aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΔημοσίευμα «φωτιά» για 4 στημένα ματς στην Κύπρο με εμπλοκή Λαρένα

Δημοσίευμα «φωτιά» για 4 στημένα ματς στην Κύπρο με εμπλοκή Λαρένα

Τη χειραγώγηση τεσσάρων αγώνων στην Κύπρο έχουν ανακαλύψει αστυνομικοί εμπειρογνώμονες που διερευνούν δίκτυο στοιχημάτων που λειτουργεί στην Ισπανία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισπανική ιστοσελίδα «El Confidencial» (δείτε ΕΔΩ).

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ που υπογράφει ο δημοσιογράφος Χοσέ Μαρία Όλμο η ΟΥΕΦΑ ζήτησε από την Αστυνομία της Ισπανίας να δώσει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το κύκλωμα στημένων αγώνων στην Ισπανία ώστε η ΟΥΕΦΑ να εξαρθρώσει κύκλωμα διαφθοράς στην Κύπρο.

Αναλυτικά το δημοσίευμα

«Οι αρχές της Κύπρου αποφάσισαν στις 20 Ιανουαρίου να αναστείλουν προσωρινά τα πρωταθλήματα στη χώρα μετά την έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο ενός διαιτητή. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά το περιστατικό δείχνει την κλιμάκωση της βίας που ταλανίζει το κυπριακό ποδόσφαιρο, λόγω της διείσδυσης εγκληματικών οργανώσεων.

Διαβάστε επίσης: Στημένα: Οι Ισπανοί ανακριτές επικοινώνησαν με την κυπριακή Αστυνομία

Η βόμβα ήταν η 16ή που τοποθετήθηκε εναντίον ενός διαιτητή την τελευταία δεκαετία και πιθανότατα σχετίζεται με τη χειραγώγηση τριών αγώνων δεύτερης Κατηγορίας και δύο παιχνιδιών Κυπέλλου, αλλά το φαινόμενο έχει ήδη εξαπλωθεί στη χώρα και έχει μεταφερθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πειραιώς Ντάρκο Κοβάσεβιτς πυροβολήθηκε στο δρόμο στις 6 Ιανουαρίου. Η UEFA πιστεύει ότι η Υπηρεσία Ελέγχου των Παιχνιδιών της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας έχει τα κλειδιά για να σταματήσει το κύκλωμα. Όπως επιβεβαιώνεται από την “El Confidencial” το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έχει απευθύνει έκκληση στην Αστυνομία να ζητήσει τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων “Πιζάρο” και “Κόρτες”, δύο υποθέσεις που καταχωρήθηκαν  στο δικαστήριο του Badajoz τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2018 , αντιστοίχως, με τη σύλληψη περισσότερων από πενήντα παικτών, εκπροσώπων και μεσαζόντων για εμπλοκή τους σε χειραγώγηση αγώνων στην Ισπανία.

Η δράση του κυκλώματος είχε ξεκινήσει να ενεργεί και στο εξωτερικό.  Η άρση των τηλεφωνικών κλήσεων κατέστησαν δυνατή την ανακάλυψη ότι οι ηγέτες του κυκλώματος είχαν επαφή στην Κύπρο που τους παρείχε στοιχεία. Αυτό είναι το κομμάτι που ενδιαφέρει την UEFA. Ο σύνδεσμος του δικτύου ήταν ο Χόρχε Λαρένα, πρώην παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης (2001-2006), που το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε στην ΑΕΚ. Ο Λαρένα παρέμεινε στην ομάδα αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Διαβάστε επίσης: H συνομιλία «φωτιά» για στημένα που «καίει» τον Λαρένα

Η σύνδεση του κυπριακού ποδοσφαίρου με το διεθνές κύκλωμα στημένων αγώνων είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά οι συνομιλίες μεταξύ του Πιζάρο και του Κόρτες και άλλα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους πράκτορες του Τμήματος Ελέγχου Ύποπτων Παιχνιδιών, υπεύθυνοι για την επιχείρηση “Οίκος” με επίκεντρο την Ουέσκα, έδειξαν πως στην Κύπρο υπήρχε οργανωμένο δίκτυο.

Η πηγή της “El Confidencial” ανέφερε πως: «αυτό που έχει ανακαλυφθεί ξεπερνά τους απλούς παίκτες που αφήνουν να μπουν τέρματα για να κερδίσουν κάποια χρήματα με στοιχήματα. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι μια θεσμική διαφθορά στο υψηλότερο επίπεδο, όπου οι σύλλογοι, οι διαιτητές και ακόμη και οι επίσημοι φορείς διανέμουν θριάμβους και θέσεις στη βαθμολογία για να αγωνιστούν σε ευρωπαϊκούς αγώνες και στη συνέχεια να μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά στους πράκτορες στοιχημάτων”.

Διαβάστε επίσης: «Βόμβα» με εμπλοκή Λαρένα σε κύκλωμα στημένων αγώνων

Οι πληροφορίες έφθασαν στην Ισπανία πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων. Υπολογίζεται ότι κέρδισαν, μαζί με τους ισπανικούς αγώνες που διοργανώθηκαν από το ίδιο δίκτυο, τουλάχιστον 840.000 ευρώ. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός, αλλά απέχει πολύ από τα χρήματα που κινούνται στην Κύπρο.

Παρά την αναστολή των κύριων πρωταθλημάτων στην Κύπρο ως απάντηση της βομβιστικής επίθεσης τις επόμενες μέρες το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε αγώνες χαμηλότερων κατηγοριών. Το τμήμα ελέγχου τυχερών παιχνιδιών της Ισπανικής Αστυνομίας έχει ήδη υποβάλει τις έρευνες στην ΟΥΕΦΑ».

Διαβάστε επίσης: Η απάντηση της ΑΕΚ για τα περί ύποπτων αγώνων και εμπλοκής Λαρένα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ