aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΔεν ταιριάζουν τα νούμερα…

Δεν ταιριάζουν τα νούμερα…

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Η ΚΟΠ ανακοίνωσε χθες τον αριθμό των εισιτήριων που διατέθηκαν στην Α’ κατηγορία στη λήξασα σεζόν. Άλλη μία επιβεβαίωση ότι η προέλευση στα γήπεδά μας μειώνεται δραματικά. Τη σεζόν 2016- 17, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΚΟΠ, διατέθηκαν 403.207 εισιτήρια σε σχέση με τη σεζόν 2015-16, η προσέλευση μειώθηκε κατά 57 χιλιάδες εισιτήρια. Και σε σχέση με τη σεζόν 2012-13, η μείωση ξεπερνά τις 100 χιλιάδες εισιτήρια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη μείωση της προσέλευσης του κόσμου στα γήπεδα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Είναι κοινό μυστικό στο κυπριακό ποδόσφαιρο, ότι τα νούμερα που ανακοινώνονται είναι λίγο -έως πολύ- «ξεφούσκωτα» για τις ομάδες που αγωνίζονται σε ιδιόκτητα γήπεδα. Φαινόμενο που εμφανίζεται εδώ και δεκαετίες.

Ένας… μύθος λέει ότι αυτό γίνεται για σκοπούς φορολογίας. Με απλά λόγια δεν ταιριάζουν τα νούμερα για τις ομάδες που έχουν δικό τους γήπεδο. Το σίγουρο είναι ότι η εικόνα των γηπέδων διαψεύδει τις λίστες. Βλέπεις με τα μάτια σου ότι ένα γήπεδο έχει 2.500 άτομα και μετά διαβάζεις ότι διατέθηκαν 1.200 εισιτήρια!

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Νέα Σαλαμίνα που αγωνίζεται στο ιδιόκτητο γήπεδό της, στο Στάδιο Αμμόχωστος. Σύμφωνα με τη λίστα που ανακοινώθηκε χθες, η Νέα Σαλαμίνα διέθεσε σε ολόκληρη τη σεζόν 7.246 εισιτήρια. Δεν γίνεται ρε παιδιά! Μήπως επανεμφανίζεται με μεγαλοπρέπεια το φαινόμενο των τζαμπατζήδων; Δηλαδή θέλετε να πιστέψουμε ότι η Νέα Σαλαμίνα διέθεσε λιγότερα εισιτήρια από την ΑΕΖ Ζακακίου (6.202 εισιτήρια σε 26 αγωνιστικές);

Οι ερυθρόλευκοι έχουν έναν πυρήνα πιστών οπαδών, 600-700 άτομα που είναι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας. Ας υποθέσουμε ότι πάνε στο γήπεδο κατά μέσο όρο μόνο 400 κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας, τα εισιτήρια. Αυτόματα τα εισιτήρια της Νέας Σαλαμίνας σε ολόκληρη τη σεζόν θα έπρεπε να είναι 7.200 χωρίς να υπολογίζονται οι οπαδοί των φιλοξενουμένων και τα υπόλοιπα εισιτήρια των Σαλαμιναίων που δεν είναι σίζον τίκετ.

Πάμε τώρα στην εξέδρα των φιλοξενούμενων στο «Αμμόχωστος» που είναι χωρητικότητας 1.500 θεατών περίπου. Στους οπαδούς της Ομόνοιας, για παράδειγμα η Νέα Σαλαμίνα παραχώρησε 1.500 εισιτήρια. Σε άλλες ομάδες, για λόγους ασφαλείας παραχωρούνται 800-1.000 εισιτήρια. Συνήθως αυτά τα εισιτήρια εξαντλούνται.

Ανατρέξαμε στο φωτογραφικού αρχείο του Πάμπου Σαββίδη και δημοσιεύουμε φωτογραφίες από τους αγώνες της Νέας Σαλαμίνας με τις ομάδες της πρώτης εξάδας (ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, Απόλλων, ΑΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση). Σε κάποιες απ’ αυτές δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την πληρότητα της εξέδρας των φιλοξενουμένων στο Στάδιο «Αμμόχωστος», αλλά μία εικόνα έχεις και με το παραπάνω.

Είναι και το άλλο. Η ΚΟΠ είχε ανακοινώσει τα εισιτήρια για τους αγώνες του α’ γύρου, σύμφωνα με τα οποία η Νέα Σαλαμίνα διέθεσε 5.575 εισιτήρια. Με απλά λόγια, στους αγώνες του δεύτερου γύρου και της φάσης των πλέι οφ, σε σύνολο 11 αγώνων οι ερυθρόλευκοι διέθεσαν συνολικά 1.631 εισιτήρια! Δηλαδή 148 εισιτήρια μέσο όρο κι ας είχαμε στο συγκεκριμένο διάστημα τους αγώνες Νέα Σαλαμίνα – Ανόρθωση και Νέα Σαλαμίνα – ΑΕΛ…

Έχουμε και κάποιες άλλες ενδείξεις πλην των φωτογραφιών. Την «καταμέτρηση» των οπαδών από τους συναδέλφους που καλύπτουν τα ματς στο Στάδιο «Αμμόχωστος». Εντάξει, ενδεχομένως το μάτι μας να μην κόβει με ακρίβεια, αλλά και πάλι δεν βγαίνουν τα νούμερα!

Είναι καταγεγραμμένο στις εφημερίδες ότι τον αγώνα Νέα Σαλαμίνα – Απόλλων παρακολούθησαν 3.500 θεατές, τους αγώνες Σαλαμίνα – ΑΠΟΕΛ, Σαλαμίνα – ΑΕΚ και Σαλαμίνα – Ομόνοια 2.500 θεατές, τον αγώνα Σαλαμίνα – Ανόρθωση 2.000 θεατές και τον αγώνα Σαλαμίνα – ΑΕΛ 1.600 θεατές. Η σούμα μάς κάνει 14.600. Θα δεχθούμε ότι οι συνάδελφοι κάνουν λάθος στο μέτρημα σε ποσοστό 50%.

Δηλαδή οι πραγματικοί οπαδοί στο γήπεδο είναι οι μισοί, περίπου 7.200. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στους υπόλοιπους αγώνες δεν υπήρχε στο γήπεδο ούτε ψυχή! Παρόμοιο φαινόμενο εμφανίζεται στο Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος», έδρα της Ανόρθωσης και του Ερμή στη λήξασα σεζόν, στην ΑΕΚ Αρένα, στο Δασάκι Άχνας και στη Δερύνεια. Στα ιδιόκτητα γήπεδα δηλαδή…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ