοδο 2016-19.

Στις «μικρές» ομάδες που για την τριετία 2016-19 έλαβαν μέσω της λεγόμενης «ΚΟΠ TV» ικανοποιητικά γι’ αυτές ποσά, τα οποία όμως φαίνεται να εξαντλούνται, προτείνονται πολύ χαμηλά ποσά, που κυρίως δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους για ικανοποίηση των κριτηρίων ΟΥΕΦΑ. Η αντίδραση είναι έντονη και υπάρχει παρασκήνιο για κοινές ενέργειες.

Τα σωματεία αυτά θεωρούν ότι οι ενέργειες που γίνονται αποτελούν δυσμενή διάκριση εις βάρος τους. Την ίδια ώρα, δεδομένου ότι πρόκειται για 5-6 μικρομεσαίες ομάδες, θεωρούν πως αν συμφωνήσουν με ανταγωνιστικό δίκτυο ως πακέτο τα δικά τους τηλεοπτικά δικαιώματα, θα έχουν πλεονέκτημα αφού με πολύ πιο χαμηλό κόστος οι οπαδοί των «μεγάλων» ομάδων θα βλέπουν τους περισσότερους εκτός έδρας αγώνες των ομάδων τους.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία Cytavision καταγράφει ζημιές αρκετών εκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια λόγω του κόστους περιεχομένου και χωρίς να υπολογιστεί το κόστος που προσφέρεται από άλλες υπηρεσίες της ΑΤΗΚ και δεν χρεώνουν την εν λόγω υπηρεσία.

Ο Γενικός Ελεγκτής επανειλημμένα έχει υποδείξει τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, που αιτιολογούνται από την ΑΤΗΚ ως προστιθέμενη αξία, αφού έτσι έχει ζήτηση και το ίντερνετ που προσφέρει. Επίσης, στις υποδείξεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση της απόδοσης σε κάθε περίπτωση τέτοιας συμφωνίας, η ΑΤΗΚ απαντά ότι αυτό είναι ουσιαστικά αδύνατο. Την ίδια ώρα φαίνεται πως επικρατεί και δυσφορία μεταξύ κάποιων μελών του δ.σ. αφού δεν υπήρξε έγκριση για συμφωνίες σε τέτοια ύψη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ